Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osječki moćnik

Glavaš će u Remetincu imati cimera, a u šetnji će moći provesti dva sata dnevno

branimir glavaš
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/6
06.03.2015.
u 07:54

Glavaš će se u remetinečkom zatvoru od danas morati pridržavati zatvorske rutine - ustajanje je u sedam, slijede osobna higijena i pospremanje sobe pa doručak

Branimir Glavaš uhićen je jučer šesti put u devet godina zbog ratnog zločina u Osijeku, a odmah je počeo štrajk glađu. Štrajkao je glađu i kada su ga zatvorili prvi put, u listopadu 2006. Nešto prije 14 sati doveden je u zatvor u zagrebačkom Remetincu gdje je nakon “papirologije” na prijamu i liječničkog pregleda smješten u ćeliju. Doznajemo da ondje neće biti sam. Od danas će se morati pridržavati zatvorske rutine - ustajanje je u sedam, slijede osobna higijena i pospremanje sobe pa doručak. Dnevno može u šetnji zatvorskim krugom provesti dva sata.

Naizgled smiren

Ponovno uhićenje Glavaš je nazvao pravnim presedanom. Novu će ustavnu tužbu, najavili su, podnijeti već danas.

– Očekujem da poštuju Ustav i pravne konvencije o ljudskim pravima ili neka se raspuste – poručio je Glavaš, čemu se nada od Ustavnog suda.

Naizgled smiren, izašao je iz svog stana u 11.20 sati u pratnji četvorice policajaca u civilu. Tamni terenac parkirao se pred zgradom 35 minuta prije. U stanu se noć prije nije spavalo. Posjećivali su ga stranački kolege, očekivalo se uhićenje. Rješenje Vrhovnog suda stiglo je oko 10 sati.

– Piše da njegovih devet mjeseci i 29 dana istražnog zatvora nije dovoljno da pokrije maksimalni rok pritvora. Bez obzira na to što je u zatvoru proveo pet godina i dva mjeseca. Ovo je pravno ludilo – komentirao je odvjetnik Radan Kovač.

U remetinečki zatvor ispratilo ga je desetak simpatizera, a pred zgradom je bio i šef pravaša Danijel Srb. Da će štrajkati glađu, Glavaš je objavio na svojoj Facebook-stranici.

‘Heroj, a ne zločinac’

– Ne odustajem od borbe za dokazivanje nevinosti i pred ovakvim politički instrumentaliziranim pravosuđem – poručio je građanima. Atmosfera je toga jutra u stanu na Preradovićevu šetalištu, kazao je Glavašev sin Filip, bila opuštena.

– Sramota je ovo hrvatske države i pravosuđa! Nakon odležane gotovo dvije trećine kazne, ponovno ga hapse, kao i prije osam godina. Nećemo se predati, on je heroj, a ne zločinac – izjavio je. Njegov se otac, nastavio je, na uhićenja već naviknuo.

Ništa ga više u ovoj državi ne može iznenaditi. Duboko se nadao da neće biti uhićen, ali to je držao s rezervom – zaključio je.

>> Glavaš stigao u Remetinec: Štrajk glađu počinjem odmah!

Komentara 25

Avatar comparator
comparator
08:05 06.03.2015.

Glavašu nije dokazana krivnja za zločine koji mu se stavljaju na teret iako su sumnje poprilično velike no ako se naše pravosuđe služi ilegalnim radnjama za političke svrhe onda je to ipak loše za ugled struke jer to dokazuje da s pravosuđem politika radi što hoće i da tu nema samostalnosti.Pravosuđe mora doživjeti reformu i moramo uvesti nešto iz američkog sistema gdje porota može odigrati veliku ulogu i umanjiti ovakve sramotne makinacije.

Avatar nisamgladan
nisamgladan
08:21 06.03.2015.

Završit će se i ova pravosudna cirkusarija ( niti sami ne znaju što i koliko uzeti u obzir za vrijeme provedeno u pritvoru, zatvoru ) a onda kad Gospodin Branimir dokaže svoju nevinost neka ih tuži za sve ovo što mu rade već 10 godina.

Avatar nijeminišta
nijeminišta
12:29 06.03.2015.

ovo je pre bizarno - lik koji je zavezane ratne zarobljenike silio da piju solnu kiselinu "očekuje da se poštuju pravne konvencije o ljudskim pravima" ??? on je stvarno dotaknu dno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije