Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'srednjovjekovni vitezovi'

Europski templari se okupili u Zagrebu na međunarodnoj konferenciji i viteškom turniru

templari
27.04.2015.
u 13:05

Europska izaslanstva templara zajednički su u tradicionalnim plaštevima prošetala središtem Zagreba te su sudjelovali u misnom slavlju u zagrebačkoj katedrali

Zagreb je protekli vikend bio domaćin ovogodišnje 5. jubilarne Međunarodne templarske konferencije, u organizaciji Hrvatskog viteškog reda templara, koja je okupila visoka izaslanstva iz Europe. A u sklopu te manifestacije održan je i 5. Viteški turnir u streličarstvu, koji je održan na Strossmayerovu trgu, a na kojem su se natjecali „srednjovjekovni vitezovi“ u tradicionalnim odorama iz Hrvatske i Europe.

Okupljanje templara u Zagrebu ostat će posebno zapamćeno jer je upravo u hrvatskoj metropoli izabran i ustoličen novi Veliki Meštar Međunarodne templarske asocijacije OSMTH Universalis - Roman Vertovec, jedan od najpoznatijih europskih odvjetnika iz Stockholma. Upravo je ova međunarodna templarska asocijacija 2006. u dvorcu Trakošćan organizirala prvi obred prisega u Hrvatskoj te time potaknula obnovu višestoljetne templarske tradicije na ovim prostorima.

Templarska manifestacija u Zagrebu održana je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba, budući da upravo i hrvatska metropola baštini templarsku tradiciju, koja će se nastojati oživjeti kao jedna od novih turističkih atrakcija.   

Europska izaslanstva templara zajednički su u tradicionalnim plaštevima prošetala središtem Zagreba te su sudjelovali u misnom slavlju u zagrebačkoj katedrali, a potom su pohodili i povijesnu kapelicu Svetog Dizme na početku Nove Vesi.  

 - Templari su, po nalogu pape, u Hrvatsku došli u prvoj polovini XII. stoljeća. Temeljna im je zadaća bila čuvanje hodočasničkih putova prema Svetoj zemlji. Ujedno su štitili kršćanske vladare toga doba na ovim prostorima, koji su im u zahvalu darivali posjede na kojima su gradili svoje utvrde, a u njima i sakralne objekte - crkve. Poznate su lokacije niza crkava i utvrda koje su podizali templari diljem Hrvatske. Iza sebe su ostavili više od trideset posjeda, utvrda i crkava. Nažalost, svi ti objekti su stradali u turskim osvajanjima. Utemeljen je i Hrvatski viteški red templara, danas u rangu Velikoga priorata, kao izvorna hrvatska kršćanska templarska organizacija, potpuno samostalna i neovisna, a sa sličnim organizacijama u svijetu povezana na partnerskoj razini.U svome djelovanju promiče kršćanske i općeljudske vrijednosti, radi na očuvanju hrvatske kulturne baštine te promiče ekumenizam i zajedništvo na razini Europe, poručuju iz Hrvatskog viteško reda templara.

>> Viteški turnir u čast templarima

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
15:20 27.04.2015.

Joj, bojim se da cijenjeni novinar ne dobije otkaz jer je više od tri puta napisao da Europa nije neka tamo bezvezna, nego da je kršćanskih korijena... kaj bu sad mislili ovi multikutturnjaci kaj misle širom otvoriti vrata neukim, neprilagodljivim i islamom zadojenim izbjeglicama?..... btw, zgodan članak...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije