Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska unija, unatoč najavi, neće zabraniti uvoz mesa peradi ni mesnih prerađevina

EU: Meso hrvatske peradi je zdravo!

24.10.2005.
u 19:49

Meso hrvatske peradi i mesne prerađevine i dalje se može slobodno izvoziti u EU, priopćio je jučer glasnogovornik Europske komisije Jonathan Todd. Ptičja gripa u Hrvatskoj zasad je zabilježena samo u divljih ptica, dok je u uzgojena i vrtna perad zdrava. Stoga zasad nema razloga za zabranu uvoza mesa napomenuo je Todd.

Time je, čini se, doveo u pitanje opravdanost veterinarskoga pokolja peradi. U petak najavljena zabrana obuhvatila bi samo živu perad, ptice kućne ljubimce i perje. Žurba nije nužna jer je Hrvatskai sama odmah zabranila izvoz upravo tih kategorija kaže Todd te ističe da mjere koje su hrvatske vlasti poduzele EK smatra primjerenima i pozdravlja ih.

Rezultate testova na uzorcima tkiva mrtvih labudova, koje su iz Hrvatske poslani u središnji referentni laboratorij EU u Weybridgeu, a koji bi trebali pokazati je li za njihovu smrt kriv virus H5 ili njegov soj H5N1, koji se može prenijeti na ljude, najavio je "za nekoliko dana". O pojavi ptičje gripe u Hrvatskoj jučer je europski povjerenik za zdravstvo Markos Kyprianou izvijestio ministarsko Vijeće poljoprivrede i ribarstva.

Prema Kyprianouu, dok se u Weybridgeu ne utvrdi drukčije, EU će bolest u Hrvatskoj tretirati kao zarazu izazvanu virusom H5. U Kopenhagenu su se , na konferenciji o pripremljenosti za pandemiju ljudske gripe, okupili stručnjaci EK, Svjetske zdravstvene organizacije i Europskoga središta za sprječavanje i nadzor bolesti. Predstavnici pedesetak zemalja raspravljaju o mjerama koje treba primijeniti ako virus ptičje gripe mutira u smtronosan ljudski virus. (S. D. P.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije