Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sto dana prosvjeda

Deur poručio premijeru: Imali ste priliku 1991. umjesto na boks otići u Vukovar

branitelji
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/9
27.01.2015.
u 12:45

Nakon smrti Nevenke Topalušić, pokušaja samozapaljenja našeg suborca, više od 50 branitelja koji su završili u bolnici a među kojima su sedmorica stopostotnih invalida, nakon nekoliko smrti i suicida koji su se dogodili za to vrijeme, pomaka nema – kazao je Đuro Glogoški

Stotinu je dana kako pokušavamo pronaći rješenje s institucijama hrvatske države, no ni stotinu dana kasnije rješenja nema iako su od prvog dana naši zahtjevi jasni. Zauzvrat smo dobili samo ignoranciju. Nakon smrti Nevenke Topalušić, pokušaja samozapaljenja našeg suborca, više od 50 branitelja koji su završili u bolnici a među kojima su sedmorica stopostotnih invalida, nakon nekoliko smrti i suicida koji su se dogodili za to vrijeme, pomaka nema – kazao je Đuro Glogoški na tiskovnoj konferenciji u šatoru u povodu 100. dana braniteljskog prosvjeda u Savskoj 66.

Potom je Glogoški podsjetio da je Vlada nakon obećanja o prolongiranju Zakona o mirovinskom osiguranju izvan snage zasad stavila tek jedan član tog zakona, što šalje poruku da nema razumijevanja za one koji su stvarali Hrvatsku.

– Tijekom stotinu dana čuli smo o tome kakve su sudbine mnogih hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, obraćaju nam se mnogi građani nezadovoljni stanjem u državi, nezaposleni, blokirani – rekao je Glogoški pa dodao kako će prosvjednici i dalje tražiti rješenje, no od zahtjeva za smjenom ministra Matića i njegovih suradnika ne odustaju.

– Iako nisu radili svoj posao, doživjeli smo da premijer Milanović naziva Matića najboljim ministrom. Netko mora preuzeti odgovornost što su branitelji na ulici ili na Zavodu za zapošljavanje. Dali su si truda da napadaju one koji su u šatoru, u to su uključili i sustav kako bi se riješili branitelja, ali mi imamo sve veću potporu jer su građani prepoznali da nismo ovdje zbog materijalnih prava nego zbog hrvatske domovine – kazao je Glogoški.

Ante Deur je potom izjavio da su 20 godina nakon završetka Domovinskog rata hrvatski branitelji ponovno u rovu, na prvoj crti, što je nezamislivo u civiliziranom svijetu gdje su veterani ponos svake države. ­ – Samo u Hrvatskoj bešćutna vlast gazi branitelje i Domovinski rat. Zar je moguće da je važno prikazati financijsku dobit jednog branitelja, a s druge strane svjedoci smo rasipnosti ministarstava koja se ponašaju bahato na čelu s premijerom. Nećemo dopustiti da nas itko zastupa osim onih koje branitelji predlože – rekao je Ante Deur koji se potom obratio premijeru. ­

– Imali ste priliku 1991. umjesto na boks otići pružiti pomoć Vukovaru ili Vinkovcima, mogli ste poginuti pa bi vaša majka imala dobru mirovinu ili ste mogli ostati u kolicima i uživati privilegije. Ovaj šator je iznad svih udruga i politike te pokazuje hrvatsku stvarnost – kazao je Deur.

Predstavnica udovica iz Domovinskog rata Neda Balog rekla je da ne zna treba li braniteljima čestitati na 100 dana ili izraziti sućut. Zatražila je od vlasti da se jasno odrede prema Domovinskom ratu kao obrambenom i oslobodilačkom. – Naši mrtvi nisu sjene i ne trebaju blijediti zbog dobrosusjedskih odnosa i zbog "regiona" – izjavila je Neda Balog.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

(Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Na početku obraćanja medijima, Josip Klemm najprije je izrazio podršku svom ratnom zapovjedniku Željku Sačiću. – Šaljemo mu poruku da se ne boji, da su hrvatski branitelji uz njega jer mi dobro znamo da Hrvatska nije nastala na zločinu i to smo dokazali i u Haagu. Jedino smo mi vjerovali u nevinost naših generala – kazao je Klemm i potom zahvalio svima koji su uz prosvjednike: novinarima, donatorima, kardinalu, biskupima, Ivanu Zvonimiru Čičku pa i voditeljici Documente Vesni Teršelič. ­

– Jedini koji ne želi čuti za branitelje jest premijer Milanović koji nije imao hrabrosti 1991. ići u Domovinski rat pa ni 2015. doći u šator. Poznajem osobe koje bi voljele da se radikaliziramo, ali mi koji smo stvarali hrvatsku državu nećemo dopustiti da se ruši. Ako treba, ostat ćemo i tisuću dana u šatoru – kazao je Klemm te dodao da su premijer i "bivši ministar Matić" lagali javnosti da braniteljima nisu dirana materijalna prava.

Podsjetio je na kategoriju branitelja koji su sa 1090 kuna opskrbnine spali na 800 te da je od 6000 negdašnjih korisnika njih 1500 izgubilo to pravo – jedina sredstva za život te da je mnoge od njih pogodilo što je ingerencija za ovo pitanje prebačena u ministarstvo socijale.

Na novinarsko pitanje, Đuro Glogoški je rekao da branitelji sami rade na novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, koji mora postati Ustavni zakon te da će u spomenutom zakonu voditi računa o stambenom zbrinjavanju, pitanju egzistencije obitelji nakon smrti branitelja te o pitanju dragovoljaca. Također je rekao da s ministrom Matićem više nemaju službeno o čemu razgovarati te da zasad nisu dobili poziv za inauguraciju nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar ­Kitarović. Na kraju tiskovne konferencije, Josip Klemm još je jednom iskazao potporu ratnom zapovjedniku Željku Sačiću. ­

– Podizanje optužnice samo je prebacivanje, politički spin da se hrvatske branitelje prikaže kao zločince. Nemaju rješenja za Savsku 66 i zato su "izvukli" Sačića – kazao je Josip Klemm.

>> 'Branitelji trebaju ustrajati u zahtjevima, a Documenta je spremna posredovati'

Komentara 282

DU
Deleted user
13:10 27.01.2015.

Drug Zoran se nije angažirao 1991. godine jer nije znao koja strana će pobijediti.

GR
grgaman
13:21 27.01.2015.

U svakoj drzavi su heroji obrane stovani i cijenjeni osim u onima rijetkim u kojima neprijatelji drzave i naroda vode tu drzavu.

OL
olrajt
13:11 27.01.2015.

....ustrajte ,ustrajte dragi naši heroji!!!.....ustrajte dok Domovinski rat i vi ne stave mjesto koje im pripada ,ustrajte dok drugovi ne priznaju da smo zvijezdu,crvenu zvijezdu pobijedili u Domovinskom ratu ,ustrajte dok se svi zločini nad Hrvatskim narodom ne priznaju i oni u Domovinskom ratu i oni za vrijeme komunističke vladavine čiji sljednici danas omalovžavaju našu domovinu i vas dragi branitelji!....živjeli nam vi dragi branitelji!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije