Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROLAZE BEZ KAZNE

Josipović o puštanju Šešelja: To je potpuno pogrešna odluka i poraz međunarodnog prava

Ivo Josipović
Foto: Screenshot HTV
14.11.2014.
u 19:23

"Činjenica je da osobe koje mi ovdje možda smatramo i najodgovornijima za rat prolaze bez kazne"

U Hrvatskoj sasvim sigurno ima gladnih, rekao je predsjednik Ivo Josipović gostujući večeras u HTV-ovoj emisiji Javna stvar.

– Gotovo svaki dan dobijem neki mail s ključnom porukom "Gladan sam" – rekao je Josipović. Socijalnu pravednost možemo ostvariti samo odgovarajućim razvojem ili fokusiranjem socijalne politike na one kojima je najteže – rekao je. Kako krivca za krizu označio je vlade, ne samo ovu već i one prethodne. Istaknuo je da je u dobrim odnosima s ovom Vladom Zoran Milanović, kao i s prošlom Jadranke Kosor. Josipović je rekao da je Vlada neke svoje zadaće ispunila, a neke nije, te da će se na kraju mandata povući crta.

Josipović je komentirao loše prognoze Europske komisije o hrvatskom gospodarstvu.

– Očito nismo u dobrom gospodarskom trenutku, vidimo da se posebno ističe taj naš deficit, koji je ozbiljan, ali, istina, u okviru standarda Europske unije – rekao je Josipović, napominjući kako nas to ne smije tješiti. Istaknuo je da je ključni problem nedostatak stranih investicija.

– Moramo stvar prelomiti i možemo je prelomiti samo ozbiljnim reformama – rekao je Josipović. Također je naglasio da je mreža lokalne samouprave neefikasna te da treba povećati decentralizaciju.

Demokracija košta

Govoreći o izgradnji LNG terminala, Josipović je rekao da to nije posao od pola godine.

– Ključno pitanje kod LNG terminala nije samo izgradnja postrojenja već i pribaviti ukapljeni plin koji se provodi kroz taj terminal – rekao je Josipović, dodajući da okolnosti u Ukrajini otvaraju i priliku za Hrvatsku.

– Hrvatska ima priliku postati energetska vrata Europe. Ovo je velika prilika za Hrvatsku - rekao je Josipović.

Činjenica da je Šešelj nakon toliko godina pušten, a da nije došlo do presude poražavajuća je za Haaški sud i Međunarodno pravo

Josipović je rekao da građani traže više demokracije, što se vidi i u prikupljanju potpisa za referendum o preferencijalnom glasovanju. Josipović je rekao da on nudi i više od preferencijalnog glasovanja te uvođenje nekih novih demokratskih institucija, poput mogućnosti da se neke točke nakon prikupljenih 10.000 potpisa stavljaju na dnevni red Sabora.

– Meni je važno da bude preferencijalno glasovanje jer je očito da građani to žele – rekao je Josipović, naglasio je da je za te reforme potrebno mijenjati Ustav.

– Reforme koje nudim  zaista su opsežne i velike – rekao je Josipović, a govoreći o brojnosti referenduma i pripadajućim troškovima, rekao je da "demokracija košta".

– Ako želimo demokraciju, onda je trebamo platiti – rekao je Josipović, dopuštajući mogućnost da se više referenduma provede odjednom kako bi se smanjili troškovi.

Na pitanje o tome kada će se održati predsjednički izbori, rekao je da treba pitati Vladu.

Odluku Haaškog suda o puštanju Vojislava Šešelja na slobodu nazvao je potpuno pogrešnom.

Ne izjednačavati Stožer i branitelje

– Činjenica da je Šešelj nakon toliko godina pušten, a da nije došlo do presude poražavajuća je za Haaški sud i Međunarodno pravo. Slično je bilo i s Miloševićem. Činjenica je da osobe koje mi ovdje možda smatramo i najodgovornijima za rat prolaze bez kazne. To je poraz međunarodnog prava – rekao je Josipović, dodajući da je Šešelj zbog svog političkog angažmana nakon puštanja treba biti vraćen u pritvor te da nije isključeno da će se to dogoditi.

Govoreći o prosvjedu branitelja, naglasio je važnost dijaloga, a o obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru rekao je da nije legitimno izjednačiti Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i branitelje te da se susreo s braniteljima Vukovara koji misle sasvim drugačije od Stožera.

– Izjednačavati ono što čini Stožer s braniteljima jednostavno je pogrešno –  rekao je Josipović.

>> Josipović o programu Grabar Kitarović: 'Ne može, ne zna i neće'

>> Josipović: Bilo bi zgodno da Brkić na sudu pokaže što je tu nezakonito

Komentara 67

LU
Lucina
19:14 14.11.2014.

Josipovicu budi posten kao sto si neposten prodaj pokradeno i nahrani sirotinju!

MI
MitsubishiTurbo
19:10 14.11.2014.

pa lijepo mu onda posalji novac od svoje ( nezaradjene ) place i daj siromaku,,,(kojega ste vi napravili siromakom)daj mu da jede,,,lako je tebi pricati,,vec 5 godina pricas moramo ovo moramo ono a do sada kao sto je gos kolinda rekla,,,gradjani hrvatske ne pamet ni jednu dobru stvar koju si uradio za hrvastku,,osim sto ste je doveli na dno od dna,,,

ST
stric7
19:14 14.11.2014.

....iiii šta...puno tebe briga za to ....zato su tvoji računi...i kunski i devizni bezobrazno mabrekli....zato ti dužiš 6 (šest) stanova u ZG-u....i nikad te nitko nije pitao di si ih zaradip

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije