Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita okoliša

Glomazni otpad će se obnavljati i ponovno prodavati

glomazni otpad
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
31.05.2016.
u 07:00

Zašto nisu objavili prijedlog Plana na webu, pa da znamo o čemu raspravljati, požalili su se predstavnici gradova i općina

Kućno kompostiranje, uspostava centara za ponovnu upotrebu i jačanje sustava odvojenog prikupljanja i sortiranja, ključni su naglasci iz nacrta Plana gospodarenja otpadom 2016. - 2022. Ministarstva zaštite okoliša, koje ga je jučer u Čakovcu, na prvoj od sedam predviđenih tribina počelo predstavljati gradovima i općinama odgovornima za uspostavu sustava gospodarenja otpadom na svom području.

No, Ministarstvo je na turneju po gradovima krenulo bez da je prethodno objavljen cijeli nacrt, pa su gradonačelnici i načelnici hvatali dijelove prezentacije pomoćnice ministra Lidije Runko Luttenberger. U Ministarstvu kažu da će Plan biti uskoro objavljen i započet će javna rasprava.

Obnova odbačenog otpada

– Zašto nisu prvo objavili prijedlog Plana na webu, pa da znamo o čemu raspravljati? Puno je nejasnoća, a nitko ni ne zna koliko točno smeća u Hrvatskoj proizvodimo. Sve same procjene. Čuli smo da se predviđa čak milijun kućnih kompostera. Kome? Pa kod nas sad kompostira samo tri posto kućanstava – gunđali su predstavnici gradova i općina koji će morati u praksi provesti akcijske planove poput gradnje što većeg broja manjih reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima, kako bi se smanjile ulazne količine miješanog otpada u budućim centrima za gospodarenje otpadom. Tako će, na primjer, prikupljeni papir i plastika umjesto kao gorivo završiti u sortirnicama kao dio tzv. kružnog gospodarstva koji bi dovelo i do zapošljavanja.

– Idemo za korištenjem otpadnih tvari kao resursa. Miješati otpad, odvoziti ga i tretirati, to više nije dopušteno. Europa traži visoke stope recikliranja – ističe ministar Slaven Dobrović, koji je izabrao drukčiji pristup centrima gospodarenja otpadom od njegova prethodnika Mihaela Zmajlovića. Dobrović zagovara što ranije odvojeno prikupljanje, recikliranje i kompostiranje biorazgradivog otpada u dvorištima.

– Sustav se decentralizira. Uvodimo i centre za ponovnu uporabu za glomazni otpad koji se može popraviti, očistiti, preurediti i potom prodati ili darovati – najavio je. Stara fotelja, stol ili svjetiljka koju netko baci kao otpad, nakon obnove nekome će poslužiti. No, još se ne zna kad će biti objavljeni natječaji za izgradnju tih centara ponovne uporabe, za koje se očekuje novac iz EU.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije