Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gordan Jandroković:

'Prgomet je fajter i bit će najugodnije iznenađenje izbora. Pokazali smo da Bandić nije naš kandidat'

16.03.2017. Zagreb- Glavni tajnik HDZ-a, Gordan Jandrokovic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
18.03.2017.
u 21:00

Odgovornim upravljanjem 2016. godinu završili smo u plusu 7,2 milijuna kuna. Smanjili smo sve izdatke, sastanke više ne održavamo po hotelima, nego u stranci, kaže prvi stranački operativac HDZ-a

S Gordanom Jandrokovićem, glavnim tajnikom HDZ-a, razgovarali smo baš na dan kada je HDZ finalizirao izbor svih kandidata za lokalne izbore, odredio strategiju, formirao izborni stožer. Najviše drame, ali i intriga bilo je oko izbora HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba. Veliki obrati događali su se u zadnji trenutak, a Jandroković je uvjeren kako na ovim izborima HDZ može promijeniti dugogodišnju činjenicu – napokon ponovno dobiti gradonačelnika Splita, a možda i Zagreba, kandidaturom Drage Prgometa. U HDZ-u su uvjereni da ne kasne s isticanjem kandidatura samo dva mjeseca uoči izbora, štoviše, odgovara im kratka kampanja. Budući da nacionalnu vlast dijele s Mostom, a lokalno su na suprotstavljenim pozicijama, ne čudi da im paše što kraća izborna kampanja i što manje sukobljavanja. Jandroković kaže da je HDZ-u cilj pobjeda na izborima, što znači i pobjedu nad Mostom, ali i očuvanje parlamentarne većine, odnosno Vlade HDZ-a i Mosta.

O kandidatu za Zagreb HDZ je odlučio u zadnji trenutak, mnogi potencijalni kandidati odbili su tu kandidaturu. Da je Zagreb za HDZ problematičan, poznata je priča, ali nije li se izborni scenarij za Zagreb mogao prije napraviti, nije li se previše otezalo?

Kao i svim u ostalim županijama i gradovima, i u Zagrebu smo vrlo temeljito i odgovorno pristupili izboru našeg kandidata – uz kvalitetan proces konzultacija, prema načelu supsidijarnosti, između nacionalnog vodstva HDZ-a i naše gradske organizacije. Imali smo vlastitu dinamiku objavljivanja imena kandidata – neke prije, neke poslije – i to smo i u slučaju kolege Prgometa učinili onda i kako je to nama najviše odgovaralo. Sasvim je dovoljno vremena ostalo za našu kampanju i HDZ će u Zagrebu, kao i u cijeloj Hrvatskoj, ostvariti izvrstan rezultat.

Kako ćete uvjeriti birače u Zagrebu da HDZ-ov kandidat nije i dalje, de facto, Milan Bandić?

Bandić je Bandić, a HDZ je HDZ. Odabir Drage Prgometa najbolji je dokaz da Milan Bandić nije naš kandidat. Njegova kandidatura predstavlja nastavak profilacije HDZ-a u narodnjačko-demokršćansku stranku desnog centra. Kako je i sam Prgomet naglasio u svome prvom obraćanju nakon objave kandidature, u fokusu njegove kampanje bit će čovjek i gospodarsko-socijalni problemi koji uistinu muče naše građane.

Hoće li zagrebački HDZ zdušno raditi za Prgometa na izborima, Andrija Mikulić čini se razočaranim, a Prgometu se prigovara da je politički konvertit jer je u godinu dana promijenio tri stranke, zatim sastanak s Milanovićem...?

Na Gradskom odboru Prgomet je dobio jednoglasnu i nedvosmislenu potporu članova. Birači će itekako prepoznati našeg kandidata za gradonačelnika – iza kojeg čvrsto stoje i gradska organizacija i nacionalno vodstvo stranke. Isto tako, HDZ-ova lista za Gradsku skupštinu svojom će kvalitetom pokazati koliko nam je stalo do pobjede u Zagrebu.

Stječe se dojam da je svim strankama koje će se u Zagrebu natjecati na lokalnim izborima primarni cilj što bolji rezultat u Skupštini jer nitko nije siguran je li Milan Bandić nakon 17 godina zaista na koljenima i može li ga se smijeniti. Je li i HDZ-u u fokusu isključivo Skupština ili smatrate da Prgomet može napraviti iskorak i da može postati gradonačelnik Zagreba?

Drago Prgomet je fajter koji će biti najugodnije iznenađenje ovih izbora, a lista HDZ-a bit će najjača u Gradskoj skupštini.

Odluka o Prgometu na Gradskom odboru donesena je jednoglasno, ali Zlatko Hasanbegović uopće nije glasao jer kaže da je Andrej Plenković odlučio da kandidat bude Prgomet pa se nema što glasati, a na sjednici Gradskog odbora nije bilo ni Milijana Brkića. Je li to po vama poruka da nema jedinstva ili?

Kao što sam već rekao, Gradski odbor dao je apsolutnu potporu Dragi Prgometu.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Dojam je da je odluku o Prgometu donio vrh HDZ-a, a da ju je zagrebački HDZ samo potvrdio?

Podsjećam na dogovor otprije mjesec dana, da će se odluka o kandidatu donijeti u dogovoru vrha stranke i gradske organizacije. Upravo tako se i dogodilo. Podsjetio bih na svoju izjave iz veljače kada sam rekao da će HDZ izaći s ozbiljnim kandidatom i da će to biti iznenađenje. I tako je i bilo.

Kako uopće raskinuti te veze zagrebačkog HDZ-a i Milana Bandića, osim što je HDZ u zagrebačkoj Skupštini u koaliciji s Bandićem, a Bandić podržava HDZ i Most u Saboru, mnogi HDZ-ovci (ali i SDP-ovci, budimo iskreni) zaposleni su u Zagrebačkom holdingu ili su barem u nekim gradskim tijelima?

O suradnji s pojedinim političkim opcijama u Zagrebu razgovarat ćemo nakon lokalnih izbora i na osnovi postignutih rezultata. Osim programske i svjetonazorske bliskosti, tražit ćemo i naći partnere i prema kriteriju političke stabilnosti, koja je preduvjet daljnjeg razvoja grada i realizacije ključnih projekata na dobrobit svih Zagrepčanki i Zagrepčana. Jer, vidjet ćete, HDZ će biti ključna stranka prilikom formiranja većine u Gradskoj skupštini.

Budući da se ljevica konsolidira i da će SDP, vrlo vjerojatno, podržati HNS-ovu kandidatkinju Anku Mrak Taritaš u Zagrebu, zašto HDZ s Mostom nije napravio presedan za Zagreb i išao sa zajedničkim kandidatom?

S Mostom smo postigli politički dogovor o odvojenom nastupu na lokalnim izborima. Bit će, naravno, određenih napetosti, no one neće utjecati na stabilnost Vlade i čvrstu parlamentarnu većinu.

Pribojavate li se u HDZ-u kandidature Brune Esih za gradonačelnicu Zagreba, mogla bi vam uzeti dio biračkog tijela?

HDZ je koncentriran na vlastitoga gradonačelničkog kandidata, na kvalitetne kandidate za listu za Skupštinu, kao i na svoj pobjednički program. I uopće ne sumnjamo da će ih birači prepoznati.

Posljednji incident zbio se između Hrasta i HDZ-a, je li vas iznenadilo da Ladislav Ilčić proziva HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Varaždina da ne živi kršćanski?

Njegov je istup za mene, a vjerujem i većinu ljudi, neprihvatljiv i neprimjeren. Nije lijepo na taj način suditi drugima. Uostalom, o svima nama sudit će dragi Bog. HDZ neće trošiti energiju na one koji misle da su nam konkurencija. Fokusirani smo na predstavljanje naših kandidata ili kandidatkinja i kvalitetnih programa.

Hoće li suradnja HDZ-a i Mosta preživjeti lokalne izbore, u mnogim gradovima vodit će se žestoke bitke?

Naravno da hoće. To je pitanje naše ozbiljnosti i odgovornosti spram svih građana – kojima je već preko glave šokova, neproduktivnih svađa i prijevremenih izbora. Na to nas obvezuje i činjenica da Hrvatska napokon ide u dobrom smjeru. Gospodarski su trendovi pozitivni, makroekonomski pokazatelji su povoljni. Sve najvažnije svjetske agencije podigle su izglede za kreditni rejting Hrvatske.

Smanjuju se i javni dug i deficit, povećana je minimalna plaća, zahvaljujući poreznoj reformi oko milijun i pol građana ima veće prihode, povećana je apsorpcija sredstava iz EU fondova, očekuje nas najbolja turistička sezona u povijesti, a i potrošnja rekordno raste… To su objektivni pokazatelji, a oni obvezuju i HDZ i Most da nastave raditi zajedno.

Ipak, lokalni će izbori za HDZ i Most biti poprilično nezgodni?

Od samog početka smo govorili, i toga se drže i HDZ i Most, da lokalni izbori neće utjecati na funkcioniranje vlasti na državnoj razini. Hrvatska treba stabilnu, ozbiljnu i kvalitetnu Vladu. Plenkovićeva Vlada takva i jest, a sačinjavaju je ministri HDZ-a i Mosta. Odlični nas pokazatelji obvezuju da nastavimo raditi na dobrobit građana. Naš četverogodišnji mandat bit će obilježen vraćanjem povjerenja građana u pravnu državu i sve institucije hrvatske države.

Osim toga, nervoza zbog lokalnih izbora već se prelijeva na nacionalnu razinu – Most je požurio sa svojim Zakonom o državnom arhivu, traže smjene čelnika HNS-a..?

To je demokracija. No kako god bilo, HDZ će pobijediti na lokalnim izborima i nastaviti suradnju s Mostom na nacionalnoj razini.

Kako tumačite zadnji incident kada je Mostov potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić tobože zaprijetio ostavkom jer je Josip Đakić zapošljavanje Vesne Nađ i Višnje Tafre nazvao podmuklim potezom?

Radilo se o nesporazumu i šumu u komunikaciji koji je brzo riješen.

Jeste li razgovarali s Đakićem, on ipak predstavlja braniteljsku populaciju koja negoduje zbog Vesne Nađ, ali i Višnje Tafre?

Da, razgovarali smo s Đakićem i nesporazum je razjašnjen.

A Višnja Tafra, i zbog nje je pobuna?

Ona je prošla na javnom natječaju i nju je odabrao Mostov ministar uprave.

Koji su vam ciljevi za lokalne izbore, koje su vam gradovi ključni?

Kao i na državnoj razini, prioriteti su nam politička stabilnost, pravna sigurnost, društvena pravednost i gospodarski napredak. Pobjeda HDZ-ovih kandidata osnažit će te prioritete i na lokalnoj razini. Čvrsto smo uvjereni da ćemo preuzeti odgovornost za više županija, gradova i općina nego što smo to uspjeli 2013. godine – posebno u onima u kojima smo bili nadomak pobjede i prije četiri godine. Očekujemo snažan iskorak.

HDZ ni u Osijeku ni u Rijeci nikad nije imao gradonačelnika, a u Zagrebu i Splitu već ga dugo nismo imali. Ovi će izbori i to promijeniti

Nadalje, mijenjajući HDZ i uvodeći novi profil političarki i političara, svjesni smo da mijenjamo i Hrvatsku nabolje. Riječ je i o svojevrsnom pomlađivanju i modernizaciji stranke, ali na način da u prvi plan stavljamo obrazovane i uspješne kandidate, dokazane u svojim strukama i sredinama, umjerene i široko prihvatljive. Spomenut ću, između ostalih, Andru Krstulovića Oparu u Splitu, Ivana Anušića u Osječko-baranjskoj županiji, Matu Frankovića u Dubrovniku, Kristijana Staničića u Rijeci, Igora Androvića u Virovitičko-podravskoj županiji, izvanstranačkog Dragutina Ranogajca u Zagorju, Hrvoja Špicera u Slavonskom Brodu... U Varaždinu imamo pak Damira Habijana, u Bjelovaru Antu Topalovića, u Karlovcu Damira Mandića, u Zadru dr. Branka Dukića, u Zagrebu Dragu Prgometa...

Osim toga, povećali smo i broj kandidatkinja. Ivanu Šojat kandidiramo za osječku gradonačelnicu, Majdu Burić za primorsko-goransku županicu, Moniku Udovičić za istarsku županicu...

Što ako HDZ ne osvoji Split, postoji mogućnost da HDZ ne ostvari pobjedu ni u jednom od četiri velika grada?

Pobijedit ćemo u Splitu. Podsjećam vas da HDZ ni u Osijeku ni u Rijeci nikad nije imao gradonačelnika, a u Zagrebu i Splitu već ga dugo nismo imali. Ovi će izbori i to promijeniti.

Što očekujete u Zadru nakon što se povukao Božidar Kalmeta, a novi kandidat je ginekolog Dukić? HDZ je i s Kalmetom u Zadru tijesno pobjeđivao.

U Zadru očekujem čistu pobjedu.

I bez Kalmete? Uvijek je bila teza da je Kalmeta glavni nositelj pobjede u Zadru?

Kalmeta je pokazao političku mudrost i ljudsku širinu. Zadarski gradski odbor iznjedrio je izvrsnog kandidata Branka Dukića, koji će uz snažnu potporu stranke i Božidara Kalmete postati novi gradonačelnik.

Kalmeta je najavio političku mirovinu, to znači potpuno povlačenje iz stranačkih struktura, ili?

Kalmeta je kao rijetko tko drugi pokazao da mu je stranka ispred osobnih interesa i njegov doprinos bit će velik u HDZ-ovoj pobjedi.

Još uvijek ste relativno nov glavni tajnik HDZ-a, kakvu vam je situaciju ostavio vaš prethodnik Milijan Brkić?

U zadnjoj fazi bivšeg vodstva HDZ-a odnosi između ondašnjeg predsjednika i glavnog tajnika bili su prilično slojeviti – što se odrazilo na funkcioniranje same stranke. Mene zanima ono što je danas i ono što će doći sutra.

Proveli ste velike uštede u HDZ-u, rezali ste račune za mobitele, intelektualne usluge, najam dvorana...?

Ponašamo se odgovorno i racionalno. Unatoč prihodima koji su u 2016. bili manji za 7,7 milijuna kuna nego 2015. godine, odgovornim upravljanjem i uštedama na raznim stavkama završili smo u plusu za 7,2 milijuna. Smanjili smo velike izdatke za intelektualne usluge, reprezentaciju i najam prostora. Sastanke ne održavamo po zagrebačkim hotelima, nego u stranci. Također je važno da smo najveći dio kampanje za parlamentarne izbore 2016. odradili oslanjajući se na vlastite stručnjake i djelatnike. Vanjske agencije angažirali smo samo za one segmente kampanje koji su bili uistinu nužni. Ukratko: puno smo manje potrošili, a postigli daleko bolji izborni rezultat.

Da takve uštede provedete i na razini države?

Takvim pristupom mijenjat ćemo i državu. Uostalom, to već i radimo: javni dug i deficit se smanjuju. Rasterećuje se gospodarstvo, a raste proizvodnja.

Prigovorili ste zbog rada Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i rekli da će trebati razmotriti zakon koji definira rad Povjerenstva, zbog toga ste doživjeli puno kritika? Što vam smeta u radu Povjerenstva?

Gotovo svakog tjedna javnost analizira odluke Povjerenstva koje izazivaju poprilične polemike.

U jednu sam se i sam uključio, onu o potencijalnom sukobu interesa i njegovu ekstenzivnom tumačenju, i tome se nema što dodati.

Potpredsjednik ste Sabora, kako ocjenjujete rad saborskih zastupnika i dolaske na sjednice?

Zadovoljan sam dinamikom rada, usvojili smo velik broj zakonskih prijedloga u korist građana unatoč populističkim i demagoškim ispadima pojedinaca. Između ostalog, donijeli smo uravnoteženi proračun, poreznu reformu kojom je obuhvaćeno 16 zakona, uključujući sedam potpuno novih, novim je zakonom javna nabava pojednostavljena i napravljena transparentnijom...

Čvrsta parlamentarna većina jedan je od stupova dragocjene političke stabilnosti Republike Hrvatske.

U HDZ-ovu Klubu ističu se Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović koji često glasaju suprotno odlukama Kluba, kako to komentirate?

Na Klubu HDZ-a se demokratski raspravlja o svim temama. Nemaju svi isto mišljenje o svemu, niti ga moraju imati, ali u svakoj ozbiljnoj organizaciji na kraju se većinom donesu odluke koje predstavljaju službeno stajalište.

U HDZ-ovu Klubu čuju se prigovori da zastupnici samo dobiju naputak kako da glasaju, tako tvrde da se ni na jednoj sjednici Kluba nije raspravljalo o tome tko će biti glavni ravnatelj HRT-a, nego je došao šalabahter za koga treba glasati?

Nema točke iz saborskoga dnevnog reda, a da prethodno nije raspravljena u Klubu HDZ-a.

Kad je riječ o donošenju odluka u HDZ-u, opet postoje zamjerke da se one donose u najužem krugu ljudi Andreja Plenkovića, kao što se zamjeralo bivšem predsjedniku Karamarku, a da je Predsjedništvo stranke iz toga isključeno. Odnosno, da im se na glasanje serviraju već formirane odluke?

Koje su to odluke?

Kad se pregovaralo s Mostom o sastavljanju Vlade, mnogi su se u Predsjedništvu HDZ-a žalili da tjednima nije održan sastanak Predsjedništva HDZ-a i da uopće nisu upućeni, osim iz medija, što se zbiva.

To jednostavno nije točno. Sve bitne odluke donose se demokratski na stranačkim tijelima – uz otvoren dijalog i međusobno uvažavanje.

>> Drago Prgomet i službeno kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba

>> 'Horvat će biti kandidat za međimurskog župana, o ukidanju županija se uopće ne razgovora'

Komentara 54

AN
ANTIFA
21:13 18.03.2017.

Nemojte nas nasmijavati kada HDZ već 15 godina protiv Bandića šalje najslabije moguće kandidate, a ondamu to naplaćuje kroz uhljebljivanje hadezeovaca u Gradu i Holdingu. Prgomet ne da nema šanse protiv Bandića, nego će biti najlošije plasiran kandidat, ispod Mrak. Taritaš, Švaljek i Esih

HE
herojulice
21:47 18.03.2017.

"Pokazali smo da Bandić nije naš kandidat" zato protiv njega šaljete četiri neozbiljna kandidata tako da bi vaš "nekandidat" pobijedio. Hahahahaha.......

CA
cavecanem
21:06 18.03.2017.

To da je HDZ/MOST/HRID/HDZ Prgomet fajter stoji; prošlu godinu je izfajtao za sebe poprilično dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije