Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natječaj od 300 milijuna eura

Francuska vojska, ali i policija žele hrvatsku jurišnu pušku VHS-2

VHS 2
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
23.11.2015.
u 15:00

Hrvatska VHS-2 prošla prvu selekciju i nalazi se među odabranih 5, čije će testiranje potrajati do kraja 2016. I time je stečena svjetska referenca

Nova hrvatska jurišna puška VHS-2, karlovačkog proizvođača HS Produkta, izazvala je veliki interes u Parizu na “Milipolu”, sajmu vojnog i policijskog naoružanja i opreme. Za nju je veliko zanimanje pokazala i francuska policija. Francuzi su i prije, početkom 2015., počeli proučavati tu pušku, da bi je uvrstili u uži krug onih koje dolaze u obzir za izbor nove jurišne puške francuske vojske.

Testiranja prije lipnja suzila su izbor na 5 kandidata, a od lipnja počinje opsežno testiranje svakog finalista. Stručni mediji navode da su u igri favorizirani belgijski FN Herstal FN SCAR-L, njemački Heckler & Koch HK416A5, talijanska Beretta ARX160, švicarski SIG sa Type 550, te hrvatska puška VHS-2 HS Produkta.

Nasljednik FAMAS-a

Zbog atentata u Parizu otkazane su sve javne manifestacije, no ne i “Milipol”. Nekoliko hrvatskih proizvođača vojne opreme odustalo je, no ne i najznačajniji hrvatski izvoznik oružja, HS Produkt. HS Produkt se morao pokazati jer su svi željeli vidjeti jakog kandidata za nasljednika znamenite francuske jurišne puške FAMAS. Prošle su godine Francuzi objavili natječaj za 90.000 jurišnih pušaka. Puška FAMAS proizvedena je prije 35 godina i bila je jedna od prvih bullpup pušaka na svijetu, no ta je tvornica zatvorena, nakon što je proizvela 400.000 pušaka za francusku vojsku. Ovaj je natječaj trenutačno najznačajniji na svjetskom tržištu pušaka, vrijedi oko 300 milijuna eura!

Švicarsko streljivo

Do lipnja 2016. trebao bi biti odabran pobjednik tendera, a znalci kažu da su neki od pet velikih i odustali. – Mi nismo, spremni smo za završni krug, pregovore o cijeni – kaže direktor HS Produkta Željko Pavlin.

U HS-u znaju, ako do tada ostanu u igri, onda su u finalu. Puška VHS-2 je u Parizu pobudila interes i francuske policije, koja je također želi testirati.

U suradnji s HS Produktovim partnerom RUAG-om, švicarskim proizvođačem streljiva, održana je i prezentacija uživo, na streljani za francusku policiju i žandarmeriju, tijekom koje su mogli isprobati posebno streljivo RUAG-a. Korišteno je tzv. frangible streljivo (sprječava kolateralne žrtve) koje koristi francuska policija, a bila je to ujedno i nova demonstracija puške VHS-2. Naša je jurišna puška već u naoružanju vojske Iraka i HV-a.

>> VHS 2: Naša nova puška jedna je od najsofisticiranijih

Komentara 78

Avatar Idler 3
Idler 3
15:08 23.11.2015.

Ne žele ju neg je ušla u završni krug odabira...svakom slučaju držimo palčeve! U današnje vrijeme probit se u bilo čem na zapadno tržište je izniman uspjeh. Sam naprijed dečki iz HS-a !!!

PP
pp
15:07 23.11.2015.

Bravo.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
15:08 23.11.2015.

Ništa novo, HS Produkt, godišnje izveze preko 600 000 komada oružja (uglavnom pištolj). Njima je 50 000 komada za FR ništa za isporučiti. Uglavnom ukupan broj od 10-ine miliona komada njihovog oruža u SAD-u i drugim zemljama govori o kakvoj se kvaliteti radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije