Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25. obljetnica Glavnog stožera Oružanih snaga

Grabar-Kitarović: Migrantska kriza također upozorava na važnost izgradnje sustava domovinske sigurnosti

27.09.2016., Zagreb - U Domu HV Zvonimir odrzana svecana akademija povodom 25. obljetnice Glavnog stozera OS RH
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/16
27.09.2016.
u 14:40

- Hrvatska se i samostalno i kao članica Europske unije i NATO saveza suočava s brojnim, netradicionalnim sigurnosnim izazovima s istoka i juga. Terorizam, nekontrolirane migracije, hibridne i kibernetičke sigurnosne prijetnje, inozemni agresivni postupci te nepoštivanje međunarodnog prava i suvereniteta njezinih susjeda - kazala je predsjednica Republike

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je na svečanoj akademiji u povodu 25. obljetnice Glavnoga stožera Oružanih snaga (GS OS) ustvrdila da Hrvatskoj, s obzirom na brojne, netradicionalne sigurnosne izazove s istoka i juga, predstoji proces osmišljavanja daljnjeg razvoja postojećih mehanizama nacionalne sigurnosti te uspostave jedinstvenog sustava domovinske sigurnosti.

"Hrvatska se i samostalno i kao članica Europske unije i NATO saveza suočava s brojnim, netradicionalnim sigurnosnim izazovima s istoka i juga. Terorizam, nekontrolirane migracije, hibridne i kibernetičke sigurnosne prijetnje, inozemni agresivni postupci te nepoštivanje međunarodnog prava i suvereniteta njezinih susjeda - sve su to središnje teme brojnih strateških rasprava od NATO Summita do Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

U svim stručnim raspravama i usvojenim dokumentima ukazuje se složenost prirode tih novih prijetnji i potrebi uspostave učinkovitog odgovora na njih. Takav odgovor sve češće podrazumijeva i nove zadaće za Oružane snage, pa i u onim područjima djelovanja koja su do sada bila isključivo u nadležnosti civilnih državnih tijela. Stoga je pred Oružanim snagama sljedni proces prilagodbe novim sigurnosnim izazovima i razvoj potrebnih, dodatnih, sposobnosti", kazala je hrvatska predsjednica u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" u Zagrebu.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Grabar-Kitarović: Migrantska kriza samo je jedan od čimbenika koji upozorava na važnost izgradnje sustava domovinske sigurnosti

Predsjednica je naglasila da je središnja zadaća Glavnog stožera skrbiti o spremnosti OS i biti stalnim generatorom promjena. "U vremenima kada smo suočeni s lukom nestabilnosti od sjevera Europe do Bliskog istoka i sjeverne Afrike, to je zaista izazovna zadaća. Sada je pravo vrijeme pokazivanja stručnosti i izvrsnosti, jer bi cijena neuspjeha bila prevelika", upozorila je.

Od GS-a stoga očekuje inicijativu i inovativno promišljanje, prijedloge novih rješenja koji će omogućiti neprekidni razvoj Oružanih snaga, postizanje potrebnih sposobnosti nužnih za suočavanje s novim sigurnosnim izazovima te djelotvornu obranu Hrvatske.

"Strateške raščlambe i vizije koje sam spomenula ne smiju ostati na razini jednostrano raspravljene stručne tematike. One su jasna smjernica, a Vaša je dužnost njihova razrada te izrada potrebitih provedbenih dokumenta i njihova primjena", poručila je.

U širem, strateškom okviru istaknula je da Hrvatskoj predstoji proces ozbiljnog promišljanja i osmišljavanja daljnjeg razvoja postojećih mehanizama nacionalne sigurnosti te uspostava jedinstvenog sustava domovinske sigurnosti.

"Migrantska kriza, koja još nije završila i prijeti daljnjim narastanjem, samo je jedan od čimbenika koji upozorava na važnost izgradnje sustava domovinske sigurnosti i razvoja dodatnih sposobnosti odgovora na krize u što kraćem razdoblju. Stoga se, ističem, rasprava o tome više ne smije odgađati ni dana nakon formiranja nove Vlade, jer moramo što prije donijeti odluke kojima ćemo osigurati učinkovitiju zaštitu nacionalne sigurnosti i državnih interesa", kazala je predsjednica.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Naglasila je i da je bitka za samostalnost i slobodu dobivena 1995. godine, ali da "bitke" za Hrvatsku nisu završile, već se samo promijenila njihova forma i sadržaj, budući su obrana slobode, samostalnosti i suverenosti trajna nacionalna obveza.

Grabar-Kitarović u govoru je, kao i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov, izrazila duboku zahvalnost poginulim i preminulim sudionicima obrambenog Domovinskoga rata. S pijetetom je podsjetila na preminule stožerne generale Zvonimira Červenka i Janka Bobetka, koji su tijekom Domovinskog rata obnašali dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, kao i na stožernog generala Martina Špegelja, zapovjednika Zbora narodne garde, preteče OS RH.

"S osobitom zahvalnošću sjećamo se našeg prvog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga dr. Franje Tuđmana. Pod njegovim vodstvom tadašnje je državno čelništvo i vojno vodstvo mudro i odlučno usmjeravalo događaje prema konačnom uspjehu - samostalnosti i slobodi Republike Hrvatske", dodala je.

Šundov: Oružane snage na čelu s GS-om spremne i sposobne izvršiti svaku dobivenu zadaću

Zamjenik ministra obrane Ivić zahvalio je pripadnicima GS-a na znanju, iskustvu i energiji koju ulažu u razvoj OS te izrazio vjeru da će i država pronaći načina da se ubrzaju procesi opremanja i modernizacije Oružanih snaga.

"To je teška, ali nužna zadaća, a osobito kad se ima u vidu da su pred nama, kao dijelu međunarodne zajednice, neki novi globalni sigurnosni izazovi i neke nove prijatnje. Čvrsto sam uvjeren da ćete se i takvim izazovima i prijetnjama znati sučeliti, kako ćete i nadalje znati prepoznati naše pripadnike OS kao najsnažniju kariku sustava, a njihovo znanje i iskustvo kao onu snagu koja je jamac stabilnosti i sigurnosti RH", dodao je

Načelnik GS-a Šundov u svom je obraćanju uputio zahvalu svim dosadašnjim načelnicima i pripadnicima GS-a te rekao kako 25 godina, gledano vremenski, u povijesti jednog naroda i vojske nije puno, ali je sadržajno jako puno.

"Bio je to put od rođenja do zrelosti i danas s ponosom možemo reći da su naše Oružane snage na čelu s GS-om spremne i sposobne izvršiti svaku dobivenu zadaću", poručio je te naglasio da su, kroz misije UN-a i NATO-a diljem svijeta, hrvatske Oružane snage prepoznate kao pouzdan partner koji spremno izvršava preuzete obveze.

Svega toga ne bi bilo da na čelu GS nisu bili odlučni i stručni ljudi, koji su vizije pretvarali u konkretne planove, u skladu s mogućnostima države i te planove, po dobivenoj zapovijedi, odlučno provodili do konačnog uspjeha, naglasio je.

Glavni stožer utemeljen je 21. rujna 1991. godine, a njegov prvi načelnik, stožerni general Anton Tus u izjavi novinarima nakon svečanosti izrazio je ponos što je sudjelovao u obrani domovine i stvaranju slobodne hrvatske države te se prisjetio prvih operacija, odnosno blokade vojarni te osvajanja skladišta oružja JNA čime je omogućeno naoružavanje hrvatskih vojnika u Domovinskome ratu.

>> Grabar-Kitarović Porošenku: Hrvatska je prijatelj i partner Ukrajine

Komentara 4

HE
hellen3353
15:00 27.09.2016.

Vjecna slava i hvala! Cestitam stozeru na godisnjici!

DU
Deleted user
19:51 27.09.2016.

DOMOVINSKA SIGURNOST sigurno bi imala najviše posla oko PARLAMENTA I PANTOVČAKA a koliko je vidljivo iz priloženih zločina dosadašnje vlade i sa BANSKIM DVORIMA jer se UPRAVO TAMO KRIJE NAJVEĆA PRIJETNJA OVOJ DRŽAVI I NARODU.

Avatar future Gohan
future Gohan
10:17 28.09.2016.

Ova vijest je nekako pod rukavicama, svi je prikrivaju... a govori o modernizacje HVea, nešto se kuha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije