Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT SLAVNOG ŠAHISTA

Gari Kasparov kao izborni predmet uvodi šah u koprivničke škole

Gari Kasparov
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
30.08.2016.
u 08:30

Gari Kasparov, jedan od najvećih šahista u povijesti, odlučio je poduprijeti ambiciozan projekt u Koprivnici. S predstavnicima sedam šahovskih klubova iz Koprivničko-križevačke županije, s Hrvatskim šahovskim savezom te s v. d. koprivničkog gradonačelnika Mišelom Jakšićem potpisao je deklaraciju o osnivanju Šahovske akademije s krajnjim ciljem da se šah uvede u koprivničke škole kao izborni predmet.

– San je svakog šahovskog kluba u svijetu da mu dođe Kasparov. Presretni smo što je prepoznao našu tradiciju, naš sustavni pristup podučavanju šaha te što će putem svoje zaklade poduprijeti razvoj akademije – rekao je Hrvoje Matijević iz ŠK Podravka, koji je bio posljednji kadetski prvak bivše države, a na SP-u u Brazilu 1991. bio je prvi sportaš koji je nastupao pod hrvatskom zastavom. Nakon što je završio šahovsku karijeru, Kasparov se posvetio s jedne strane politici, a s druge popularizaciji šaha. Ideja potekla iz Koprivnice zato se uklapa u njegovu misiju.

– Važno je da djeca i mladi ljudi igraju šah jer on ih uči ispravnom zaključivanju i donošenju odluka. On im pomaže da uče na ispravan način, a ne da školsko gradivo svladavaju učenjem napamet – rekao je legendarni šahist prigodom potpisivanja deklaracije.

Prema Jakšićevim riječima, Kasparov će na raspolaganje koprivničkim klubovima staviti literaturu i druga pomagala za učenje šaha te će povremeno i sam sudjelovati u treningu mladih šahista što će za njih biti neprocjenjivo iskustvo.

– Usto, ovih dana počinjemo razgovore s ravnateljima škola kako bismo vidjeli po kojemu modelu ponuditi šah kao izborni predmet – najavio je v. d. gradonačelnika.

Nakon potpisivanja deklaracije, Kasparov je na gradskim bedemima, u sklopu Renesansnog festivala, odigrao simultanku na 15 ploča ne izgubivši nijedan meč.

Među njegovim protivnicima našao se i bivši ministar Gordan Maras, koji je uspio izdržati 20 poteza, dok je najviše brige slavnom šahistu zadao najmlađi sudionik, devetogodišnji Koprivničanac Matej Zadro, član ŠK Podravka, koji je izgubio tek u pješačkoj završnici.

>> Princeza festivala Sara Kolak pokazat će kako baca koplje

Komentara 5

KA
kajinx
11:54 30.08.2016.

Hvala Gosp. Kasparov!

DU
Deleted user
14:03 30.08.2016.

Izvrsno. To je zaista igra koja razvija korisne vještine. Još kada bi bilo više športa i više debatnih klubova u školama.....

SI
Sittingbull
09:54 31.08.2016.

Gari je dokazani prijatelj Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije