Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgledi negativni

Fitch: Skeptični smo da će Vlada prije izbora toliko sniziti troškove

Vlada
Željko Lukunić/PIXSELL
14.02.2014.
u 08:41

Agencija za procjenu kreditnih rejtinga Fitch smanjila je izglede kreditnog rejtinga Hrvatske sa stabilnih na negativne, dok nam je potvrdio dugoročni kreditni rejting.

Agencija za procjenu kreditnih rejtinga Fitch smanjila je izglede kreditnog rejtinga Hrvatske sa stabilnih na negativne, dok nam je potvrdio dugoročni kreditni rejting na 'BB+' na stranu valutu i 'BBB-' na domaću valutu.

Fitch u svojem priopćenju navodi kako su se fiskalni rezultati dodatno pogoršali od posljednje procjene u rujnu kada su nam spustili rejting sa investicijskog na "BB+". "Dugotrajna recesija i dalje će utjecati na izglede za fiskalnu konsolidaciju i održivost javnog duga,  a Vlada je pokazala znatno manji apetit za čvršća proračunska ograničenja od nekih drugih zemalja središnje i istočne Europe, otvorivši prazninu u vjerodostojnosti politike", stoji u priopćenju Fitcha.

Ne vjeruju Vladi da će sniziti troškove

Iz agencije očekuju da će ulazak Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita donijeti jasniju opredijeljenost Vlade za fiskalnu konsolidaciju te donijeti realnije službene makroekonomske projekcije. "Hrvatska će se suočiti sa snažnijim mjerama fiskalne konsolidacije u razdoblju od 2014. do 2016. godine, ako želi postići cilj od 2,9 posto deficita u 2016. godini", piše kreditna agencija.

Navode kako Vlada najavljuje smanjenje troškova za oko 1,1 posto BDP-a i povećanje prihoda proračuna. "Fitch je skeptičan u vezi sposobnosti Vlade da toliko sreže troškove, posebno zbog nadolazećih izbora 2015. godine", piše kreditna agencija u priopćenju.

>>S&P nam smanjio rejting i izvrijeđao Vladinu politiku

>>'S&P kritizira Vladu jer imamo već peti rebalans u 24 mjeseca'

Komentara 3

Avatar EU afrodita
EU afrodita
09:13 14.02.2014.

uloga tih rejting agencija su skepticizam i zlokobna predviđanja...to su sve američke ili britanske agencije koje bi bile najzadovoljnije kad bi euro i cijela EU propali

Avatar R & I
R & I
09:08 14.02.2014.

U ovom trenutku je prihvatljiviji "bankrupt system", nego daljnje natezanje sa Linicevim I Vladinim planom. Izlaz iz krize se ne vidi, nova radna mjesta se ne otvaraju, gospodarstvo I ekonomija su totalno, "mrtvi", I bilo bi logicki jednostavnije da se proglasi, "bankrupt", te sedam godina stegne reme I reorganizira cijeli bankovni, gospodarski I ekonomski sistem sa novom vladom na celu. Pa sami ste se mogli uvjeriti da ova vlada nije sposobna za nista, I da trosi vise od kriminalne organizacije HDZ-e, a cinjenice govore da sabornici I vladini duznosnici u ovoj kalvariji I kolapsu Hrvatskog gospodarstva I ekonomije nisu sebi htjeli smanjiti place.

ZD
zdepar
11:01 14.02.2014.

i ja sam skeptičan, na koncu, što su do sada čekali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije