Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slika govori više od 1000 riječi

Karamarko i Petrov - fotografije pokazuju da jedan za drugog ne postoje

Karamarko i Petrov
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/9
29.05.2016.
u 16:56

Fotografije pokazuju da Karamarko i Petrov jedan drugom poručuju: “Ne računam više na suradnju s tobom”

Da su politički odnosi između Tomislava Karamarka i Bože Petrova došli do točke nakon koje je teško nastaviti suradnju i pogledati se u oči, svjedoče fotografije čelnika HDZ-a i Mosta iz Zagreba, sa stadiona u Kranjčevićevoj ulici na kojem se jučer okupio državni vrh na svečanom postrojavanju branitelja i pripadnika Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova. Nakon što je Petrov prekjučer javno pozvao Karamarka da sam podnese ostavku, a Karamarko mu poručio da Most neće uspjeti srušiti Vladu, fotografije govore više od tisuću riječi.

Izolirani Petrov

Smiljana Leinert–Novosel, profesorica komunikologije sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, ističe:

– Fotografije pokazuju da Karamarko i Petrov jedan drugom poručuju ‘ti za mene više ne postojiš’, odnosno ‘ne računam na suradnju s tobom’. To je više nego jasno iz ovih fotografija. Njihov se odnos vidi u okretu glave jer svatko gleda u svojem smjeru, izrazito su ozbiljnih lica. Petrov nosi naočale, što je jedna od tzv. barijera kojom se štitite od neželjenih događaja ili okoline. Premda sjede jedan pored drugog, oni su lagano i trupom okrenuti na suprotne strane, što se u neverbalnoj komunikaciji uvijek interpretira jačim pokazateljem nego okret glave. I kod jednog i drugog vidi se obrana isprepletenim prstima ispred sebe koji u neverbalnoj komunikaciji također spadaju u barijere kojima se štitimo ili od publike ili od znatiželje – govori prof. Leinert–Novosel.

Izostala pristojnost

Fotografije s proslave državnog vrha nameću i zaključak da je Petrov u izolaciji, dok su ostali s druge strane zajedno, relaksirani, ali uvijek u grupi. Koliko je odgovorno od dvojice potpredsjednika Vlade to što u javnosti na ovaj način pokazuju u kakvim su odnosima?

– Oni su se zbog odgovornosti prema javnosti morali makar kurtoazno rukovati i pozdraviti i sjesti korektno jedan pokraj drugog jer su i jedan i drugi na funkciji potpredsjednika Vlade. Trebali su pokazati da mogu različito razmišljati, ali biti korektni u odnosima. Ovdje je to izostalo. Nikakvog tu odnosa nema. Ako ne možete međusobno ni minimalno komunicirati, a ne preko medija, što je pretpostavka za efikasnost Vlade i povjerenje građana, kako Vlada može biti efikasna i imati kredibilitet – kaže Leinert–Novosel.

Sveučilišna prof. psihologije u mirovini Mirjana Nazor ističe: – Mislim da njima nije u interesu uopće poslati poruku da su u stanju komunicirati. Oni žele da narod vidi da je iskopana ratna sjekira i da se mi kao gledatelji postavimo prema tome da imamo alternativu ili-ili, da oni ne mogu zajedno. No, Nazor drži i da svi mi koji gledamo te fotografije na kojima su, kaže, Petrov i Karamarko smrknuti kao na sprovodu, i interpretiramo ih kao dramatične, dijelom projiciramo i svoja očekivanja pa će oni koji očekuju raskol vidjeti više neprijateljstva od onih koji misle da se tu još da nešto napraviti.

Komentara 35

JU
juma
17:19 29.05.2016.

Sada se vidi koliki je problem premijer bez političke pozadine. U nekoj drugoj situaciji pozvao bi obojicu na razgovor i poručio im neka se počnu ponašati kao odrasle osobe ili obojica lete iz vlade. Orešković to ne može jer nemaa stvarnu političku moć. Sva sreća pa gospodarstvu ide bolje kada se naši najsposobniji političari bave onime u čemu su najbolji, u bavljenju sami sobom.

DR
drugPlenky
17:14 29.05.2016.

Nema sreće s psihijatrima, on vodi MOST kao svoju terapijsku skupinu i eksperimentira. Mislim da se eksperimentu bliži kraj

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
17:15 29.05.2016.

ko se tuce taj se voli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije