Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova uprave

Godišnje 5 do 10 posto najlošijih činovnika mora van iz sustava

Petar Baranović
Patrik Macek/PIXSELL
01.04.2015.
u 17:00

Sustav ocjenjivanja treba pronaći i za pravosuđe, a ideja je da kriterije odrede sami suci među sobom, bez upletanja izvršne vlasti

Promjena modela upravljanja javnih poduzeća, mjerenje rada učinka državnih službenika i uvođenje sustava vrednovanja u pravosuđu tri su teme o kojima će zastupnici Narodne stranke - reformisti uskoro pokrenuti interpelacije u Saboru, a potom i predložiti svoja zakonska rješenja za svaki od prijedloga.

Potporu će, kaže zastupnik te stranke Petar Baranović, zatražiti od svih klubova i saborskih zastupnika kojima će uskoro uputiti i otvoreni poziv da podrže interpelacije. Žele da se raspravlja o njihovoj ideji da se u javnim poduzećima koje država ne može privatizirati uvede austrijski model upravljanja. To znači, kažu, da država kao vlasnik postavlja ciljeve, a da se menadžment bira na međunarodnom natječaju. – Poduzeće bi vodili ljudi koji nisu politički postavljeni i koji bi se birali na temelju vlastitih referenci. Mogu biti i stranci i ovisno o rezultatima bili bi i nagrađeni za svoj rad – kaže Baranović.

Odluka izvlačenjem imena iz šešira

Država bi kao vlasnik imenovala nadzorni odbor od 12 članova, među kojima bi bili predstavnici vlasti, oporbe i struke. Svake bi godine jedan član nadzornog odbora odlazio, a tko bi bio taj koji napušta odbor, doslovce bi se odlučivalo izvlačenjem imena iz šešira. To je jedini način da se ne zna unaprijed tko ide, a tko ostaje, čime se, drže Reformisti, uništava i korupcija.

Osim novog modela upravljanja javnim poduzećima, Reformisti bi uveli mjerenje rada i učinka državnih službenika.

– Konačni cilj bio bi da država ima pravo svake godine otpustiti pet do deset posto najlošijih činovnika i tako omogućiti da se sustav obnavlja. Mi ćemo razraditi i kriterije, a dobrodošle su i sve sugestije iz državne uprave – kaže zastupnica Reformista Natalija Martinčević.Model ocjenjivanja, dodaje, treba pronaći i za pravosuđe. Međutim, suci su ti koji, drže u Reformistima, to moraju uvesti sami među sobom bez upletanja izvršne vlasti. Krajnji je cilj protočnost sustava, jer bi ga svake godine pet do deset posto najlošijih napuštalo.

>>Kosor i Josipović ga 'otkantali', a Čačić tvrdi: Sve su opcije još otvorene

>>'Prijevremeni izbori pokazali su da vrijedimo više nego pokazuju ankete'

Komentara 4

Avatar mariosweden
mariosweden
17:11 01.04.2015.

To znaci nitko ne napusta jer se kod nas 5-10 % ionako umirovi.

ZO
zoom
19:47 01.04.2015.

jeftini predizborni populizam! pljuc!

TR
Trajkovski
21:21 01.04.2015.

Dat će otkaz stotini i na njihovo mjesto dovesti tisuću...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije