Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Dubrovniku

Golf na Srđu dobio zeleno svjetlo: Prosvjed završio privođenjem

Dubrovnik, prosvjed, Srđ je naš (1)
Grgo Jelavić/PIXSELL
30.07.2013.
u 21:32

Iako su naglašavali da je riječ o mirnom okupljanju, dio prosvjednika napao je prokurista tvrtke Razvoj golf Ivana Kusalića koji se u tom trenutku nalazio u reporterskim kolima Dubrovačke televizije.

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika prihvatilo je sa 16 glasova za, sedam protiv i jednim suzdržanim Urbanistički plan uređenja "Športsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug“ čime je projekt golfa na Srđu dobio i zeleno svjetlo.

Gradonačelnik Andro Vlahušić je odbio svih 11 amandmana nezavisne liste Srđ je grad, a za dio amandmana je rekao da će ih supstituirati odlukom Gradskog vijeća kako bi zaštitio interese Grada i građana, pa je uz donošenje UPU-a donesen i zaključak kojim se Grad obvezuje se da neće preuzeti obveze radi izgradnje infrastrukture u iznosu koji je viši od naplaćenog komunalnog doprinosa niti će iz proračuna financirati izgradnju, uklanjanje i izmještanje komunalne infrastrukture u iznosu višem od komunalnog doprinosa naplaćenog od investitora.

"Izdajice, lopovi"

"Izdajice, lopovi", samo su neke od poruka koje je izvikivalo stotinjak prosvjednika protiv golfa na Srđu danas prije početka sjednice Gradskog vijeća na kojoj je prva točka dnevnog reda bila donošenje urbanističkog plana uređenja „Športsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug“.

S gotovo sat i pol zakašnjenja i nakon nekoliko neuspjelih pokušaja vijećnika da se probiju kroz barikade prosvjednika, počela je sjednica prozivkom prisutnih zastupnika. Istodobno su i prosvjednici počeli s bukom ispred vijećnice kako bi otežali rad vijećnika.

Nezavisna lista Srđ tražila da točka izostavi

Nezavisna lista Srđ grad je tražila da se izostavi točka donošenja Urbanističkog plana uređenja zbog osam razloga, a između ostalog i jer se vijećnici dovode u poziciju da odlučuju o nečemu što je nezakonito, s obzirom na to da UPU nije objavljen u službenom glasilu javne uprave, ali i zbog nekoliko tužbi koje su u tijeku. Prijedlog je odbijen, a prosvjednici su u to vrijeme vikali "lopovi". Ova je lista predala i niz amandmana na UPU.

Iako su naglašavali da je riječ o mirnom okupljanju, dio prosvjednika napao je prokurista tvrtke Razvoj golf Ivana Kusalića koji se u tom trenutku nalazio u reporterskim kolima Dubrovačke televizije. Policija ga je uspjela zaštititi, međutim, privela je jednog prosvjednika te vlasnika i glavnog urednika DUTV Tonija Banovića koji se s prosvjednikom posvađao jer je ometao prijenos sjednice.

Vlahušić: Gradu je potreban ovakav projekt

Gradonačelnik Andro Vlahušić, predstavljajući UPU, rekao je da je zemlja na Srđu vlasništvo stanovnika grada, Vlade RH i tvrtke Razvoj golf, dok sam Grad tamo nema ni 20 kvadrata. Smatra da je Gradu potreban ovakav projekt, a ponovio je da građane on neće stajati ni kune budući da će se izgradnja infrastrukture financirati iz komunalnog doprinosa koji će investitor plaćati Gradu.

Uime tvrtke Urbos, izrađivača UPU-a, Maja Madirazza rekla je da će na Srđu biti 1600 kreveta te kako je najveći dio cijelog projekta predviđen kao zelena zona s dva golf igrališta, dok će se na manjem dijelu smjestiti 240 vila. Tu su, dodala je, i sportska dvorana, otvorena igrališta, dvije atletske staze, hotel, apartmani...

"Što golf ima s tim?" i "Srđ je naš"

"Što golf ima s tim?" i "Srđ je naš" dva su velika transparenta koja su prije početka sjednice držali prosvjednici, a dio njih je sjedio na ulazu i priječio ulazak vijećnicima. Čak 850 građana željelo je sudjelovati na sjednici, no zbog manjka prostora u Vijećnici predsjednik Vijeća Niko Bulić nije to mogao dopustiti. Ući su mogla po dva predstavnika građanskih udruga, a ostalima je osiguran izravan prijenos sjednice u gradskom kinu Sloboda.

Unatoč ovim prosvjedima, jasno je da će se Urbanistički plan donijeti jer većinu u Vijeću čini velika koalicija HNS-SDP-HDZ-HSP AS-HSS-HSU-DDS, a u oporbi su samo laburisti, HSLS, predstavnici inicijative Srđ je naš te nezavisni zastupnici.

>>Protivio se planu uređenja Srđa pa mu prijetili kako će mu ubiti kćer

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije