Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gvozden flego:

Europa želi da se zna tko su vlasnici medija

zdenko duka
Foto: Patrik Maček/PIXSELL
11.11.2014.
u 22:30

– Situacija u medijima je nesređena, a narod je pasivan. A tko od toga ima koristi? Oni u bankama i poslovnim krugovima – rekao je Kregar, a Šime Lučin upozorio je da urednici danas često nisu predstavnici struke, već su na strani vlasnika medija...

– Saborski zastupnici i ja kao predsjednik Sabora, ali i građani, nismo zadovoljni izvještavanjem o saborskim raspravama jer često doskočica ili vic nekog zastupnika dobiju više pažnje u medijima nego neka ozbiljna rasprava. I ne bi to bio toliki problem da to nije slučaj i na javnom mediju – kazao je to jučer u Saboru Josip Leko tijekom rasprave “Mediji i javni interes” u organizaciji Centra za demokraciju Miko Tripalo i Centra za istraživanje medija FPZ-a.

Sloboda i RPO

I dalje ne otkrivajući kada će nacrt nove medijske strategije konačno biti gotov, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić ustvrdila je da su mediji javni interes i javno dobro te ključ demokracije pa je pad razine medija i pad demokratizacije društva. Šef Odbora za medije Mladen Novak drži da slobode medija neće biti sve dok postoje RPO ugovori i dok mediji ovise o pojedinim velikim oglašivačima. U najgorem su položaju, kako kaže, lokalni mediji jer služe “uglavnom tome da veličaju lik i djelo šerifa, tj. šefova lokalnih zajednica”. Istaknuvši problem vlasništva medija i odredbe Kaznenog zakona o sramoćenju koja ugrožava istraživačko novinarstvo, čelnik HND-a Zdenko Duka ustvrdio je da danas zbog raznih, pa i onih PR interesa, u medijima gotovo imamo dezinformiranje, a ne informiranje. Josip Kregar za medijsku je scenu rekao da izgleda kao cirkus jer su mediji prepuni sadržaja o kuhanju, ljepoti i seksu, nauštrb ozbiljnih problema u društvu.

– Situacija u medijima je nesređena, a narod je pasivan. A tko od toga ima koristi? Oni u bankama i poslovnim krugovima – rekao je Kregar, a Šime Lučin upozorio je da urednici danas često nisu predstavnici struke, već su na strani vlasnika medija.

Novinarima – lošije

Dok se Davor Bernardić založio za granski kolektivni ugovor, Gvozden Flego kazao je da Vijeće Europe, unatoč otporima, radi na uvođenju osobne iskaznice svakog medija u kojoj bi bio naveden stvarni vlasnik medija. Novinarka Jasmina Popović ustvrdila je da su novinari danas lošije zaštićeni nego 90-ih kada su se kolektivni ugovori potpisivali, a danas se gube. Slavica Lukić velikim problemom u medijima proglasila je krizu urednika koji su postali “menadžeri i produžena ruka vlasnika”. Lukić kaže da profesionalna urednička autonomija u privatnim medijima više ne postoji.

>>Zovko o presudi RTL-u: Novinari su izloženi sudskoj agresiji i represiji

>>Zdenko Duka ponovno izabran za predsjednika HND-a

Komentara 13

GU
gustirna
22:57 11.11.2014.

Plenarna sjednica saveza komunista drustveno politickih radnika u novinarstvu......sve komunista do komuniste i bez berlinskog zida vladaju hrvatskim medijima uspjesnije nego za vrijeme druga bakarica.

KO
Komacero
23:18 11.11.2014.

hrvatski mediji pripadaju obitelji karadordevic koja postavlja urednike veliko srbe.centrala im u londonu podruznice u becu-pesti-beogradu berlinu.mediji su u sluzbi komunjara i cedomira koji mrze hr drzavu i bas svakog hrvata

SA
santos008
00:57 12.11.2014.

Europa mora da zna da se u hrvatskoj desavaju ,mnogo gore stvari nego u vrijeme komunizma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije