Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o najavama novog ustava

GONG i Ž. Markić Josipoviću: Zašto ste čekali kraj mandata?

Željka Markić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
Autor
Ivanka Toma
16.07.2014.
u 08:06

Prva promjena, kaže Ž. Markić, osigurat će veću odgovornost parlamentarnih zastupnika prema biračima, umjesto vodstvima stranaka, a druga da svi hrvatski državljani mogu, bez diskriminacije kao sada, koristiti temeljno građansko pravo – pravo glasa...

– U ime obitelji s brojnim će udrugama, inicijativama, pokretima i organizacijama civilnog društva od 21. rujna do 5. listopada omogućiti biračima da se izjasne žele li da Sabor raspiše referendum za promjenu Ustava koji će osigurati da već na sljedećim parlamentarnim izborima birači mogu svoje predstavnike birati izravno, imenom i prezimenom, te da svi birači, bez obzira na prebivalište, mogu glasovati i dopisnim i/ili elektroničkim putem – najavila je predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić prvi korak u realizaciji referenduma o uvođenju preferencijalnog glasovanja u Ustav.

“Sudjelovao u degradaciji”

Prva promjena, kaže Ž. Markić, osigurat će veću odgovornost parlamentarnih zastupnika prema biračima, umjesto vodstvima stranaka, a druga da svi hrvatski državljani mogu, bez diskriminacije kao sada, koristiti temeljno građansko pravo – pravo glasa.

S istim ciljem, većim utjecajem birača pri izboru zastupnika i demokratizacijom političkih stranaka, referendum je najavio i predsjednik Ivo Josipović. Osvoji li novi mandat, građanima će ponuditi potpuno novi Ustav u kojemu bi se, osim izbornog sustava, drukčije definirao regionalni ustroj, socijalna država, moderniziralo uređenje ljudskih prava, jasnije uredio odnos između svih grana i nositelja vlasti...

Josipović je sklon uvođenju preferencijalnog glasovanja, ali uz zadršku da još treba razmotriti i definirati najbolji izborni model. Oformio je radnu skupinu koja priprema prijedlog opsežnih ustavnih promjena. Josipović ne očekuje podršku velikih političkih stranaka jer nudi promjene kojima nisu sklone pa se nada da će ga prije poduprijeti manje stranke te nevladine udruge.

– Prije samo šest mjeseci predsjednik Josipović, vlada Zorana Milanovića i GONG pokušali su promijeniti Ustav kako bi spriječili izručenje Josipa Perkovića, oca predsjednikova savjetnika za nacionalnu sigurnost Njemačkoj – kaže Ž. Markić, koja smatra da je predsjednik tada sudjelovao u degradaciji Ustava te ga je zajedno s premijerom pokušao iskoristiti za zaštitu političke oligarhije bivšeg sustava. Josipovića optužuje da je sudjelovao u pokušaju da se Hrvatima oduzme mogućnost da referendumom mijenjaju Ustav.

Dobra podloga

Ž. Markić predsjedniku zamjera što je s inicijativom za ustavne promjene izašao pred kraj mandata. Tu su mu zamjerku uputili i iz GONG-a. Direktor GONG-a Dragan Zelić kaže kako je dobro da se razmišlja o poboljšanju Ustava i kako je velika šteta što se takva inicijativa nije dogodila ranije. – Prijedlog radne skupine koju je oformio predsjednik Josipović može biti dobra podloga budućem sazivu Sabora za promjenu Ustava – kaže Zelić.

O inicijativi predsjednika, kao i uopće o temi promjene izbornog sustava, iz HDZ-a nismo dobili reakciju. Premijer Milanović tu je temu otklonio kazavši kako je Vladi prioritet gospodarstvo.

Josipovićeva inicijativa mogla bi dobiti podršku Laburista čija čelnica Nansi Tireli kaže da su njegovi prijedlozi na tragu onih koje je njezina stranka već uputila u saborsku proceduru.

>>Svi žele moderniji izborni sustav, ali ne po metodi Željke Markić

Komentara 63

Avatar tituš
tituš
08:17 16.07.2014.

Kada je inicijativa "U ime obitelji" najavila moguće akcije na promjeni izbornog zakona i nekih ustavnih rješenja, najavila veće učešće i sudjelovanje u odlukama presudnim za spas nacije i države, odmah se skočiše gongovci, predsjednik, tobožnji laburisti (a tko su uopće ti i koliko pučanstva zastupaju), biti će još nekih pametnjakovića koji će se javiti s onom "i mi smo baš tako mislili". Treba obznaniti svekolikoj javnosti, jedino je inicijativa U ime obitelji spremna, voljna i moguća pokrenuti stvarne promjene. Uz nju stoji golema većina naroda ili barem onaj aktivni dio biračkog tijela! Zato podržimo dr. Željku za dobrobit Hrvatske!

PA
pagora23
08:45 16.07.2014.

Ovo će nadam se svi podržati osim stranačkih ufuljaka.

CO
coolman
08:37 16.07.2014.

Željka uz Tebe sam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije