Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum

General Gotovina: Ja ću glasati za EU, tamo civilizacijski pripadamo

\'Croatian General Ante Gotovina (R) pictured before his initial appearance at the court of the UN tribunal for warcrimes in former Yugoslavia in The Hague, Monday 12 December 2005. Ante Gotovina was
AFP/Pixsell
21.01.2012.
u 16:10

Premda nikada nije želio sudjelovati na parlamentarnim izborima, nedjeljni referendum o ulasku Hrvatske u EU za njega predstavlja daleko važniji događaj i izbor

Ante Gotovina sudjelovat će na referendumu i zaokružit će, poručuje građanima “ZA”! Hrvatski general po prvi put, u 6 godina koliko boravi u Scheveningenu, glasat će, kao i ostali hrvatski birači. Stoga je prije nekoliko dana i zatražio od naših diplomatskih predstavnika službenu registraciju kao birača. Putem svojih odvjetnika šalje poruku i hrvatskoj javnosti: “Pozivam sve građanke i građane RH da izađu u nedjelju na referendum i da glasuju po svojoj savijesti.

Ovim putem želim iznijeti da ću ja sutra u Haagu glasati za ulazak Hrvatske u EU, gdje Hrvatska civilizacijski i povijesno pripada, a referendumom se to samo formalno potvrđuje. Hrvatskoj je mjesto u Europskoj uniji.” Mnoge pobornike Gotovine iznenadit će generalov potez, a zasigurno će dio javnosti biti razočaran, jer smatraju kako je glavni hrvatski vojni zapovjednik na terenu u Oluji zbog svog uspjeha i završio, žrtvovan u Haagu.

A političkom drže i presudu od 24 godine zatvora. Osobna sudbina Gotovine, uistinu je usko vezana uz pregovore Hrvatske i EU. U vrijeme bijega, 4 godine su dijelovi međunarodne zajednice to rabili kao glavni izgovor za blokadu pregovora. Taj je problem formalno bio riješen 2005., a ubrzo je postalo jasno, da, s obzirom da su slijedile i brojne druge blokade, da je “problem” s bijegom Gotovine bio tek dobar izgovor.

Upravo zbog toga što je Gotovina ovdje prošao najgore, sada reagira ovim priopćenjem iz tamnice, kako se ne bi dogodilo da njegova kalvarija utječe negativno na birače prilikom donošenje odluke, čuje se u krugovima bliskim generalu. Njegov je potez i simboličan, jer on jest simbol hrvatske borbe za neovisnost i velika je stvar da iz pozicije i stanja agonije koju proživljava njegova obitelj sada, očito poručuje hrvatskoj javnosti da budu pozitivni prema EU. Da sve što je žrtvovao(no), ne bude uzalud.

Ključne riječi

Komentara 1093

OB
-obrisani-
16:24 21.01.2012.

Naprijed Idemo u EU.

OB
-obrisani-
17:00 21.01.2012.

pa bute nestali....i ovak ste samo hrvati u zagorju

OB
-obrisani-
22:57 21.01.2012.

@Boris nemožete vi mene zajebat bbc ova vijest je ravna 0 a medijima u hrvatskoj je važno ono što tata hoće . radio sam s njima i nikad više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije