Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demanti

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman nije odgovoran za poslovne rezultate u 2012.

hrt,prisavlje
Patrik Macek/Pixell
04.01.2014.
u 14:59

"Članak objavljen u Večernjem listu 2. siječnja 2014. pod naslovom „HRT ima čak 29 milijuna kuna gubitka u 2012., a dijeli stimulacije“ niz neistina, a pojedine objavljene tvrdnje nisu stavljene u odgovarajući kontekst, čime se čitatelje dovodi u zabludu i stvara pogrešna slika o poslovanju HRT-a"

"Članak objavljen u Večernjem listu 2. siječnja 2014. pod naslovom „HRT ima čak 29 milijuna kuna gubitka u 2012., a dijeli stimulacije“ niz neistina, a pojedine objavljene tvrdnje nisu stavljene u odgovarajući kontekst, čime se čitatelje dovodi u zabludu i stvara pogrešna slika o poslovanju HRT-a.

Naime, u vezi izvješća o poslovanju HRT-a za 2012.g., koje je Glavni ravnatelj Goran Radman poslao Saboru RH, u kojem se navodi kako je HRT imao gubitak od 28,9 milijuna kuna gubitka, u članku nigdje nije navedeno kako najveći dio te godine Goran Radman nije bio Glavni ravnatelj HRT-a. Budući da je tvrdnja istaknuta u samome naslovu, uz sliku Glavnog ravnatelja, stječe se dojam kako je sadašnji Glavni ravnatelj odgovoran za poslovne rezultate u 2012-oj godini. To, međutim, nije točno. Naime, sadašnji Glavni ravnatelj Saboru je poslao izvješće za cijelu 2012. iako je u toj godini  dužnost obnašao svega dva mjeseca. Ističemo kako je tijekom 2012. godine promijenjen Zakon o HRT-u, nakon čega je došlo i do promjene vodstva kuće, uključujući i razdoblje privremenog vodstva.

Dakle, u 2012. na HRT-u se izmijenilo tri upravljačke strukture a Goran Radman vodio je HRT posljednja dva mjeseca 2012. Podsjećamo, međutim, da je 2009. g. gubitak HRT-a iznosio 105,7 mil kn, te da je nakon 2009. HRT uspješno započeo smanjivati gubitke. Nadalje, podatak o gubitku iz 2012. dugo je poznat i više puta objavljivan, no u Vašem članku je propušteno reći kako će HRT 2013. zaključiti s dobiti od 20.000 kuna, te kako i u 2014. planira poslovati pozitivno, zahvaljujući mjerama stabilizacije poslovanja i restriktivnoj troškovnoj politici.

Neistinita je tvrdnja iz članka kako se „pegla račun dobiti i gubitka a novčanog tijeka nema“. Neistinita je i tvrdnja kako to „otvara mogućnost prikazivanja nerealne slike prihoda i rashoda“. Ističemo kako je poslovanje HRT-a stabilno i u skladu sa Zakonom. U prvih jedanaest mjeseci 2013. HRT je ostvarila neto dobit od 95,3 milijuna kuna, što je čak 73,1 milijun kuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dobit za cijelu godinu bit će spomenutih 20.000 kuna, budući da najveći dio obveza dolazi na naplatu tijekom prosinca. Odbacujemo insinuacije da bi „HRT peglao račun dobiti i gubitka“ te upozoravamo kako poslovanje HRT- a nadzire i Državna revizija i Nadzorni odbor HRT-a.

Neistinita je i tvrdnja kako je „doveden velik broj vanjskih suradnika“. Broj vanjskih suradnika u uobičajenim je okvirima i u skladu sa potrebama HRT-a, a uvijek varira ovisno o projektima koji su u tijeku. Na koncu, netočna je tvrdnja kako je „jedan od poslovnih promašaja u prošloj godini jest i vanjska produkcija, jer HRT nije poštovao zakonsku obvezu prema kojoj 15 posto troškova programa mora biti vanjska produkcija. Štoviše, u 2013. nisu uopće imali ništa od vanjske produkcije, kaže nam sugovornik, dok su za ovu godinu raspisali natječaj od oko 50 milijuna kuna.“

HRT je u potpunosti ispoštovao spomenutu zakonsku obvezu prema kojoj 15 posto troškova programa mora biti vanjska produkcija", s poštovanjem HRT komunikacije.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
17:23 04.01.2014.

Radman i Bajić, uz EPH, imaju ključnu ulogu u čuvanju ljestvi srbokomunističkoj vlasti kojoj je za cilj toliko pogoršati stanje u RH da nam se ulazak u srpski region čini kao bingo. Sa 80kn mjesečno mi u biti financiramo svoje krvnike!

SA
santos008
16:24 04.01.2014.

a na Novu godinu pjevali :''da im zivi,zivi [sm]rad

DU
Deleted user
16:03 04.01.2014.

Tja, zna se. Komunisti nikad nisu odgovorni ni za što. Pa ni navodno veliki stručnjak Radman Gogo ne može biti iznimka od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije