Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PALI GRADONAČELNIK

Glavno pitanje: Tko mu je platio predsjedničku kampanju 2009.?

Milan Bandić,izbori
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
20.10.2014.
u 13:30

U petom mandatu krenule su prave istrage protiv Bandića i gradske uprave

U prvom dijelu vladavine gradonačelnika Milana Bandića medijski su se nizale afera za aferom. Slijedili su česti signali iz izvora bliskim istragama da će zagrebački gradonačelnik biti uhićen i stalo je samo na tome. Potom su prestale i afere kojima su glavni istraživači bili novinari.

Sporna zapošljavanja

Tek po osvajanju petog mandata sredinom prošle godine, moglo se čuti da USKOK-ovi istražitelji gradsku upravu i Zagrebački holding posjećuju na dnevnoj bazi. Uzimala se dokumentacija i za tek raspisane natječaje, dok postupci još nisu bili privedeni kraju. Prema riječima izvora iz Uprave Holdinga, situacija s kopanjem po dokumentima bila se primirila kad je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić završio u bolnici.

Na kraju, prema sinoć dostupnim informacijama, do uhićenja najmoćnijeg zagrebačkog dvojca i ostalih koji su privedeni došlo je zbog poslova svježijeg datuma.

Sumnja u izvore financiranja predsjedničke kampanje javila se još dok je bila u tijeku, a kasnije su i službeno objavljeni prihodi i rashodi koji se nisu preklapali. Na provođenje predsjedničke kampanje potrošeno je 15,278.984,26 kuna, a prikupljeno je 8,6 milijuna, odnosno ostaje nejasno čime je plaćeno gotovo sedam milijuna kuna troškova.

Sumnjive su bile i donacije u kojima su anonimne osobe uplaćivale po 90 tisuća kuna, što je najveći iznos koji može donirati pojedinac, a financijska situacija tih osoba to nije omogućavala. Sinoć smo kontaktirali Vesnu Majher koja je vodila financije Bandićeve kampanje, a koju smo iznenadili informacijom o uhićenju i navodnim razlogom jer, kazala je, ona nije bila na ispitivanju.

Druga istraga navodno je povezana sa zapošljavanjem, no nepoznato je o kojim je ugovorima točno riječ. Zagrebački gradonačelnik od početka političke karijere koristio je običaj političkih stranaka u Hrvatskoj te je, kao tadašnji esdepeovac, zapošljavao stranačke kolege i kupovao zastupnike u Gradskoj skupštini. U zadnje vrijeme javljala su se pojedinačna imena ljudi koje je Bandić zaposlio, između ostalih i kćer esdepeovog gradonačelnika Splita Ive Baldasara, te je izbila i afera jer je Holding s više od 500 radnika raskinuo ugovor da bi ih nakon toga zaposlio preko agencije za zapošljavanje. Istražiteljima je navodno sumnjiv i posao s kraja prošle godine kada je Grad za 7,7 milijuna kuna na četiri mjeseca povjerio odvoz svog otpada, osim miješanog komunalnog otpada, tvrtkama CE-ZA-R i Održivi razvoj Petra Pripuza.

Posao u Jastrebarskom

Na taj potez u Holdingu su se odlučili uz asistenciju ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića.

Njegovo ministarstvo izdalo je zabranu odlaganja krupnog otpada na zagrebačkom odlagalištu Jakuševec te je prisililo zagrebačku Čistoću da posao zbrinjavanja krupnog otpada prepusti privatniku.

Gradonačelnik Bandić odgovoran je sa svoje strane za predavanje posla privatniku jer godinama nije riješio problem otpada. Mediji su u vrijeme dogovaranja posla Holdinga i Pripuzovih tvrtki, povezivali to s Pripuzovim poslom u Jastrebarskom gdje njegova tvrtka obavlja isti posao, a gdje je gradonačelnik bio ministar Zmajlović. Ministar Zmajlović sinoć nam nije odgovarao na telefonske pozive.

>>Bandića vratili u Poglavarstvo na pretres, uhićeni i direktori ZET-a, Čistoće...

>>Uhićenje je stiglo kad smo pomislili da je nedodirljiv

>>Uhićeni Milan Bandić, Slobodan Ljubičić i Petar Pripuz. Noć proveli u pritvoru

Komentara 48

VE
verakruz
13:54 20.10.2014.

Velinka... Hajde napiši koju o kampanjama Mesića ( dva puta) i Josipovića ( dva puta)... Nećeš, jer ti pišeš ono što ti oni kažu da pišeš.

LU
lunar777
13:47 20.10.2014.

Ima puno pitanja koja bi se mogla postaviti, no ne samo njemu nego i Mesiću, Liniću, Josipoviću...

DO
dobar
13:44 20.10.2014.

Mislim da je sad na redu Mesic tko je platio njegove kampanje i tko je platio njegove stanove mislim da ce ovi imati hrabrosti i procesljati samo ove tri sitnice iako bi Mesic trebao odgovarati za dijeljenje transkripata koji su imali oznaku stroge tajne. Pocelo je dobro samo nesmije tu zavrsiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije