Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkazan maturalac u Karlovcu

Gimnazijalci u Njemačku kreću s danom zakašnjenja, put u Španjolsku odgođen

damir mandić
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
28.08.2015.
u 15:44

Agencija Collegium Putovanja d.o.o. trebala je poslati po dva autobusa za dva razreda, a poslali su po autobus i kombi

Umjesto da sada već šetaju ulicama Berlina, karlovački gimnazijalci na put u Njemačku u sklopu svog dugo čekanog maturalca, polaze tek sutra rano ujutro u jedan sat iza ponoći, točno 24 sata nakon planiranog i dogovorenog polaska na desetodnevno putovanje kojim će obilježiti ulazak u zadnju godinu srednjoškolskog obrazovanja.

No, sve je pošlo po zlu kada su došli na dogovoreno mjesto, spakiranih kofera, željni avanture i putovanja u pratnji roditelja.

Umjesto dva autobusa po odredištu, agencija Collegium Putovanje d.o.o. iz Zagreba poslala je jedan autobus i jedan kombi. Svako je vozilo imalo samo jednog vozača koji su djecu trebali voziti na tako dalek put. Dva razreda karlovačke Gimnazije trebala su krenuti na put za Španjolsku i poznato ljetovalište Lloret de Mar, a još dva razreda uplatila su putovanje do Berlina i Praga. No, kada su roditelji vidjeli da je agencija poslala tek bus i kombi i po jednog vozača, odlučili su da neću pustiti djecu na put. Smatrali su da to nije fer niti prema vozačima.

- 100 učenika, njihovih roditelja i profesora, karlovačke Opće gimnazije ostalo je  zgranuto ispred Sportske dvorane u Karlovcu. Šok, nevjerica, zgražanje, suze, plač i bijes su najblaže riječi kojima se može opisati stanje oko 300 ljudi koji su se noćas u ponoć okupili  da bi ispratili djecu na plaćeni maturalac u Barcelonu odnosno Berlin. U  ponoć je agencija  trebala poslati po dva autobusa, jedni za Barcelonu a drugi za Berlin. Kao prvo autobusi se nisu pojavili do 1 sat. A tada dolaze dva autobusa i dva kombija. Međutim ispostavlja se da je u autobusima samo jedan vozač. Ravnatelj i roditelji u nevjerici kontaktiraju agenciju pitavši ih na koji način se misli prevesti stotinu djece na udaljenost od 1500 kilometara sa samo jednim vozačem, a tražili smo uz put od agencije garanciju o uplaćenom smještaju na određenim destinacijama, jer više niti u to nismo bili sigurni. Kada nismo dobili tu garanciju ravnatelj u dogovoru s roditeljima donosi odluku da se djecu ne pusti na takvo loše organizirano putovanje. I tako 100 djece ostaje u ranim jutarnjim satima duboko razočarano ispred Sportske dvorane u Karlovcu. I ne samo to, djeca su već dogovarala susrete u Španjolskoj s prijateljima iz drugih škola koji su već otputovali. Strašno, svi smo razočarani, jer djeca se tom putu strašno vesele. Iako idu noć nakon, ostaje gorak okus da se to nije trebalo dogoditi - priča nam Davorka Pernar Savić čiji je sin već trebao biti na maturalcu za koji su roditelji odvojili po 3500 kuna.

Ravnatelj karlovačke Gimnazije Damir Mandić tijekom dana je pokušao naći izlaz iz situacije s agencijom, jer, kako nam je rekao, djeca su zaslužila da idu na maturalac i škola će izići u susret svima kako bi se to realiziralo.

- Već godinama surađujemo s agencijom i do sada nismo imali problema, uvijek je sve bilo u redu. Iako ni sada od agencije ne znamo zbog čega su poslali premali broj autobusa i vozača dogovoreno je da grupa za Berlin i Prag polazi noćas u jedan sat iza ponoći. Agencija će za dva razreda poslati dva autobusa i četiri vozača, te po jednog pratitelja po grupi, a putovanje će trajati dan kraće, pa će i dio novca biti vraćen roditeljima. Druga grupa, koja je trebala u Španjolsku, na put će krenuti početkom rujna, 2. ili 3.  Agenciji smo rekli da se putovanje može planirati i za prve dane nastave. To ćemo lako odraditi, važno je da djeca odu na maturalac koji su toliko čekali - kazao je Damir Mandić.

>> Voditelj agencije iz Čakovca: Ne bježim, sklonio sam se zbog prijetnji roditelja

Komentara 2

DU
Deleted user
16:07 28.08.2015.

Poznat je način kako se do takvih poslova uopće može doći. Ovo je samo posljedica.

CR
CroArmyFighter
11:10 29.08.2015.

Ponašanje navedene agencije je skroz neprofesionalno, ali nemojte sad pretjerivati - šok, nevjerica, zgražanje, suze, plač i bijes...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije