Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEČKO NOVO MJESTO

Obilježena 344. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

Zrinski Frankopan
Foto: Wikimedia Commons
1/2
26.04.2015.
u 15:02

Zrinski i Frankopan su u tom gradiću 60-tak kilometara južno od Beča, pogubljeni 30. travnja 1671. godine.

Predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, Skupštine Međimurske županije, Družbe "Braća Hrvatskog zmaja" – Zmajski stolovi Čakovec i Karlovac, povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovec, udruga iz Karlovačke županije, čakovečkog ogranka Matice Hrvatske i Župe sv. Nikole biskupa Čakovec, te Hrvati iz Austrije i Gradišća obilježili su u nedjelju 344. obljetnicu pogubljenja hrvatskih velikana i mučenika Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu u Austriji.

Zrinski i Frankopan su u tom gradiću 60-tak kilometara južno od Beča, pogubljeni 30. travnja 1671. godine. U ime Međimurske županije, dožupan Zoran Vidović je rekao kako je Županija vjerna svojoj tradiciji čuvanja uspomena na hrvatske velikane i zato svake godine obilježava tužnu godišnjicu smrti Zrinskog i Frankopana u Bečkom Novom Mjestu, dodavši kako je u njihovu čast 30. travanj proglašen Danom Međimurske županije.

"Veliki vizionari i Europljani"

Tajnik Zmajskog stola "Družbe braća hrvatskog zmaja" Čakovec Josip Bajuk, je podsjetio na povijesno-političke prilike u kojima su Zrinski i Frankopan živjeli, na njihove živote i pogiblju.

- Zrinski i Frankopan su izraz povijesne istine i njihova poruka kroz stoljeća vrijedna je naše neprolazne zahvalnosti i sjećanja na velikane hrvatske povijesti koji su utrli put stvaranja današnje samostalne i europske Hrvatske - rekao je hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota u svom komemorativnom govoru, ustvrdivši da ono za što su poginuli su "europske vrijednosti". Istaknuo je da su bili veliki vizionari i Europljani, koji su se zauzimali za gospodarski i kulturni napredak, i borci za samostalnost Hrvatske, koja je danas, gotovo tri i pol stoljeća nakon toga, kao članica EU-a suočena s novim izazovima.

Bakota je istaknuo povijeni značaj obilježavanja ovog Spomendana, posebno za mlade generacije. Predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec istaknuo je da su Zrinski i Frankopan "simbol žrtve za slobodu hrvatskog naroda, koja nas obvezuje da zajednički dalje izgrađujemo svoju domovinu". Podsjetio je da je Hrvatski sabor 2011. godine proglasio 30. travanj, "Spomendanom Zrinskog i Frankopana".

Misno slavlje predvodio je fra Stanko Belobrajdić

- U čast dvojice velikana Dan Grada Ozlja također slavimo 30. travnja - rekla je dogradonačelnica Ozlja Nada Dikanović na komemorativnom skupu, kojem se je obratio i Bruno Kendjer iz "Družbe braće hrvatskog zmaja" - Zmajski stol Karlovac.

Svi govornici ukazali su na nacionalni ponos i kulturnu samosvijest dvojice hrvatskih velikana i mučenika, koji su žrtvovali svoje živote suprotstavljajući se neprihvatljivom. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju gdje su do 1919. godine bili posmrtni ostaci Zrinskog i Frankopana,  1919. su preneseni u Zagrebačku katedralu, i mjestu njihovog pogubljenja te prigodnim riječima i molitvama nazočni skup prisjetio se je hrvatskih velikana, odavši im počast.

Misno slavlje u mjesnoj katedrali u Bečkom Novom Mjestu predvodio je fra Stanko Belobrajdić iz Čakovca uz pratnju crkvenog Zbora iz Ivanovca. Folklorni okvir svečanosti nakon sv. mise dao je KUD "Seljačka sloga" iz Nedelišća.

>>Petar Zrinski s 2000 krajišnika potukao 8000 Turaka i - kažnjen

Komentara 14

NE
neboiznadzagreba
17:39 26.04.2015.

" Navik on živi ki zgine pošteno , "

Avatar ArbanaSS
ArbanaSS
19:26 26.04.2015.

Osmansko Carstvo je ućinilo veliki Genocid na Balkanu kao i Armeni. Ali bogu hvala bilo je uvjek Junaka Kršćanskih koji su se Suprotstavljali Islamizacije i Turcizizacije Kršćanskog Balkana u Hrvatskoj Frankopani Mađarskoj Janoš Hunjad Rumuniji Vlad Albaniji Đerđ Kastrioti (nažalostst ne mogu nabrojiti sve Junake) uvjek će takvih Junaka biti. Da bi mogli u bodućnost ne zaboravimo Prošlost. Mi kršćani brzo Zaboravljamo.

KA
kajinx
18:21 26.04.2015.

Ovi bolesnici sa negativnim komentarima su stvarno izgubljeni slučajevi. Ne mogu shvatiti da im smeta nešto što se dogodilo prije 344 godine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije