Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izgubljeni u propisima

Gotovo četiri godine nezakonito prima oko 2000 kuna na mjesec?

06.06.2013., Varazdin - Vjeran Radelic, dogradonacelnik grada Varazdina. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
21.08.2014.
u 07:45

U ministarstvu su 
2010. rekli da ima pravo na dodatak, a godinu dana poslije promijenili mišljenje

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić (SDP) već četiri godine prima dodatak na plaću od gotovo 2000 kuna mjesečno. Riječ je o dodatku s osnova znanstvenog stupnja magistra znanosti prema kojem se Radeliću na njegovu plaću od 23.992 kuna bruto isplaćuje dodatak od 1919 kuna mjesečno bruto.

Druga pravila

Da Radelić ovaj više nego izdašni dodatak na plaću prima nezakonito, tvrde u Ministarstvu uprave u kojem ističu kako "lokalnim dužnosnicima ne pripada pravo na nikakve dodatke na plaću pa tako ni po osnovi stupnja obrazovanja, osim uvećanja plaće za 0,5 posto za svaku navršenu godinu staža.

– Na dužnosnike nisu primjenjiva ista pravila kao na službenike, jer za obavljanje dužnosti zamjenika gradonačelnika nisu propisani uvjeti vezani za stupanj obrazovanja – objašnjavaju u Ministarstvu te ističu da su Visokom upravnom sudu uputili i zahtjev za ocjenu zakonitosti općih akata kojima su uređena prava lokalnih dužnosnika, te da očekuju pravorijek, bez potvrde da li riječ o slučaju V. Radelića. Ipak, da ga istražuje na temelju prijave, potvrdila nam je varaždinska policija. – Policija provodi zakonom propisane mjere i radnje, a o rezultatima će izvijestiti nadležno državno odvjetništvo – poručili su iz policije.

Promijenili stav

Prozvani dogradonačelnik o svemu kaže da "nema saznanja kako je protiv njega pokrenuta istraga", a u vezi spornog dodatka na plaću pozvao se na mišljenje Ministarstva uprave iz 2010. prema kojem je varaždinskom županu i zamjeniku odobren dodatak na plaću na temelju znanstvenog stupnja. No, Ministarstvo uprave je već iduće godine poništilo to mišljenje koje i dalje izaziva pomutnju. Iako su u Ministarstvu svjesni da je područje neuređeno, ipak vjeruju da je zakon jasan i ne predviđa posebne beneficije za izabrane dužnosnike. Ako do toga ipak dođe, Ministarstvo provodi nadzor, a odluku o plaći šalje na Upravni sud koji je u pravilu ukida. Iz Grada su na naš upit o dodatku odgovorili da je "Vjeran Radelić magisterijem iz menadžmenta unaprijedio poznavanje suvremenih metoda organizacije poslovnih sustava i tako može bolje voditi Grad".

>>Službenik koji je 'na poslu po 26 sekundi' dobio otkaz

Komentara 15

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
08:23 21.08.2014.

....dodatak na plaću kao plaća čistačice... ali plaće čistačica su problem... a ne ovolike plaće i dodatci na njih...

MK
MKGRA
07:59 21.08.2014.

u hrvatskoj su zamjenici bolje plačeni nego doktori

PI
pila47
09:16 21.08.2014.

Kakav dodatak nije ni plaću zaslužil

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije