Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica u Ljubljani

Slovenija proslavila jubilej državnosti. Predsjednica RH: Treba nam više Europe, a ne manje

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu Sloveniji
Foto: Facebook/Kolinda Grabar-Kitarović
1/12
24.06.2016.
u 23:05

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u Ljubljani da je razočarana ishodom britanskog referenduma, ali je naglasila da se europski projekt nastavlja

Slovenija proslavila jubilej državnosti, na proslavi je sudjelovala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Uz najviše slovenske dužnosnike i uzvanike, uz hrvatsku predsjednicu proslavi su prisustvovali i predsjednici Italije, Seria Mattarellu, Mađarske, Janosa Adera, Austrije, Heinza Fischera i Njemačke, Joachim Gauck.

Kako je u svom govoru istaknuo Borut Pahor, Slovenija i danas treba političko jedinstvo kad je riječ o glavnim nacionalnim pitanjima kao u vrijeme kad se stvarala i branila suverena država.
Osvrćući se na izazove koje Europskoj uniji predstavlja Brexit, Pahor je kazao da je Europa pred novim izazovima i alternativom u kojoj se članice mogu odlučiti za ponovnu dominaciju nacionalnih politika ili put koji vodi u federalnu Europu koja je po njegovu mišljenju najbolje rješenje, iako vizija koja se neće brzo ostvariti.

Ostanak u Europskoj uniji i njezin opstanak za Sloveniju predstavljaju vitalni nacionalni interes, kao i dobri odnosi sa susjednim državama, istaknuo je Pahor koji se nada da će Slovenija u EU-u koji se mijenja ostati u "čvrstoj jezgri" međusobno najpovezanijih članica koji su u eurozoni i Schengenu.

Foto: Facebook/Kolinda Grabar-Kitarović

Pahor je pred središnju svečanost na Kongresnom trgu u predsjedničkoj palači ugostio visoke goste, predsjednike susjednih država i njemačkog predsjednika. Čestitajući slovenskom predsjedniku jubilej susjedne i prijateljske države, predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da svi europski državljani moraju uložiti zajedničke napore kako bi se uspješan europski projekt mogao nastaviti.

Potrebni su nam jasna vizija, liderstvo i hrabrost kako bismo negativne trendove u Europi zaustavili i učinili EU još snažnijom. Treba nam više Europe, a ne manje Europe, istaknula je hrvatska predsjednica.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u Ljubljani da je razočarana ishodom britanskog referenduma, ali je naglasila da se europski projekt nastavlja.

– Svi smo razočarani, ali europski projekt neće stati i treba ga nastaviti – kazala je novinarima nakon razgovora sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom tijekom kojega su razgovarali o bilateralnim pitanjima, ali i europskoj politici.

Po njezinim riječima, odluku Britanaca treba prihvatiti takvu kakvu jest, ali ona neće odmah imati neposredne učinke jer slijede pregovori Londona i Bruxellesa o postupku izlaska i budućim odnosima.

Hrvatska predsjednica boravi u dvodnevnom posjetu Sloveniji.

>> Velika Britanija izlazi iz EU! Merkel: Ne smijemo okolišati, ovo je veliki rez. Morgan Stanley seli iz Londona u Dublin ili Frankfurt

>> Krah na burzama: Izbrisano više od 2.000 milijardi dolara vrijednosti dionica

Komentara 29

KA
Karas
16:48 24.06.2016.

nije istina,svi smo sretni i nadamo se da ce Hrvatska uskoro krenuti istim putem...

MG
milerazbojnik@gmail.com
17:47 24.06.2016.

svi vi politićari ste razoćarani gospođo predsjednice ali pitam se s kojim razlogom jer da se sad isto kod nas ide na referendum isto bi tako prošli i vi ovdje .narodu je dosta lijepih prića dok on gubi sigurnost i egzistenciju i jednno klika politićara i nakupaca ili ti šverc komerca profitira .niš ne rade uzmu za sitnu lovu tamo negdje u aziji kini ili drugdje i ovdje se namlate para na svom narodu dok on ima sve manje i manje o tom se tu radi politićari su razoćarani jer više ne mogu prodavat maglu a narod je još više jer nema posla i to je uzrok svemu .jednom rjećju politićari su sami krivi za ovo stanje jer su zajedno s bogatunima radi njihove što veće dobiti sve poslove predali nekom drugom a ovdje skoro niko niš niti ne radi ..s poštovanjem i što se mene tiće i kod nas bi trebalo sprovest referendum pa biste vi bili još više razoćarani kad bi vam hrvatski narod isto tako dao jasno do znanja da mu je dosta unije i sveg tog što se dešava -------

Avatar neidemdalje
neidemdalje
18:02 24.06.2016.

Svi smo razočarani?! Ja sam oduševljen i jedva čekam tko je sljedeći...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije