Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki studenti:

Gdje zagrebemo, nešto nađemo, toga u Americi nema...

16.07.2015., Josipdol - Arheolosko iskapanje na lokalitetu Vinicica u opcini Josipdol vrse studenti Filozofskog fakulteta i studenti sa americkog sveucilista Wyoming. Na lokalitetu Vincicu, za  koje se predvida da je staro oko 30 tisuca godina pronasli su
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/4
27.07.2015.
u 20:19

U mješovitoj američko-hrvatskoj ekipi i ugledni je forenzičar iz SAD-a

– Ovdje je prekrasno, malo naporno jer smo čitav dan na terenu, ali uživamo – kažu nam Sarah Trotter, Dalyn Grindle i Meghan Grizzle, studentice sveučilišta u Wayomingu i Oregonu koje su dio Hrvatsko-američke arheološke škole koja se treći tjedan provodi u Viničici pokraj Josipdola, u Baraćevim pećinama u Rakovici i u Limu u Istri.

Pet profesora i 11 studenata je iz američkog sveučilišta, a u ekipi su i studenti i profesori Filozofskog fakulteta u Zagrebu, arheolozi i povjesničari. Hrvatsko-američka arheološka škola djeluje treću godinu.

– U Hrvatskoj je fascinantno to što na jednom lokalitetu imamo nalazišta iz raznih razdoblja, od paleontoloških nalaza pa do turskih vremena, a našli smo i ljudske kosti iz grobnica nakon Drugog svjetskog rata. Toga kod nas u Wayomingu nema – kaže Rick Weathermon, predavač na američkom sveučilištu, koji je hrvatskoj ekipi važan zbog iskustva u procjeni ljudskih ostataka, kao antropolog.

Ljudske kosti

U Americi radi i kao forenzičar te surađuje s tamošnjim FBI-jem, a u Hrvatskoj pomaže ekipi u Baraćevim špiljama.

– U špilji smo našli puno ljudskih kostiju, pretpostavljamo žrtve Turaka, ali i iz Drugog svjetskog rata i vremena nakon toga. No, našli smo i ostatke iz polovice 15. stoljeća, keramiku iz brončanog doba. Specifičnost je da je ovo bila utvrđena pećina, a našli smo i drveni luk, što je posebnost i tako nešto u Hrvatskoj nije sačuvano – kaže Krešimir Raguž, arheolog iz karlovačkog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, koje financira školu.

Prije 30.000 godina

– Mislim da će turistima u Baraćevoj špilji biti zanimljivo da su njome prije 30.000 godina šetali špiljski lav, medvjed, hijena, nosorog, vukovi, jeleni. Naravno, te su životinje bile puno veće od današnjih – kazao je dr. Kazimir Miculinić.

Studenti su smješteni su u privatnom aranžmanu u mjestima u kojima istražuju, a tamo uglavnom provode i slobodno vrijeme.

– Nemaju ga puno jer su veći dio dana na lokalitetu, a kasnije nalaze moraju očistiti, opisati, dokumentirati – kaže dr. sc. Boris Olujić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je voditelj istraživanja u Viničici. – Viničicu istražujemo 13 godina. Ovdje je bilo veliko utvrđeno naselje Japoda na 25 hektara, s nekoliko tisuća žitelja, a ima i ostataka rimske kulture. Studenti su fascinirani.

- Gdje god da i malo zagrebemo, nalazimo neki ostatak; keramiku iz 6. stoljeća prije Krista, grčku keramiku, grobove, oružje Rimljana... U Americi nema lokaliteta gdje postoje tragovi života i od prije 27.000 godina – kažu gosti iz Amerike.

>> Arheolozi u Vinkovcima na tragu rimskog foruma?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije