Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjene kriterija

Fitch smanjio rejting Hrvatske u domaćoj valuti zbog promjene kriterija ocjenjivanja

kune
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
23.07.2016.
u 09:36

Fitch bi trebao objaviti detaljnije izvješće i osvrt na rejting Hrvatske 29. srpnja, a u petak je objavio komentar, s obzirom da je nedavno promijenio kriterije ocjenjivanja.

Agencija Fitch Ratings smanjila je jučer dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u domaćoj valuti s 'BB+' na 'BB', uz negativne izglede, izjednačivši ga s rejtingom zemlje u stranoj valuti, što je obrazložila nedavnim promjenama kriterija ocjenjivanja.

Fitch bi trebao objaviti detaljnije izvješće i osvrt na rejting Hrvatske 29. srpnja, a u petak je objavio komentar, s obzirom da je nedavno promijenio kriterije ocjenjivanja.

Dodatno pojašnjenje jučerašnjeg poteza Fitch bi trebao objaviti 29. srpnja, a u novom komentaru samo navodi da se smanjenje dugoročnog rejtinga Hrvatske u domaćoj valuti na 'BB' temelji na tome da prema nedavnim promjenama kriterija ocjenjivanja državnih rejtinga kreditni profil Hrvatske ne podržava dugoročni rejting zemlje u domaćoj valuti jedan stupanj iznad rejtinga u stranoj valuti.

Pritom Fitch poručuje da niti jedan od dva ključna čimbenika, prema novim kriterijima, ne podržava rejting Hrvatske u domaćoj valuti iznad onoga u stranoj. Prvi čimbenik su snažni temelji javnih financija u odnosu na vanjske financijske temelje, a drugi je prijašnje preferencijalno tretiranje kreditora u domaćoj valuti u odnosu na kreditore u stranoj valuti.

Uz to, Fitch je poručio da je kratkoročne rejtinge Hrvatske u domaćoj i stranoj valuti ostavio nepromijenjene na 'B'.

Promjene kriterija ocjenjivanja Fitch je u petak primijenio i na rejtinge mnogih drugih zemalja. 

>>Nakon hrvatskog kreditnog rejtinga, Standard & Poor`s potvrdili i rejting Grada Zagreba na 'BB'

Komentara 5

TH
than
10:35 23.07.2016.

Kod nas kada god mjenjaju rejting on ide uz negativne izglede. Naravno, buduci da se nikakve reforme ne dogadjaju, dok ih sama EU ne nametne, a onda ce oni koji su nas doveli tu gdje jesmo reci : natjerali su nas, mi nismo krivi sto mirovine moraju dolje, sto nema i za one sto rade i za parazite drustva, sto nema za zdravstvo...

DU
Deleted user
14:06 23.07.2016.

veliki uspjeh oreskovica, most-a i hdz-a. neradnicke bivse vlade.

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
09:18 24.07.2016.

Fitch smanjio rejting Hrvatske u domaćoj valuti zbog promjene kriterija ocjenjivanja i sada smo uz Boga i domoljublje po rejtingu skoro na dnu uz Tanzaniju, Sierra Leone, Afganistan i Kurdistan kao svoji na svome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije