Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjena zakonodavstva

GONG i 29 zastupnika pokreću radnu skupinu za prijedlog izmjena izbornih pravila

GONG,saborski zastupnici
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/7
23.07.2014.
u 16:18

ORaH-ova Mirela Holy smatra da ova inicijativa ide u pravcu demokratizacije društva. Njena stranka, dodala je, se zalaže za potpunu reformu izbornog zakonodavstva

Saborski zastupnici okupljeni oko GONG-ove inicijative za promjenu izbornog zakonodavstva, njih 29, odlučili su ozbiljno pristupiti poslu i sastaviti prijedlog koji bi na jesen mogao dobiti što veću potporu većine u Saboru. S obzirom da se izborno zakonodavstvo ne može mijenjati u izbornoj godini, zastupnici su se složili da treba postaviti jednostavne i realne ciljeve, što znači da ne treba inzistirati na cjelokupnoj reformi već na lakšim zahvatima.

Tako će se, pokazala je rasprava, najviše orijentirati na izmjene Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, kroz koji bi uveli preferencijalno glasovanje slično onome na izborima za Europski parlament, dakle, da građani biraju imena na listama. Izmjene tog zakona u proceduru je već uputila Natalija Martinčević koja je predsjednika Sabora pozvala da taj prijedlog stavi na vrh dnevnog reda u jesen.

– Moglo bi se dogoditi da Zoran Milanović i Tomislav Karamarko kao najnepopularniji političari dobiju najmanje glasova, a na to će teško pristati – upozorio je laburist Branko Vukšić, a i Slavko Linić je upravo zato upozorio da treba pronaći rješenje za koje je izgledno da dobije najviše potpore, budući je u ovoj radnoj skupini svega 29 zastupnika, a za izmjenu zakona im treba najmanje 76 ruku.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

- Trebamo izbaciti bilo kakve ustavne promjene iz ove priče, jer za njih nemamo vremena. Ako želimo pokazati ozbiljnost okrenimo se realnom, a to su izmjene zakona, a ostalo ostavimo za novi mandat. Ako želimo uspjeti nađimo kompromis tako da nam većina da potporu, a ako to ne naprave, na njima će za to biti i odgovornost - upozorio je Linić te dodao kako sada ne bi trebalo zahtijevati ni promjenu broja izbornih jedinica, jer ako se ništa nije mijenjalo 25 godina, teško da će se i sada u nekoliko mjeseci. Podsjetili su i na inicijativu U ime obitelji koja je najavila referendum za jesen, te upozorili da se to, ni ako bude uspješno, neće moći primijeniti na iduće izbore. Većina se slaže i da nije najbolje rješenje ići na skupi referendum, jer se pokazalo da referendumi dijele građane. Bolje je i lakše to riješiti kroz saborsku proceduru.

- Referendum koji se najavljuje će se sigurno i održati jer će sigurno skupiti dovoljno potpisa. No u toj inicijativi ima i stvari s kojima se ne slažem, i tu je opasnost tog referenduma. S druge strane, Sabor ne koristi svoje ovlasti i zato mislim da je skupina nas 29 zastupnika moćna i da ne trebamo sjediti kraj rijeke i čekati da nešto dopluta, nego moramo početi aktivno raditi svoj posao - kazala je Jadranka Kosor. HNS-ov Vladimir Bilek rekao je da se manjinski zastupnici već biraju preferencijalnim glasovanjem, te da bi trebalo sastaviti konkretan prijedlog koji bi mogao dobiti potporu Vlade, a njegov stranački kolega Goran Beus Richembergh dodao je da treba vidjeti što je realistično tražiti da ne bi zbog jednog tvrdoglavog zahtjeva propala cijela ideja. Laburistica Nansi Tireli podsjetila je da je njena stranka početkom mjeseca već u proceduru uputila prijedlog za izmjene dva zakona kako bi se uredila izborna pravila, dakle, uvelo bi se preferencijalno glasovanje i broj izbornih jedinica snizio sa 10 na 6.

- Žalosti me što neki kažu da će se referendum održati, a s druge strane sumnjaju u uspjeh naše inicijative - primijetila je Tireli te pozvala zastupnike da iskoriste potencijal koji imaju. SDP-ov Gvozden Srećko Flego predložio je da se dogovore oko maksimalnog programa u koji će ići, a koji bi obuhvaćao kompletnu reformu, te oko minimalnog programa koji bi nudio najhitnije i najlakše izmjene koje bi ipak pokazale rezultate.

- Ta minimalna strategija treba dati maksimalnu mogućnost biračima da utječu na sastav vlasti, a preferencijalni glasovi su do sada pokazali zanimljiva i upečatljiva iskustva - naglasio je Flego te dodao da često zastupnici u Saboru ne čuju jedni druge jer se ne rukovode argumentima već transmisijama stranačkih vođa. ORaH-ova Mirela Holy smatra da ova inicijativa ide u pravcu demokratizacije društva. Njena stranka, dodala je, se zalaže za potpunu reformu izbornog zakonodavstva, između ostalog, zalaže se za uvođenje zasebnih muških i ženskih lista, kao i za redefiniranje prava i obveza zastupnika.

- Predlažemo da im se plaće isplaćuju temeljem paušala koji bi iznosio kao prosječna plaća, a da sve iznad toga moraju zaraditi svojim radom - predložila je Holy. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja izrazio je nadu da će ova inicijativa dobiti potporu još zastupnika kako bi iskoristili mogućnost da sa 52 potpisa zastupnika pokrenu javnu raspravu u Saboru.

Komentara 14

DU
Deleted user
16:55 23.07.2014.

GONG-ovci, ma vama je odzvonilo. Shvatite to.

XA
xaron
18:45 23.07.2014.

Protiv sam bilo čega šta predlaže GONG , jer do sada nisu pokazali Ništa. Određeni mediji im daju prostor iz nekih razloga koji nikom nisu jasni i to ih održava na životu.

Avatar Nancy_Callahan
Nancy_Callahan
16:41 23.07.2014.

Hmmm, Jaca voli provocirati :) A Mirela dobro zbori- pausal koji bi iznosio kao prosječna plaća, a da sve iznad toga moraju zaraditi svojim radom.. no, bas me zanima tko ce to pristati da ima samo prosjecnu placicu (buduci daa radom ne bi zaradili ni za burek)!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije