Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRA GODINA

Evo za koliko će iduće godine porasti plaće zaposlenima u javnom sektoru

ss
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
30.12.2016.
u 14:34

Zbog troškova koji nisu uključeni u rashode očekuje se brzi rebalans netom prihvaćenog proračuna za 2017. godinu

Slijedi dobra godina za 240.000 zaposlenih u javnom sektoru. Nakon siječanjske povišice koja će biti rezultat porezne reforme i povećanja neoporezive osnovice, u veljači slijedi dodatno povećanje plaća za 2 posto. Liječnicima će prva povišica u veljači donijeti povećanje između 150 i 200 kuna, profesorima u srednjoj školi oko 150 kuna, a ljudima sa srednjom spremom oko 100 kuna. Zaposlenima u javnom sektoru i državnoj upravi osnovica će tijekom 2017. u tri navrata ipak porasti 6 posto, neovisno o tome što su propali pregovori sa sindikatima koji zastupaju 180.000 javnih službenika u obrazovanju, zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi. Sindikat državne uprave koji predstavlja oko 60.000 zaposlenih dogovorio je s Vladom da se do željenih šest posto dođe tako što će osnovica rasti dva posto od 1. siječnja za plaću koja se isplaćuje u veljači, zatim od 1. kolovoza i od 1. studenog iduće godine.

Bio bi skandal

Budući da je zakonom i međunarodnim konvencijama zabranjeno da isti poslodavac primjenjuje dvije različite osnovice, Vlada je na zadnjoj sjednici ‘presjekla’ da će 103 kune veću osnovicu primijeniti na sve čije se plaće isplaćuju iz proračuna. Njezina nova vrijednost bit će 5211 kuna.

– Želimo staviti u jednak položaj i javne i državne službenike te sindikatima šaljemo poruku za nastavak socijalnog dijaloga i pregovora – naglasio je premijer Plenković.

Brzi rebalans

Pravni doseg Vladine odluke o povećanju plaća nije sporan, no pitanje je što će biti s financijskim? Povećanje plaća i isplata ostalih naknada stajat će državni proračun oko milijardu kuna, što nije predviđeno u proračunu. Slijedom toga, godinu dana kasnije izdaci za plaće porast će najmanje dvije milijarde kuna.

– Očekivao sam ovakvu odluku. Sve drugo bi bio skandal – komentira sindikalist Vilim Ribić i dodaje da se Vlada ne treba zavaravati da je povećanjem osnovice 2% riješila problem.

– Inflacija će to odmah pojesti. Ni uz postupno povećanje osnovice za šest posto ne rješava se problem državnog aparata i zato tražimo da se promijeni sustav plaća i dogovori tempo usklađenja s ostalim plaćama u državi. Kakav nam je državni aparat, najbolje se vidi po tome što nemamo čovjeka koji može voditi arbitražu pa ćemo samo za arbitražu oko Ine stranom odvjetniku isplatiti 300 milijuna kuna. Besmisleno je kupovati eskadrile, a ne ulagati u ljude – ističe Ribić.

I prije nego što je 2017. počela, proračun koji je Sabor izglasao prije dva tjedna morat će u rebalans zbog naknadnih odluka. Osim za plaće, Vlada će morati osigurati dodatna sredstva i za izgubljenu arbitražu, a nitko se još nije ni dotaknuo dugova u zdravstvu.

>> Potpisan sporazum Vlade i sindikata. Evo kojim tempom će se povećati plaće

Komentara 17

Avatar R & I
R & I
14:41 30.12.2016.

Ove povisice netko mora platiti i naplatiti. Kakav je Hrvatski proracun svi znamo. Zivi se od turisticke sezone. Tko bude jednog dana vratio kredite kada se vise ne bude imalo sto prodati.

DU
Deleted user
16:41 30.12.2016.

Kakvi rasipnici. Time vrati se!!!

JU
juma
01:39 31.12.2016.

Ovo je noz u ledja hrvatskom gospodarstvu. Umjesto da restriktivan proracun bude signal, kako treba krenuti drugim putem, on dijeljenjem povlastica i povisica pokazuje kako se moze nastaviti po starom. Hvala gospodinu Plenkovicu. Vidi se kako je rijec o politicaru bonvivanu, a ne o menadzeru i ekonomisti. On je navikao na dobar i lagodan zivot za sebe i svoje okruzenje i tako pokusava pobrati glasove i simpatije.. Tko ce to i kada platiti, ne interesira ga bas previse. Sve u svemu, propustili smo jos jednu sansu za zaokret u gospodarskoj politici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije