Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.01.2015. u 12:00

Što se to puku htjelo poručiti izborom raspusne fašničke nedjelje za dan kada će na povijesnom trgu prisegnuti nova hrvatska predsjednica?

Odluka je donesena. Inauguracija prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović održat će se u nedjelju 15. veljače umjesto u srijedu 18. veljače. Javnosti koja trenutačno ima i drugih, svakodnevnijih i egzistencijalnijih briga, objašnjeno je da je nedjelja bolji dan za državnu ceremoniju visokog sigurnosnog rizika jer je vikend pa će visoki strani uzvanici lakše prometovati od zračne luke Pleso do gornjogradskog Trga sv. Marka. Policija neće bitnije ometati promet, a neće trebati zatvarati ni škole ni vrtiće. Odahnut će i prometna policija, kojoj zagrebački vozači ljutito psuju mater kada moraju čekati zbog prolaza štićenih državničkih kolona jer je nedjeljom promet u Zagrebu rijedak.

Očekuje se da će zbog nedjelje, koja je neradni dan, i više ljudi doći na inauguraciju nego što bi ih došlo da je u pitanju radni dan. Poznato je da novoizabrana predsjednica na svečanosti očekuje i veći odaziv tzv. običnih ljudi, i to iz cijele domovine i susjednih domovina. Dakle, radnika, ribara, seljaka... U pitanju su, navodno, i vremenske (ne)prilike. Meteorolozi su, izvještavaju mediji, izračunali da bi u nedjelju trebalo biti ljepše vrijeme nego u srijedu. Nedjelja u odnosu na srijedu nosi manji rizik od padalina koje bi mogle upropastiti proslavu koja će porezne obveznike stajati oko 600.000 kuna. Ima tu još jedan važan međunarodni, a onda i marketinški razlog. Inauguracijskom nedjeljom Predsjednički bi ured trebao osigurati i veći odaziv stranih državnika budući da američki predsjednik Barack Obama baš u srijedu 18. veljače organizira velik antiteroristički skup koji bi sasvim sigurno potpuno zasjenio zagrebačku ceremoniju.

Ali, prebacivanje inauguracije od srijede na nedjelju dobio je i jednu religioznu dimenziju. Spomenuto je da je u srijedu 18. veljače Čista srijeda, tj. Pepelnica. Dakle, početak Korizme ili preduskrsnog pokorničkog vremena. Pa su marketinški, protokolarni i politički, a možda i vjerski profesionalci odlučili da je puno bolje da nova predsjednica svoju zakletvu pred predsjednicom Ustavnog suda i pred očima cijele hrvatske javnosti da na fašničku nedjelju. Dakle, u vrijeme kada je ludovanje maškara na vrhuncu u cijeloj državi, i to naročito u Rijeci, u čijoj je najbližoj okolici nova predsjednica rođena.

Što se to puku htjelo poručiti izborom raspusne fašničke nedjelje za dan kada će na povijesnom zagrebačkom trgu prisegnuti nova predsjednica? Zašto se izbjegla simbolika pokorničke Pepelnice za inauguraciju nove predsjednice, koja uostalom najavljuje novi smjer hrvatske državne politike? Pa baš je Pepelnica iliti Čista srijeda dan koji ima snažnu poruku i čovjeku poručuje da se mora hitno mijenjati i tražiti ne pravi, nego novi put za izbavljenje. A Hrvatskoj je izbavljenje potrebno na svim nivoima, ponajprije onom gospodarskom i moralnom. Pepelnica je dan opomene, dan razmišljanja, kontemplacije i otrežnjenja. I to ne samo za vjernike.

Na žalost, Hrvatska je ponovno, umjesto sabiranja misli i kršćanske smjernosti, izabrala hedonistički, fašnički pristup životu koji nas preskupo stoji. Umjesto da se na dan predsjedničke inauguracije posvetimo onima koji su najbjedniji i najponiženiji, onima kojima je najpotrebnija pomoć i pažnja države, iz središta političke moći šalje se poruka u duhu uzrečice “udri brigu na veselje”. Dokle tako? Dokle će se u ovoj državi unedogled slaviti na državni račun? Kada će politički vrh shvatiti da je vrijeme talambasanja prošlo. I da je vrijeme za korizmeno stezanje remena u svim prilikama i za sve prigode.

Komentara 22

GU
GujaU
13:04 30.01.2015.

Gazde naručile danas PET uradaka i hajde odbojte zadatak rovesti, sramite se svi i jedino što Hrvatima ostaje BOJKOT antihravtske novine, novine koja promiče interese stranog gospodara o kome nagađamo i ne znamo tko je iako zapravo sve znamo

OL
olrajt
12:44 30.01.2015.

....drug Drek,pardon drug Derk!....sram te i sramota bilo!!!.....fuj !

GU
GujaU
12:58 30.01.2015.

Počeli su urednici i slike od predsjednice pozorno birati, narode hrvatski moramo saznati istinu kome su Zubak, Nuić odnosno Pašalić prodali Večernji list, narode hrvatski istinu moramo znati. Tko se krije iza nekakve tvrtke zvana Stiria iz Austrije narode toto HITNO trebamo saznati. Moramo znati tko usmjerava i hrvasku javnost i koji su mu interesi, tko sve stoji iza. Neki komentatori pišu da trag ide u što ne vjerujem a što je zastrašujuće sve do ave Štrbca. Istinu moramo narode moj hrvatski znati a kako na nama je da se organizramo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije