Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOBIRA ZA SEBE

Goldstein ne želi iz Pariza, tražio od Oreškovića da ga ostavi

27.02.2010., Zagreb - Proslava Purima zidovske vjerske zajednice Bet Israel u dvorani Opera na 17. katu hotela Westin. Ivo Goldstein.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
30.06.2016.
u 08:48

Ivo Goldstein već dugo lobira za sebe, kazali su nam diplomatski izvori, potvrđujući da je Goldsteinu povratak u Zagreb mrzak

Nakon teksta u Večernjem o rotacijama u diplomatskoj službi u kojem se kaže da je odluka o razrješenju veleposlanika Hrvatske u Francuskoj Ive Goldsteina već prošla Vladu, Goldstein je osobno nazvao premijera Oreškovića te tražio da ostane u Parizu i nakon isteka mandata, potvrđeno nam je iz više izvora.

Goldstein je na diplomatsku dužnost imenovan 2012. te mu ove godine istječe mandat, koji je Zakonom o vanjskim poslovima propisan na “uobičajeno četiri godine”.

– Goldstein već dugo lobira za sebe – kazali su nam diplomatski izvori, potvrdivši da je Goldsteinu povratak u Zagreb mrska opcija. Sveučilišni profesor Goldstein na dužnost veleposlanika imenovan je bez diplomatskog iskustva i nije karijerni diplomat, tako da nakon povratka u Zagreb karijeru neće nastaviti u Ministarstvu vanjskih poslova. U svom je mandatu možda najviše ostao zapažen po tome što je u veleposlanstvu držao fotografiju Josipa Broza, za koju je rekao da je slučajno tamo jer ju je namjeravao darovati jednom kafiću.

Iako je rotacija zakonom propisana procedura, neki diplomati na sve načine pokušaju ostati u državi u koju su poslani.

– Neki od njih povratak u Zagreb doživljavaju osobno, a ne kao zakonsku proceduru – kažu nam. Razlozi za nevoljkost su različiti, kao što je, na primjer, želja da im djeca završe školu u državi u kojoj su bili na dužnosti. Mandati su se, posebno u prošlosti, znali rastegnuti na pet ili više godina, a rekorder je bio konzul u Njemačkoj Žarko Plevnik s gotovo osam godina mandata.

Ova rotacija, koja je “zapela” u Vladi i Saboru, u kombinaciji s nadolazećim izborima idealna je situacija kad neki diplomati “love” vrijeme. No Goldsteinov apel kod premijera ne može uroditi plodom: premijer ne odlučuje samostalno o diplomatima, a i odluka o razrješenju već je prošla Vladu. Ivu Goldsteina jučer nismo uspjeli dobiti za komentar.

Komentara 113

PP
plavac plavi
09:02 30.06.2016.

Maknite što prije iz Pariza tog jugoslavenskog ambasadora, koji glumi hrvatskog veleposlanika!!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
09:00 30.06.2016.

Još jedan veleum koji rastura francuski jezik kao i slovo r. Na Filozofski upao frapantnim nepotizmom i korupcijom pa ovo držanje grčevito fotelje ne treba čuditi.

KO
koltrina7
09:02 30.06.2016.

Jel to onaj povjesničar Ivo Goldstein koji je na HTVu izjavio da u svibnju 1945. NIJE bilo organiziranih partizanskih zločina već samo pojedinačnih ekscesa pojedinaca iz osvete.Tako ispada da je ubojstvo dvjestotinjak tisuća zarobljenika i civila Hrvata suludi cin dva tri partizana.Da su ranjenike iz zagrebačkih bolnica na Jazovci poklala dvojica partizana,da su na Kocevskom Rogu i Macelju pedesetak tisuća ljudi ubili tri neorganizirana antifašista .Taj gospodin je poznat i po Titovoj bisti u veleposlanstvu RH u Francuskoj .I naravno da ga treba ostaviti kao veleposlanika jer ako je Vesna Pusić bila ministrica onda je u Hrvata sve moguće pa da jednog dana i Savo Štrbac ili Saša Kosanovic budu ministri u Vladi RH .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije