Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović:

Drago mi je što sam na listi 
za glavnu tajnicu UN-a, ali ostajem u Hrvatskoj

Kolinda
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
24.08.2015.
u 19:30

Uz našu predsjednicu, na popisu je još pet predsjednica država, četiri premijerke, dvije kancelarke...

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović našla se na popisu 30 svjetskih političarki za koje počinje lobiranje i moguće su nasljednice glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, kojemu mandat traje do 31. prosinca 2016. Naša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić već mjesecima lobira za svoju kandidaturu, pa iznenađuje da nije na listi koju je objavila lobistička grupa womansg.org.

Predsjednici RH je pak ugodna spoznaja da se našla među 30 kandidatkinja za funkciju glavne tajnice UN-a, što tumači potvrdom da je njezin rad na međunarodnoj sceni (NATO) bio zapažen. No, prioritet joj je dosljedan rad za dobrobit Hrvatske, tako da ne razmišlja o mogućoj kandidaturi za drugu funkciju i odlazak. Objavom liste potencijalnih kandidatkinja i pisanjem New York Timesa da su svih osam tajnika UN-a bili muškarci počela je kampanja kojom se na čelo UN-a želi postaviti ženu. Na listi je, uz našu predsjednicu, još pet predsjednica država, četiri premijerke, tri ministrice, dvije kancelarke...

Na listi je i Kanađanka Louise Arbour, prva tužiteljica Haaškog suda, njemačka kancelarka Angela Merkel, bivša šefica diplomacije EU, Britanka Catherine Ashton, njezina nasljednica, Talijanka Federica Mogherini, predsjednica MMF-a Christine Lagarde, glavna tajnica UNESCO-a Bugarka Irina Bokova, predsjednica Čilea Michelle Bachelet, bivša finska predsjednica Tarja Halonen, bivša novozelandska premijerka Helen Clark... Dosadašnji izbori za šefa UN-a provođeni su dogovorom pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a. NYT piše da je vrijeme za transparentnije izbore te da Hrvatska i Namibija predvode inicijativu.

>> Lobistička grupa na čelu UN-a želi vidjeti Grabar-Kitarović. Pusić nije na popisu kandidatkinja

Komentara 162

JK
ja-kan
21:21 24.08.2015.

"ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić već mjesecima lobira za svoju kandidaturu, pa iznenađuje da nije na listi koju je objavila lobistička grupa womansg.org." Ha, ha, ha pa kome, osim zatvorskim čuvarima u kaznionici za žene u Požegi, treba čelnica najljigavije i najkorumpiranije stranke u HR i šire. Kako se ono kaže: Ljigavo, ljigavije. najljigavije, hrvatska narodna stranka.

RI
riise
21:05 24.08.2015.

Stvarno renomirano društvo! Svaka čast Predsjednici! A posebna pohvala naciji što je ovaj put izabrala najboljeg kandidata (kinju) na predsjedničkim izborima. Znamo kad hoćemo i kad se potrudimo! Siguran da ćemo i na izborima za Sabor izabrati najbolje!

MD
Marin Din
21:06 24.08.2015.

Slagdje Lijepo doma najlijpse

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije