Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
general tuži SAD

Gotovina traži da ga maknu s liste terorista

ante gotovina
Foto: Boris Ščitar
1/3
08.01.2014.
u 10:23

General je na listi jer je predsjednik Bush naredio da svi pod optužnicom Haaškog suda budu pod sankcijama, kaže L. Mišetić

General Ante Gotovina tužio je Federalnom sudu američki Ured za kontrolu strane imovine pri tamošnjem Ministarstvu financija, tražeći da ga maknu s popisa “posebno označenih osoba”. Riječ je o popisu fizičkih i pravnih osoba, pojedinaca i tvrtki ili organizacija, koje SAD smatra teroristima ili kriminalcima. Njima je u SAD-u zamrznuta imovina, a američki državljani ne smiju s njima trgovati.

– Jednostavno: pokrenuta je normalna procedura u SAD-u za skidanje s liste zato što više ne postoji pravni temelj da general Gotovina bude na toj listi. Naime, general Gotovina stavljen je na tu listu zato što je predsjednik Bush naredio da sve osobe koje se nalaze pod optužnicom Haaškog suda budu pod sankcijama. Budući da general Gotovina više nije pod optužnicom, nema pravnog temelja da i dalje bude na listi – komentirao je haaški branitelj generala Ante Gotovine Luka Mišetić.

Generala Gotovinu pred američkim sudom zastupaju odvjetnici iz kuće Patton Boggs, a ovaj slučaj vodi Stephen Diaz Gavin, koji je zastupao generala i u Haagu. Kako donosi Courthouse News Service (pregled novosti sudova), Gotovina tvrdi da status posebno označene osobe, zbog kojeg je podvrgnut ekonomskim sankcijama, nije zakonit i već mu je nanio, a i nastavlja mu nanositi veliku štetu. Nadalje, kažu kako Gotovina tvrdi da mu dužnosnici i djelatnici Ureda nisu odgovarali na zahtjeve da bude skinut s liste. Na toj se listi još nalaze Ljubo Ćesić Rojs i Tihomir Blaškić.

>>Kolinda je odličan kandidat, ali jedino Gotovina može ugroziti Josipovića

>>Hrvatska na obranu generala potrošila 28 milijuna eura

Komentara 52

Avatar TvojUjko
TvojUjko
10:44 08.01.2014.

Hvala vam gospodine Gotovina, Markač, Mareković, Norac, Bobetko, Ademi što ste s našom vojskom zaustvaili svakodnevno granatiranje Vinkovaca, Osijeka, Sl.Broda, Siska, Karlovca, Gospića, Zadra, Šibenika....od strane Srbočetništva... manjina je terorizirala većinu uz pomoć cijele JNA, hvala vam što ste našojšoj djeci i budučim naraštajima dali slobodu i mir.

Avatar cro1com
cro1com
10:42 08.01.2014.

on je pravi general sa svojim vojnicima se družio i činio sve da se ih što više vrati kući još jednom HVALA.

DU
Deleted user
11:44 08.01.2014.

Zar to ne bi trebala napravit nasa Vlada ? ahhh da... naravno... zasto bi to ucinili kad ih ne zanimaju Hrvatski interesi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije