Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVA KREDITA

Financijski izvještaj: SDP prošlu godinu završio s milijunskim manjkom

Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
01.03.2017.
u 13:02

Za prijevremene izbore za Sabor, stranka je ugovorila kratkoročni kredit od 9 milijuna kuna, neotplaćeni dio glavnice je oko 3,5 milijuna kuna.

SDP je prošlu godinu zaključio s manjkom prihoda od 3,3 milijuna kuna, a kako je iz prethodnog razdoblja prenio manjak od također 3,3 milijuna kuna, u sljedećem mora pokriti 6,6 milijuna kuna, otkrivaju financijski izvještaji te stranke.

Manjak će se podmiriti iz viška prihoda narednih godina, a stranka radi na restrukturiranju poslovanja, ističe se u bilješkama uz izvještaje.

Manji i prihodi i rashodi

SDP je lani manje uprihodovao, ali i manje trošio nego godinu prije.

Uprihodovao je 33,6 milijuna kuna ili 12,7 milijuna (27,5 posto) manje nego godinu prije. Posebno su 'podbacili' prihodi iz državnog proračuna, jer je stranka na parlamentarnim izborima u studenom 2015. osvojila manji broj mandata (samo 42).

Od članarina je prikupila 2,4 milijuna kuna, gotovo 200.000 kuna više nego godinu pije. Više je prikupila i od donacija, građani su joj lani donirali 556.000 kuna, trgovačka društva 126.000 kuna.

Od imovine, to jest zakupa poslovnih prostora, SDP je dobio 1,8 milijuna kuna.

Petina rashoda za zaposlene

Stranka je lani potrošila 36,7 milijuna kuna, 10,2 milijuna kuna ili gotovo 22 posto manje nego u 2015. godinu. Troškovi izborne promidžbe bili su joj 5,1 milijun kuna manji i iznosili su četiri milijuna kuna, na intelektualne i osobne usluge SDP je lani potrošio samo 2,5 milijuna kuna, godinu prije čak 8,3 milijuna.

Petina svih rashoda stranke, konkretno 7,3 milijuna kuna, bili su rashodi za zaposlenike, njih 54. Lani su rashodi porasli za oko 900.000 kuna, zbog većeg broja zaposlenika.

Obveze stranke za 2016. iznosile su oko 22 milijuna kuna i bile su oko 3,5 milijuna kuna manje nego godinu prije, djelomično je, naime, vraćena glavnica kredita podignutog za parlamentarne izbore u studenom 2015.

SDP navodi da se kod poslovne banke zadužio za dva kredita zbog parlamentarnih izbora 2015/16. i okvirnog kredita po glavnom stranačkom računu. Za izbore 2015. ugovoren je dugoročni kredit od 15 milijuna kuna, iskorišteno je 13 milijuna kuna, neotplaćeni dio glavnice iznosi 4,6 milijuna kuna.

Za prijevremene izbore za Sabor, stranka je ugovorila kratkoročni kredit od 9 milijuna kuna, neotplaćeni dio glavnice je oko 3,5 milijuna kuna.

Uz HNS, SDP je druga parlamentrana stranka koja je lanjsku godinu zaključila u 'minusu' odnosno s manjkom prihoda. Vladajući HDZ i Most, oporbeni IDS i HSU te Pupovčev SDSS i Čačićeva Narodna stranka-reformisti poslovali su pozitivno.

Noćas do ponoći sve političke stranke, njih 155, svi nezavisni zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici moraju javno objaviti te Državnom izbornom povjerenstvu i Državnom uredu za reviziju dostaviti godišnje financijske izvještaje za prošlu godinu.

>> SDP nije objavio financijski izvještaj, prijeti mu 5 mil. kn kazne

>> DIP produžio rokove za dostavu i objavu financijskih izbornih izvješća

Ključne riječi

Komentara 21

ZG
zgblabla
13:40 01.03.2017.

...otišlo na "puder"

Avatar mofo
mofo
13:45 01.03.2017.

"srušilo se sve" ili "bye bye bye baby bye"?

S9
slavonac.90
14:02 01.03.2017.

Sad nema komentara kao inače u stilu, lupi da lupiš, kritiziraj da kritiziraš, pljuni i blati gdje stigneš i tamo gdje ne treba...Stalna taktika crvenih bandita sdp-a. A da im nečemu služi, ne nego baš naprotiv. Bijes, mržnja, otrov, jugo komunističke bande. Pa kako im nije jasno da nemaju šanse protiv domoljubnih Hrvata i Hrvatske. Gdje su bili kada se proglašavala samostalnost Hrvatske!? E nećete nikada više!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije