Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica i Grčić zajedno na sastanku

Grabar-Kitarović: Neki krajevi Hrvatske desetljećima zaostaju za ostatkom zemlje

kolinda
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
06.05.2015.
u 17:47

Gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel i načelnici Lokava, Mrkoplja, Ravne Gore, Fužina i Brod Moravica koji su zajedno došli na sastanak, iako su bili pozvani, u Ured predsjednice nisu uspjeli ući

Pedesetak predstavnika hrvatskih županija, gradova i općina koji su, pogođeni vladinim mjerama (novi sustav indeksacije razvijenosti) ostali bez dijela dotadašnjih prihoda, pozvano je na Pantovčak gdje je predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović organizirala zajednički tematski sastanak, na koji je došao i potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić. On je zabrinute predstavnike lokalnih samouprava obavijestio da bi do kraja ljeta u saborsku proceduru trebale ići izmjene Zakona o brdsko-planinskim područjima.

Predsjednica je govorila o važnosti privlačenja sredstava iz EU fondova za razvoj brdsko-planinskih područja, koje bi sigurno "ublažila rupe koje trenutno postoje u njihovim prihodima", kazala je. Istakla je i kako ta izgubljena sredstva loše utječu i na demografsku sliku tih, ionako već raseljenih krajeva, te ukazala na potrebu usklađenog razvoja svih krajeva zemlje.

Branko Grčić je potvrdio da je razgovarano o izmjenama poreznih izmjena koje su loše utjecale na lokalne proračune.

- S tim se mjerama išlo svjesno, zbog povećanja plaća za više od milijun građana što je značajno utjecalo na oporavak osobne potrošnje u RH i dodatno doprinijelo oživljavanju gospodarske aktivnosti i rastu BDP-a, kazao je. Predsjednica je spomenula pozitivan primjer Poljske, koja je mnoge svoje funkcije prebacila s centralne vlasti na lokalnu samoupravu i na taj način omogućila učinkovitije korištenje sredstava iz EU fondova.

Govoreći o privlačenju sredstva iz EU fondova, Grčić je lokalcima poručio da se moraju za te novce boriti, "ne mogu novci padati s neba". Na marginama susreta dogodio se i zbunjujući incident jer gradonačelnik Čabra i 5 načelnika općina nisu mogli ući na skup. Oni su, naime na Pantovčak stigli zajedno u vatrogasnom vozilu (!), no problem je bio što su pozive na skup isprintali, a propustili su potvrditi najavu. I dok je, kako kažu u protokolu, osiguranje tražilo rješenje za njihov ulazak, oni su se okrenuli, odustali i poslije, prosvjedovali.

>> Predsjednica Grabar-Kitarović otvorila izložbu skulptura velikog Rodina

Komentara 117

Avatar mirica19
mirica19
12:14 06.05.2015.

Kada postoji politčka volja da se pojedini nedostatci lijepe naše isprave, postoji i nada da će se to dogoditi. Predsjednice samo naprijed! Kad ovi odu s vlasti, onda će i vaše ideje zaživjeti.

AB
abendblatt
12:31 06.05.2015.

Istina je sjever Hrvatske je zapostavljen u odnosu na jug, pogledajte samo Podravinu i ne htijenje ove Vlade koja je na obecanjima dobila glasove Podravaca i bilogoraca izgradnjom Podravskog Ypsilona, kad ce biti izgradjene brza cesta ili auto-put do koprivnice i Madjarske granice? ovaj put glasovi Podravaca idu u drugom smjeru, Milanovicu.

PU
puzgolac195
12:18 06.05.2015.

Kolinda svakodnevno iznenaduje svojom aktivnoscu! Kakva razlika na politickoj sceni nakon onog fikusa i njegovog prodavanja magle!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije