Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas odluka

Glavaš traži ukidanje rješenja o pritvoru

Branimir Glavaš
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
27.01.2015.
u 07:15

Zagrebački županijski sud tjeralicu za Glavašem raspisao je nakon što je ukinuta pravomoćna presuda protiv njega

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas će odlučiti ostaje li na snazi rješenje o određivanju istražnog zatvora za Branimira Glavaša ili će ono biti ukinuto. Potvrdio nam je to glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

U Glavaševo ime odvjetnik Dražen Matijević prošlog je tjedna – dan prije no što je Glavaš pušten iz zatvora u Mostaru – uputio žalbu Vrhovnom sudu. U njoj je naveo da traži da se, nakon što je Ustavni sud ukinuo presudu protiv Glavaša, ukine i rješenje o određivanju istražnog zatvora.

"Do trenutka izricanja prvostupanjske presude i rješenja o pritvoru – istražnom zatvoru proveo sam u pritvoru ukupno 10 mjeseci. U zatvoru sam bio od 20. rujna 2010. do danas. To znači da mi je sloboda oduzeta u vremenskom razdoblju duljem od pet godina. Prema tomu, pošto ni po jednom od Zakona o kaznenom postupku koji se u nekoliko navrata mijenjao, kako tijekom trajanja prvostupanjskog i drugostupanjskog postupka tako i nakon toga, privremeno oduzimanje slobode ne može trajati dulje od četiri godine, očito je odavno proteklo vrijeme u kojem je pritvor, ili istražni zatvor, bilo moguće produljiti ili dalje održati. Vrijeme koje sam proveo na izdržavanju kazne ima se smatrati jednakim vremenu provedenom u pritvoru", navodi se u žalbi u kojoj Branimir Glavaš. Tvrdi i da je iz medija doznao da je Županijski sud u Zagrebu donio odluku kojom naređuje MUP-u da se protiv njega raspiše tjeralica.

Ta mu odluka nije uručena, zbog čega Glavaš smatra da su prekršene odredbe i Zakona o kaznenom postupku i Ustava. Zagrebački županijski sud tjeralicu za Glavašem raspisao je nakon što je ukinuta pravomoćna presuda po kojoj je osmogodišnju kaznu za ratni zločin služio u BiH.

>>Branimir Glavaš: Normalno da ću se odazvati pozivu hrvatskih institucija

>>'Glavaš će doći na ročište Vrhovnog suda bez obzira na prijetnju uhićenjem'

Komentara 10

BB
bblc
08:33 27.01.2015.

čitam,gledam sve što se događa s Glavašem(i mnogim drugim) i pitam se-gdje ćemo mi zbrisati koji nemamo dvojno državljanstvo 'ako zagusti'?

Avatar ivica48
ivica48
08:13 27.01.2015.

Samo ostani u svojoj domovini Glavasu tamo su tvoji istomisljenici

Avatar emilsalis
emilsalis
09:23 27.01.2015.

Avetinja sesirom, Osoba koja je jako iscrpljena ili bolesna, pa svojim izgledom podseća na pokojnika ili neko neprirodno biće,Avet, koji samo sto nije odapeo....mozda ga zato i RH ne trazi intern.potragom !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije