Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komora vs. Ministarstvo

Goluža: Novi pravilnik je nasilje! Kujundžić: Po potrebama je liječnika

03.12.2016., Zagreb - Prosvjedni skup lijecnika specijalista, specijalizanata i stazista pod nazivom 'Zadrzimo lijecnike u Hrvatskoj' odrazan ispred zgrade Ministarstva zdravstva. Osim organizatora skupa, prosvjedu su se odazvali i Trpimir Goluza predsjed
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
26.01.2017.
u 23:15

Pravilnik o specijalizacijama u medicini produbljuje razdor između strukovne komore i resornog ministarstva

Šef Liječničke komore opet napada, a ministar zdravstva staloženo odolijeva – tako bi se mogao opisati najnoviji razvoj odnosa između strukovne komore i resornog ministarstva.

Hrvatska liječnička komora, naime, nezadovoljna je novim Pravilnikom o specijalističkom usavršavanju doktora medicine i optužuje ministra zdravstva za niz nepravilnosti pri donošenju tog akta.

Prekršena je procedura pa javnost nije obaviještena o primjedbama iznesenim u e-savjetovanju, one su ignorirane pa je novi akt odraz političke volje, stav je Izvršnog odbora HLK-a.

Tvrde kako novi Pravilnik nosi brojne pravne nejasnoće i pridonosi osjećaju pravne nesigurnosti mladih liječnika, a stvaraju se različite kategorije specijalizanata s različitim ugovorima.

– Pravilnik je primjeren povijesnom trenutku, potrebama hrvatskog naroda i hrvatskih liječnika te pravedan.

Potpuno razumijem da netko može biti malo manje ili malo više nezadovoljan, ali život mora ići dalje, ljude koji to žele moramo slati na specijalizaciju i, nadasve, trebamo osigurati zdravstvenu zaštitu svima u RH – poslovično mirno uzvraća ministar Kujundžić, napomenuvši da o otvorenosti za bolja rješenja svjedoči i to što je sastavljeno povjerenstvo koje će analizirati moguća bolja rješenja – no paralizirani sustav mora se deblokirati.

A sustav je nagomilao niz tužbi i sudskih procesa između liječnika i ravnatelja bolnica, nakon prethodnog pravilnika ministra Nakića, skrojenog tako da specijalizante oslobodi plaćanja stotina tisuća, pa i milijunskih odšteta u slučaju raskida ugovora s bolnicom koja mu je platila specijalizaciju.

Taj je pravilnik suspendiran, a novi Kujundžićev pravilnik našao je srednje rješenje po kojem će umjerenu odštetu plaćati bolnica u koju doktor prelazi, a ne sam doktor iz svog džepa.

Kujundžićev pravilnik urazumio je s jedne strane paniku župana prestrašenih da će im županije ostati bez liječnika i bez ulaganja u njegovu izobrazbu, a s druge strane očaj mladih liječnika kojima je prijetio nepravedni bankrot u slučaju da odluče promijeniti radnu sredinu.

– Pravni je kaos unio upravo Nakićev pravilnik, to se vidi iz količine sudskih procesa koje je generirao. Ovaj je pravilnik jasan. Nijedan ministar neće davati suglasnost za odlaske liječnika čija je specijalizacija deficitarna – napominje dr. Dražen Jurković, šef udruge poslodavaca u zdravstvu.

Neki natječaji provedeni prema starim pravilima vjerojatno će se morati ponoviti, ali to bi otprilike bila sva šteta, mišljenje je bolničkih pravnika.

Inače, ministar Kujundžić potvrdio nam je da je obaviješten kako će ga zvati pred Časni sud HLK-a, ali termin još nije zakazan. Prijavio ga je dr. Trpimir Goluža, šef Komore, zbog izjave u predizbornoj kampanji.

To će ročište biti posebno zanimljivo jer u vrijeme prijave nije se znalo ni tko će pobijediti a kamoli tko će biti ministar. Karte su se posložile tako da imamo, uvjetno rečeno, međusobno suprotstavljene dvije najvažnije institucije u zdravstvu, personalizirane u liku gastroenterologa Kujundžića i ginekologa Goluže.

>> I Kujundžić i Goluža rado bi da problem s Časnim sudom nekako nestane

Komentara 3

MI
MirjanaL
16:42 28.01.2017.

"Pravilnik je primjeren povijesnom trenutku, potrebama hrvatskog naroda i hrvatskih liječnika te pravedan." kaže naš Ministar U stvarnosti to znači: onaj tko ima dobru vezu u Ministarstvu ili bilo kojeg dobro pozicioniranog rođu moći će kao i do sada raditiiti gdje hoće i kad hoće dok će pošteni ljudi koji se moraju truditi i raditi da bi negdje dospijeli opet izvući kraći kraj! Stvarno primjereno našem povijesnom trenutku! A to će samo rezultirati pojačanim odlaskom takvih liječnika iz RH, što po riječima ministra odgovara potrebama hrvatskog naroda. Jurković je, pak, zaboravio napomenuti da je Nakićev pravilnik generirao tužbe zato što ga ravnatelji NISU DALI svojim zaposlenicima, a što je bilo u suprotnosti sa zakonima i ustavom RH. Toliko o pravednosti! Sramota je da političari i uhljebi rukovode struku, a resorni ministar nije smiren, kao što kaže novinarka, nego je njihova marioneta. Marionete djeluju dosta smireno, budući nemaju vlastite stavove, nemaju emocije i ne miču se svojom voljom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije