Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarski manifest

Fikret Abdić: Imam plan za spas Agrokomerca

Fikret Abdić (1)
Nel Pavletić/PIXSELL
24.06.2012.
u 11:40

Od bosanskohercegovačkih vlasti traži da dioničarima Agrokomerca te njemu kao realizatoru projekta prepuste tvrtku radi pokretanja proizvodnje i obnove nekadašnjeg velikokladuškog gospodarskog diva

Povučen od javnosti, posebice medija, 73-godišnji Fikret Abdić Babo u Voloskom, gdje ima obiteljsku kuću, uživa u prvim mjesecima slobode nakon izdržanih devet godina zatvora. Tri mjeseca nakon prijevremenog izlaska na slobodu Babo se intenzivno priprema za oživljavanje nekadašnjeg poznatog prehrambenog diva. Diplomirani inženjer agronomije s Agrokomercom je ostvario svoju poslovnu viziju, a sada joj se iznova ambiciozno vraća.

Ni višegodišnja zatvorska kazna, činjenica da ga jedni smatraju ocem, a drugi ratnim profiterom i zločincem, te procijep između stalnih pohvala i prozivanja pa i prijetnji atentatom, nisu ga zaustavili da se prihvati zadatka podizanja iz pepela nekadašnjeg gospodarskog čuda Cazinske krajine.

Projekt važan i za Hrvatsku

Tvrtka mu je uz obitelj u zatvoru bila najčešća misao. Svoje planove s Agrokomercom, u rujnu 2011. godine, nakon dvije trećine roka odsluženog iza rešetaka, pretočio je i u svojevrsni gospodarski manifest o kojemu ekskluzivno razgovara za Večernji list. Na konačnih pedesetak stranica materijala, Abdić prije svega želi obnoviti primarnu proizvodnju – prehrambenu industriju, ali i promet, građevinarstvo, te tercijarne i kvartarne djelatnosti, a sve kako bi se, ističe, spriječila dalja devastacija te gomilanje gubitaka, te otvorila mogućnost za zapošljavanje brojnih ljudi.

– Podsjećam javnost kako je nekoć u Agrokomercu iz Hrvatske radilo 1800 zaposlenika s područja od posebne državne skrbi, te bi njihovo ponovno zapošljavanje puno značilo i Hrvatskoj – prognozira Abdić.

Od bosanskohercegovačkih vlasti traži da dioničarima Agrokomerca te njemu kao idejnom tvorcu i realizatoru projekta prepuste tvrtku radi pokretanja proizvodnje i obnove nekadašnjeg velikokladuškog gospodarskog diva. Tim prije, smatra, jer to zahtijeva i gospodarska situacija u tom poduzeću, opterećenom dugovanjem za neisplaćene plaće i poreze, obustavljenom proizvodnjom u mnogim pogonima, iznajmljivanjem poslovnih prostora po niskim cijenama, te nedostatkom poslovne vizije.

Abdić u “Prijedlogu za preuzimanje i obnovu Agrokomerca” iznosi i osvrt na prošlost i okolnosti prema kojima je od slavljenog gospodarstvenika došao na optuženičku klupu u procesu takozvane afere s lažnim mjenicama Agrokomerca.

– Ta je afera – poručuje Abdić – imala za cilj uništenje i slom tvrtke, nakon kojega nitko nije vjerovao da će se 1989. iznova pokrenuti proizvodnja i požnjeti uspjeh.

Upravo na temeljima koje je 1989. nakon izlaska iz zatvora uspio ponovo izgraditi, Abdić vidi kapital s kojim treba krenuti i danas, bez obzira na to što je dio objekata uništen ili nagrižen zubom vremena. Ujedno i podsjeća na odluku bosanskohercegovačkog Doma za ljudska prava, po kojoj 53 posto Agrokomerca pripada dioničarima, a 47 posto državi, koju treba poštovati s obzirom na to da tvrtka danas potpuno pripada državi te zapošljava od nekadašnjih više od 13 tisuća, samo oko 200 radnika.

Ista plaća radnicima i upravi

Abdić u svom gospodarskom programu iznosi i da želi zaustaviti namjeru Vlade BiH o podjeli Agrokomerca na dijelove te prodaji imovine. Drži da će njegov koncept revitalizacije koji uključuje solidarnost (jednaka minimalna plaća radnicima i upravi), rad volontera, pa i umirovljenika, privući brojne mlade, školovane ljude. Očekuje i potporu dijaspore koja bi pomagala otvaranju poslovnih mogućnosti te plasmanu proizvoda iz obnovljene tvornice diljem svijeta. – Sve ove godine ja nisam prekidao svoje veze s partnerima u inozemstvu, a ti su ljudi spremni uložiti u Agrokomerc i pomoći obnovi proizvodnje – tvrdi Abdić podsjećajući i na tvrtku Agrokomerc Beč koja je osnovana radi lakše komunikacije s inozemstvom. Internacionalizacija tvrtke napravljena je i osnivanjem podružnica u Ljubljani, Beogradu i Karlovcu devedesetih godina.

Fikret Abdić podsjeća i na brojnu imovinu koju Agrokomerc ima u BiH, ali i u Hrvatskoj, te očekuje da će biti vraćena tvrtki. Svjestan je da će njegov prijedlog mnogima zvučati smiješno, posebice s obzirom na njegove godine, kao i ideje o radničkoj solidarnosti te volontiranju. Unatoč skepticizmu, najavljuje okupljanje u Velikoj Kladuši i početak novog Agrokomerca.

Ključne riječi

Komentara 47

LI
likma
12:18 24.06.2012.

gadi mi se...nikada neću zaboraviti dan kada se otvarala 96. o.š. blizu bužima s imenom trojice braće koje su pobili abdićevci...

OB
-obrisani-
11:49 24.06.2012.

je abdic samo sta je agrokomerc u rukama drugih, moras ga najpre oteti

Avatar MENSA
MENSA
07:25 25.06.2012.

KRITIKA JALOVOSTI I ISPRAZNOSTI! Ovaj čovjek je „živuća“ kritika jalovosti i ispraznosti i negdašnjih i sadašnjih „političkih elita“. Njegova nepobitna sposobnost da na bazi lokalnih resursa, tako reći iz ničega stvori respektabilnog gospodarskog diva, bila je „trn“ u oku komunističkimim vlastodršcima pa su ga „drugovi“ eliminirali u izmišljenoj aferi „mjenica bez pokrića“ koja je toliko apsurdna i neutemeljena da je i bila i moguća samo u .....komunizmu. Za pametne je dovoljno reći da je ukupna vrijednost mjenica koje je „izdao“ Agrokomerc kao garanciju plaćanja iznosila tek 1,7% vrijednosti Agrokomerca. U ratu, Abdić se zamjerio doslovno..... svima. Nije se „privolio“ ni đamahirijskim ekstremistima ni četnicima, a bio je i „smetnja“ Tuđmanovim „snovima“ o stvaranju Velike Hrvatske. Ako se tog čovjeka ne bude „ometalo“ sa svih „strana“ siguran sam da će u roku 2-3 godine ponovo stvoriti ....“čudo“. No sumnjam da će mu to biti „dozvoljeno“ jer bi na taj način iznova „potvrdio“ nekompetentnost postojeće vladajuće političke elite ( i to ne samo u BiH).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije