Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25. obljetnica Oružanih snaga RH

Grabar-Kitarović: Hrvatskoj danas potrebna jedinstvena državna politika

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
28.05.2016.
u 12:19

Vrijednosti Domovinskog rata ugrađene su u temelje samostalne i suverene države, a Grabar-Kitarović ustvrdila je da je u vremenu koje dolazi nužno prvenstveno mladim naraštajima istinito predočiti i približiti zbivanja koja su obilježila razdoblje 90-ih godina prošlog stoljeća te im ukazati na trajne etičke, povijesno-političke i opće društvene vrijednosti Domovinskog rata

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar - Kitarović u subotu je na svečanom obilježavanje 25. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske poručila da je Hrvatskoj danas potrebna jedinstvena državna politika jasnih ciljeva i odlučnih mjera i da je zadaća oporbe u tome biti konstruktivni korektiv bez malodušnosti i ravnodušnosti te pozvala na prestanak "politikanskih nadigravanja, isključivosti i jalovih rasprava".

"Uspjesi koji nisu mali ne mogu nadoknaditi ono što nam je sada najpotrebnije - ubrzan gospodarski razvoj i demografska obnova. Iseljavanje mladih najdrastičnija je poruka političkim elitama i pozicije i opozicije. Dosta je politikanskih nadigravanja, isključivosti i jalovih rasprava. Želimo promjene koje će donijeti zaposlenost i stvoriti preduvjete za dostojanstven život u Hrvatskoj. Potrebna nam je jedinstvena državna politika jasnih ciljeva i odlučnih mjera. Zadaća je oporbe u tome biti konstruktivni korektiv. Problemi su veliki, ali nema mjesta malodušnosti i ravnodušnosti", poručila je Grabar - Kitarović na obilježavanju na stadionu Nogometnog kluba "Zagreb" u Kranjčevićevoj ulici.

I danas ima onih koji iskrivljuju istinu o Domovinskom ratu

Istaknuvši da su vrijednosti Domovinskog rata ugrađene u temelje samostalne i suverene države, Grabar - Kitarović je ustvrdila da je u vremenu koje dolazi nužno prvenstveno mladim naraštajima istinito predočiti i približiti zbivanja koja su obilježila razdoblje 90-ih godina prošlog stoljeća te im ukazati na trajne etičke, povijesno-političke i opće društvene vrijednosti Domovinskog rata.

"To je utoliko važnije što i danas ima onih koji iskrivljuju istinu o Domovinskom ratu izvlačenjem pojedinih incidenata i silovitog sagledavanja događaja u određenom vremenu i prostoru te njihovim nametanjem i preuveličavanjem", kazala je.

Orešković: Od zemlje koja je devedesetih tražila pomoć, Hrvatska postala subjekt izgradnje sustava globalne stabilnosti

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković rekao je da naše Oružane snage svojim znanjem i sposobnošću danas sudjeluju u svim važnim mirovnim misijama i operacijama u svijetu, dodavši da je Hvatska od zemlje koja je devedesetih tražila pomoć drugih, postala aktivni subjekt izgradnje sustava globalne stabilnosti i sigurnosti.

"Vlada ima zadatak zaustaviti podjele unutar hrvatskog društva. Imamo zajednički cilj. Sa svojom reformom gradimo Hrvatsku koja je prosperitetna i pravedna. Želimo je učiniti boljom u svim segmentima - ojačati gospodarstvo, otvoriti nova radna mjesta te nastaviti ulagati u naše oružane snage za sigurnost naše zemlje", istaknuo je. Pozvao je pripadnike Oružanih snnage da i dalje ostanu stupovi hrvatske sigurnosti Hrvatske.

Podsjetivši na povijesni razvoj ustrojavanja Oružanih snaga RH, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner ustvrdio je da prilagodba i odgovor na izazove nisu završili ulaskom Hrvatske u NATO. "I dalje moramo zadržati visok stupanj spremnosti usprkos trenutno smanjenim uvjetima financiran", poručio je.  

Buljević: OS uvijek spremne pomoći građanima i zato uživaju veliko povjerenje

Ministar obrane Josip Buljević podsjetio je na doprinos Oružanih snaga jačanju zajednice. "Uvijek su spremne pomoći građanima u najtežim situacija i zbog toga uživaju veliko povjerenje građana", rekao je.

Naglasio je da Vlada i Ministarstvo obrane daju punu potporu projektima modernizacije i opremanja Oružanih snaga koje su u tijeku.  "Pozornost ćemo i dalje posvećivati uvjetima života i rada u našim postrojbama", dodao je Buljević.

Oružane snage pozvao je da temeljem zajedništva, odlučnosti i hrabrosti - odlikama koje su, kazao je, nosile pobjedničku vojsku na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom - "i dalje uložimo svoja znanja i energiju u rast Hrvatske".

Svečanost obilježavanje 25. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske nastavlja se u Športsko-rekreacijskom centru Jarun, gdje će se, uz cjelodnevni program, koji uključuje Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OS RH i MUP-a, izložbu iz Vojnog muzeja i muzeja MUP-a te koncert Jazz orkestra OS RH, održati i padobranski skokovi pripadnika OS RH i MUP-a, pokazne vježbe Zapovjedništva specijalnih snaga i MUP-a, prikaz ceremonijalnih radnji Počasno-zaštitne bojne te letački program akrobatske grupe "Krila Oluje".

Tamo će sudjelovati predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

>> U povodu Dana Oružanih snaga RH uručena odlikovanja i objavljena promaknuća

Komentara 38

Avatar fenixem
fenixem
12:51 28.05.2016.

Uvijek ista slina!!ma nema vama naprijed jer ste pravi zatucani balkan!!upravo dok takvi vladaju poput vas!!!!pored vas je narod osudjen na ropstvo!!to je ono sto cemo uskoro izvoziti,jeftina radna snaga!!meksukanci evrope!!!svi ste vi u BANANI!!!

BI
binki
12:50 28.05.2016.

Njoj je najbolje da se setkara po otocima i ovako ništa ne radi . država pred izvanrednim izborima a ona nema stav o ničemu.

KD
kokanovic.dj
12:49 28.05.2016.

Fiona i dalje se pravi blesava, izjavi par uopćenih izjava i floskula, da ne povrijedi Karamarka, obilazi zemaljsku kuglu ko niko do sada, već je samo 2 x bila u USA i Afganistanu, jako loš izbor za Predsjenika, najniži rejting jednog Predsjednika u RH ovo vrijeme mandata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije