Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć zbog katastrofa

Gorski kotar za sanaciju dobio devet milijuna eura

Nevrijeme Gorski Kotar
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
27.08.2014.
u 17:15

Prije nego što se Hrvatskoj isplati taj iznos iz Fonda solidarnosti, prijedlog još mora odobriti Europski parlament

Zbog ogromnih šteta uzrokovanih snažnim nevremenom u Gorskom kotaru u veljači, Hrvatska se obratila za pomoć Europskoj komisiji koja je predložila da se Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti EU isplati pomoć od 8,6 milijuna eura.

Snježne oluje, potresi...

Prije nego što se Hrvatskoj isplati taj iznos, prijedlog još mora odobriti Europski parlament. Osim nama, Europska komisija  predložila je da se pomoć iz Fonda solidarnosti isplati još i Italiji (16,3 milijuna eura zbog poplava), Grčkoj (3,7 milijuna zbog potresa) i Sloveniji (18,4 milijuna zbog snježne oluje).

– Ova odluka odražava samu bit ovog fonda, a to je solidarnost s državama članicama i našim susjedima nakon prirodnih katastrofa, kada im je to potrebno. Europski fond solidarnosti olakšava tim zemljama oporavak i omogućuje im da povrate stabilnost koju ugrožavaju ozbiljne štete u gospodarskim sektorima poput turizma ili uništenje osnovne infrastrukture. Predloženim iznosom potpore omogućit će se Italiji, Grčkoj, Sloveniji i Hrvatskoj oporavak od katastrofa i nadoknada troškova spašavanja u pogođenim područjima – rekao je povjerenik EU-a za regionalnu politiku Johannes Hahn.

Prijavili i štete od poplava

Inače, Hrvatska je pomoć zatražila 9. travnja a direktnu javnu štetu na infrastrukturi, šumama... procijenili smo na 269,9 milijuna eura.

Fondu solidarnosti hrvatska Vlada obratila se i zbog šteta nastalih u katastrofalnoj poplavi u svibnju. Ministarstvo gospodarstva 31. srpnja je Fondu prijavilo ukupnu direktnu štetu u iznosu od 297,6 milijuna eura.

>>Meteorolozi upozoravaju: Ovo su krajevi kojima prijeti nevrijeme

>>Izvještavali UŽIVO o poplavama pa snimili nešto što nisu očekivali

Komentara 1

Avatar fredi
fredi
08:40 28.08.2014.

Hrvatska je štetu procijenila na cca 300 milijuna eur, a dobit će skoro pa devet milijuna; Slovenija će dobiti 18,4 milijuna, a štetu je procijenila na 235 milijuna eura. Ovaj EU fond je fakat široke ruke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije