Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završio posjet

Erdogan: Hrvatska je primjer vjerskog suživota

Svečanost u HNK
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/27
27.04.2016.
u 20:14

Turski predsjednik sudjelovao je na svečanoj akademiji u HNK koju je u povodu 100 godina islama u Hrvatskoj organizirao Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Drugog dana službenog posjeta Hrvatskoj turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan sudjelovao je na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu u hotelu Westin u Zagrebu.

U pratnji turskog predsjednika bilo je i brojno gospodarsko izaslanstvo u kojem su predstavnici stotinjak vodećih turskih kompanija. Predstavnicima turskih i hrvatskih tvrtki na Forumu su prezentirane mogućnosti poslovanja i investicijske klime u Hrvatskoj i Turskoj.

Nakon sudjelovanja na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu, turski predsjednik uputio se u Banske dvore, gdje se sastao s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Turski predsjednik također je sudjelovao na svečanoj akademiji u HNK, koju je u povodu 100 godina islama u Hrvatskoj organizirao Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Tijek događaja pratite u nastavku:

20.12 sati - Hrvatski ministri diplomacije i kulture i turski gosti predvođeni predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom otvorili su danas navečer Turski kulturni centar u Zagrebu čime je turski predsjednik završio posjet Hrvatskoj posvećen jačanju bilateralne suradnje s naglaskom na gospodarstvo.

Turska je smještena na raskrižju drevnih civilizacija koje su oblikovale svjetsku povijest, rekao je Erdogan u prigodi otvaranja zagrebačkog Instituta Yunus Emre, jednog od 45 takvih centara koji djeluju u 37 zemalja diljem svijeta.

O snazi hrvatsko-turskih povijesnih veza govorili su i Erdogan i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač koji je s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem, zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, s Erdoganovom suprugom i ostalim članovima turskog izaslanstva sudjelovao u istodobnom presijecanju vrpce.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo tijesnom suradnjom između katedre Turkologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Instituta Yunus Emre.

Kroz tu ustanovu nazvanu po pjesniku i predstavniku filozofije sufizma iz 13. stoljeća, službena Ankara od 2009. promiče turski jezik i književnost, kulturu te povijest i jača kulturnu razmjenu među zajednicama i regijama.

Ulazni prostor zagrebačkog centra rese po zidovima ispisane riječi iz bogatog korpusa turcizama koji su ušli u svakodnevnu uporabu hrvatskog jezika poput badema, kutije te visoko na vrhu ortaka, na što se Erdogan referirao poželjevši dobar ortakluk dvjema zemljama.

Kovač je podsjetio na važnost turskoga gospodarstva i ulogu te zemlje kao mosta između Azije i Europe i otkrio da i sam uči turski.

Otvorenje kulturnog centra u Hebrangovoj 34. upotpunjuje obilježavanje 100. obljetnice priznanja islama u Hrvatskom saboru, rekao je u Kovač.

U srijedu prije podne ta je obljetnica bila svečano proslavljena u Hrvatskom saboru, a poslije podne programom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u kojem su Erdogan, hrvatski dužnosnici i predstavnici islamskih zajednica u regiji isticali pozitivan hrvatski primjer međuvjerskog suživota i dijaloga.

Zagrebački centar, koji će nuditi besplatne tečajeve turskog jezika zainteresiranima, otvoren je izložbom "Od Konstatinopolisa do Istanbula: bosporske fotografije od sredine 19. do 20. stoljeća", koje su sve originali i svjedoče o kozmopolitskom duhu Istanbula.

18.20 sati - Hrvatska je hvalevrijedan primjer suživota različitih vjeroispovijesti, rekao je danas u Zagrebu turski predsjednik Tayyip Erdogan i poručio da u suvremenim društvima treba njegovati suradnju, a ne sukob civilizacija.

"Muslimani danas u Hrvatskoj slobodno prakticiraju svoju vjeroispovijest i nisu izloženi nijednoj vrsti diskriminacije i marginalizacije" rekao je Erdogan na obilježavanju 100. godišnjice islama u Hrvatskoj. Više pročitajte ovdje.

18.00 satiCijeli hrvatski državni vrh na svečanoj akademiji u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) čestitao je pripadnicima Islamske zajednice u Hrvatskoj 100. obljetnicu pravnog i institucionaliziranog islama u Hrvatskoj, istaknuvši pritom integriranost i važnost muslimana u sveukupnom životu hrvatske države.

Na svečanosti, uz predstavnike Islamske zajednice u Hrvatskoj, sudjelovali su brojni gosti iz Hrvatske i inozemstva, među kojima i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, predsjednik Vlade Tihomir Orešković te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na početku svečanosti obilježavanja stote obljetnice od odluke Hrvatskog sabora o priznanju ravnopravnosti islama s drugim religijama, prisutne je pozdravio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz efendija Hasanović.

Predsjednik Mešihata Aziz ef. Hasanović: U Hrvatskoj postignut vrhunac u uređenosti odnosa na svima razinama

"Bila je to dalekovidna jednoglasna odluka tadašnjeg Hrvatskog sabora kojoj se danas divimo i čiju dalekovidnost proslavljamo. Ta odluka bila je presudna u nesmetanom razvijanju islama i muslimana koji su se organizirali u Islamsku zajednicu, koja je danas stabilna i prepoznatljiva po svom djelovanju", rekao je Hasanović. Dodao je kako je Zajednica prošla mnoge uspone i padove, političke sustave i ratove, ali je opstala i ostala vjerna islamskom nauku i promicanju univerzalnih vrijednosti.

"Tijekom stotinu godina svog egzistiranja uvijek je bila konstruktivni i afirmativni čimbenik ovog društva, što se pokazalo i u Domovinskom ratu u kojem je, braneći univerzalne vrijednosti, 1180 muslimana dalo živote kako bi mi danas, zaduženi njihovim životima, nastavili graditi društvo po mjeri svih njezinih građana, bez obzira na naciju, vjeru, spol, rasu", rekao je Hasanović.

"Mi ne govorimo o suživotu već živimo život. Žao nam je što takav uređeni odnos s manjinskim zajednicama nemaju i drugi", istaknuo je i naglasio odlične odnose s drugim vjerskim zajednicama, posebno s većinskom Katoličkom crkvom, za što je zahvalio kardinalu Josipu Bozaniću.

Predsjednik Mešihata uputio je zahvalu sadašnjima i dosadašnjim hrvatskim predsjednicima – Franji Tuđmanu, Stipi Mesiću, Ivi Josipoviću i Kolindi Grabar-Kitarović, Hrvatskom saboru te svim dosadašnjim vladama za razumijevanje koje su imali za Islamsku zajednicu u Hrvatskoj i njezino nesmetano funkcioniranje. Posebno je zahvalio turskom predsjedniku Erdoganu što se odazvao pozivu da prisustvuje današnjoj proslavi.

Grabar-Kitarović: Muslimani su sastavni dio hrvatskoga društva

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je muslimanskim vjernicima na svemu što su učinili i čine za dobro Hrvatske. „Muslimani su sastavni dio hrvatskoga društva i hrvatske kulture, a vjerski život i moralna uvjerenja temelj su tome doprinosu“, poručila je te navela da hrvatska kultura, znanost, umjetnost, školstvo... nisu zamislivi bez sudjelovanja muslimana. „Među njih treba ubrojiti nekoliko ministara u hrvatskim vladama, uključujući i današnjeg ministra kulture“, navela je.

Mnogi su muslimani, kazala je Grabar-Kitarović, isticali i ističu svoju pripadnost hrvatskom kulturnom krugu i hrvatskom domovinstvu, a naročito su to pokazali u Domovinskom ratu, kada ih je oko 1100 poginulo ili nestalo. Istodobno tih godina Hrvatska je primila i zbrinula stotine tisuća izbjeglica iz BiH.

„Takvu privrženost muslimana u Hrvatskoj našoj slobodi i neovisnosti, kao i hrvatsku spremnost pomoći izbjeglicama iz BiH, nije narušio ni nesretni sukob u toj zemlji, čijem su zaustavljanju pridonijeli i vjerski poglavari muftija Šefko Omerbašić te kardinal Franjo Kuharić“, naglasila je predsjednica.

Ravnopravni položaj muslimana u Hrvatskoj bio je temelj donošenju Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa iz 2002. između Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske Vlade, te taj dokument, uvjerena je predsjednica, može biti poticaj pravnim rješenjima u drugim europskim državama koje teže urediti to pitanje.

„Danas, kad je europski prostor preplavljen pitanjima vezanima uz migracije i integraciju izbjeglica iz ratom zahvaćenih država, strahom od terorizma i kulturnim napetostima, hrvatsko iskustvo zajedničkoga i mirnog života više je nego dragocjeno“, kazala je.

Zahvalila je i na iskazanome prijateljstvu predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu rekavši kako hrvatski narod ne zaboravlja iskreno prijateljstvo koje su prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i Republici Hrvatskoj iskazivali njegovi prethodnici – pokojni predsjednici Turgut Ozal i Suleyman Demirel.

Reiner: Doprinos muslimana miru i toleranciji

U svom obraćanju nazočnima na svečanoj akademiji predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner zahvalio je svima u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj zbog očuvanja kulture međureligijskog dijaloga, a time i zbog doprinosa miru i toleranciji u hrvatskom društvu.

"Današnja svečana i lijepa obljetnica prigoda je da obnovimo sjećanje na sve ono što nas veže u našim odnosima i zbog čega nas današnji dan ispunjava veseljem. Neka nam današnja obljetnica bude i dodatni poticaj za širenje međuvjerskog dijaloga ne samo ovdje u Hrvatskoj gdje se ponosimo najboljim odnosima u Europi između Islamske zajednice i države već neka to bude primjer i za druge dijelove svijeta, koji će tim zemljama pomoći boljem međusobnom razumijevanju i u, nažalost, zaraćenim dijelovima svijeta, učvršćivanju mira, obnovi razrušenih gradova i povratku izbjeglica njihovim domovima", rekao je predsjednik Sabora.

Orešković: Veliki doprinos Islamske zajednice u Domovinskom ratu

Čestitajući 100. obljetnicu islama u Hrvatskoj, predsjednik Vlade Tihomir Orešković rekao je kako cijeni što Islamska zajednica promiče pristup potpune integracije muslimana u hrvatsko društvo.

"U našoj novijoj povijesti mnogi su muslimani imali istaknute uloge u izgradnji moderne hrvatske države. Htio bih posebno istaknuti da je tijekom Domovinskog rata veliki broj muslimana položio svoje živote u obrani Hrvatske. Njihovu žrtvu nećemo zaboraviti. Za odlične odnose i suradnju Republike Hrvatske i Islamske zajednice uvelike je zaslužan Ševko efendija Omerbašić, koji je bio glavni muftija punih 24 godine i predano je radio na promicanju dobrih međureligijskih odnosa", rekao je Orešković.

"Svjestan sam da je pred nama još mnogo izazova i predrasuda protiv kojih se moramo boriti, ali možemo se čvrsto osloniti na stečeno iskustvo zadnjih 100 godina. Kad je Hrvatska pristupila kao nova članica EU, govorilo se kako ima puno toga ponuditi Europi. I to je zaista istina. Danas možemo potvrditi da zasigurno možemo biti ponosni na svoj miroljubivi i velikodušni pristup prema svim vjerskim zajednicama, pa tako i islamskoj. Treba uvijek naglašavati što nas povezuje, a ne razdvaja i imati ljudski pristup za koji ću se uvijek zalagati", zaključio je predsjednik Vlade.

Bandić: Muslimani sastavni dio multikulturnog Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je pak kako su muslimani sastavni dio današnjeg multikulturnog Zagreba, grada koji je potiče najrazličitije oblike koegzistencije kultura naroda i religija.

"Zato danas kao malo koji gradonačelnik na političkoj karti Europe i svijeta mirne savjesti i pune duše može reći: islam je u Zagrebu doma, a muslimani i te kako svjesni toga da su svoji na svome, barem jednako kao većinski katolici, barem jednako kao i hrvatski pravoslavci i Židovi. Muslimani su tijekom 100 turbulentnih političkih godina gradili Hrvatsku kao svoj dom ne inzistirajući na negaciji tuđih identiteta i našli svoje mjesto pod suncem", rekao je Bandić pozvavši "Europu i svijet, istok i zapad" da dođu u Zagreb u uvjere se u to.

16.20 satiU Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u 16 sati započela je svečana akademija koju u povodu 100 godina islama u Hrvatskoj organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Na svečanosti, uz predstavnike Islamske zajednice u Hrvatskoj, sudjeluju brojni gosti iz Hrvatske i inozemstva, među kojima i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, predsjednik Vlade Tihomir Orešković te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Svi oni nazočnima će se obratiti kratkim govorima.

15.50 sati – Iz Vladine press-službe stiglo je priopćenje o sastanku predsjednika Erdogana s premijerom Oreškovićem. Priopćenje prenosimo u nastavku.

Na srdačnom i otvorenom sastanku obostrano su istaknuti vrlo dobri bilateralni odnosi. Republici Hrvatskoj osobito je u interesu ojačati gospodarsku suradnju s Turskom i povećati robnu razmjenu. U tom smislu, premijer Orešković najavio je reforme koje će uvelike olakšati uvjete poslovanja i omogućiti sigurno okruženje investitorima. Predsjednik Vlade zahvalio je na svemu što Turska radi od početka migracijske krize, pozdravio je revitalizaciju odnosa Europske unije i Turske te naglasio da se Republika Hrvatska zalaže za provođenje postignutog dogovora s Europskom unijom.

Obje su zemlje zainteresirane za stabilnost u regiji, a Hrvatska snažno podupire susjedne zemlje na putu u Europsku uniju. Predsjednik Erdoğan izrazio je zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj te kazao da o odličnim bilateralnim odnosima svjedoči i nazočnost 600 poslovnih ljudi na današnjem Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu. Spomenuo je velike mogućnosti proširenja suradnje u energetici, turizmu, poljoprivredi i na vojnom području, a ponovio je i cilj od milijardu dolara u robnoj razmjeni s Republikom Hrvatskom.

Izrazio je uvjerenje da će broj turista iz Turske porasti nakon ukidanja viznog režima, što je predviđeno postignutim dogovorom između Europske unije i Turske. Turske tvrtke već su godinama prisutne na hrvatskom tržištu i namjeravaju povećati investicije, a predsjednik je najavio i namjeru da turska razvojna agencija otvori svoj ured u Zagrebu.

Predsjednik Erdoğan naglasio je da Turska, u kojoj trenutačno boravi više od dva milijuna izbjeglica, nikad neće zatvoriti svoju granicu. Za zbrinjavanje izbjeglica Turska je do sada izdvojila više od 10 milijardi dolara, kazao je Erdogan i u tom kontekstu ocijenio da obećana pomoć Europske unije nije dovoljna. Turska je vrlo aktivna u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje sudjeluje u velikim infrastrukturnim projektima i zalaže se za očuvanje jedinstva BiH. Snažno se protivi svakom separatizmu, a za Daytonski sporazum smatra da je postao prepreka daljnjem razvoju Bosne i Hercegovine.

Potvrđeno je da je Turska važan partner svim državama u susjedstvu, a nezamjenjiv partner Hrvatskoj. Kao NATO saveznici, Hrvatska i Turska imaju osobitu odgovornost za očuvanje sigurnosti, mira i stabilnosti Jugoistočne Europe, stoji u priopćenju.

12.45 sati – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan stigao je u Banske dvore, gdje mu je dobrodošlicu poželio premijer Tihomir Orešković. Trenutačno je u tijeku sastanak Erdoğana i Oreškovića. Prije sastanka Erdogan se upisao u Zlatnu knjigu u Plavom salonu Banskih dvora.

Veliko mi je zadovoljstvo što sam u Hrvatskoj kao predsjednik Turske. Posljednji put Hrvatsku sam posjetio 2006. godine. U tih deset godina Hrvatska je na svim poljima imala veliki uspjeh. Tko god je tomu pridonio, čestitam mu. Ovaj moj posjet važan je korak prema učvršćenju prijateljstva između Turske i Hrvatske. U svoje ime, uime moje delegacije i uime turskog naroda Hrvatskoj želim mir i stabilnost – napisao je Erdogan.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

11.58 sati – Okupljenima u hotelu Westin obratio se i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Prošlo je deset godina od posljednjeg posjeta Zagrebu i osjećam veliko zadovoljstvo. Zahvaljujući iskazanom gostoprimstvu, predsjednici i dužnosnicima, za organizaciju zahvaljujem Komori i DEIK-u – kazao je Erdogan.

– Vidim da RH i Turska zdravim koracima idu naprijed. Prije deset godina to je bila drukčija zemlja, ovo je sasvim drugo i vide se značajni koraci. Hrvatska 2006. nije bila u EU i NATO-u. Od devedesetih godina, kada je patila i brojila ljudske i materijalne gubitke, mnogo se promijenila. Nastojala je uspostaviti dobre odnose sa susjedima. Današnju Hrvatsku gledam drugim očima, potpuno je integrirana u euroatlantske integracije sa svojom infrastrukturom, to je zemlja koja sada buja od razvoja. Hrvatska je jedan od najvažnijih centara u regiji i ona će ostvariti svoje ciljeve. Ona je vrlo odlučna. U siječnju je na vlast stupio premijer Orešković i nadam se da će i on biti ustrajan u ovim nastojanjima – kazao je Erdogan i još jednom istaknuo dobre bilateralne odnose dviju država.

– Želimo da se odnosi s Hrvatskom pojačavaju svakog dana, a znamo da ste i vi takvog mišljenja. Nadam se da će se u nekom bliskom razdoblju ostvariti i jedan takav susret u Istanbulu – kazao je Erdogan. Podsjetio je i da je brz rast turske ekonomije preduvjet njihovih inozemnih ulaganja, a pozvao je i hrvatske gospodarstvenike da dođu u Tursku.

– Želimo da HGK otvori predstavništvo u Turskoj. Želim da se smanji birokracija i da se razvije politika potpora – kazao je Erdogan. – Ovim forumom napravili smo golemi korak u produbljivanju prijateljstva – zaključio je turski predsjednik.

11.50 sati Izrazito mi je drago vidjeti ovako velik skup. Ovaj skup pokazuje da je interes za suradnju golem – naglasila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svom obraćanju.

– Pozdravljamo predanost Turske EU integracijama. Turska pripada Europi. Između Hrvatske i Turske nema otvorenih pitanja, štoviše imamo bliska gledišta u većini globalnih pitanja. Naši gospodarski odnosi u cijelosti se uspješno odvijaju – kazala je predsjednica.

– Razvijenost turskog gospodarstva obvezuje na jačanje gospodarskih veza, s druge strane hrvatsko gospodarstvo, radna snaga, infrastruktura nudi prilike za razvoj i rast poslovanja – naglasila je i dodala da mogućnosti za suradnju postoje u turizmu, bankarstvu, energetici, poljoprivredi, IT sektoru, modernim industrijama...

– Aktivnosti hrvatskih tvrtki uživaju punu potporu hrvatskih vlasti i na tome vam, predsjedniče Erdogan, zahvaljujem. Bit će mi zadovoljstvo pratiti i poticati gospodarsku suradnju koja će imati svijetlu budućnost – kazala je predsjednica i čestitala organizatorima na organizaciji gospodarskog foruma za koji se nada da će uvelike pridonijeti budućoj hrvatsko-turskoj suradnji.

11.30 satiBilateralni odnosi su dobri. Turska je postala važan investitor u Hrvatskoj. Turske investicije u Hrvatskoj prošle godine povećale su se za 64% – kazao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić i naglasio da je do sada investirano u Hrvatsku 200 milijuna eura.

– Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more pokrenuta je na inicijativu naše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović – istakao je Panenić, navodeći da će, zahvaljujući hrvatskom položaju, turska tržišta povezati i sa sjevernijim dijelovima Europe.

11,20 sati – Predsjednik turskog DEIK-a Omer Cihad Vardan u svom obraćanju kazao je da je Hrvatska članica EU, dok Turska i uz ispunjavanje uvjeta, zbog različitih opstrukcija ima problema u pribavljanju viza. Kazao je i da je Hrvatska jedna od 131 države svijeta s kojim Turska gospodarski surađuje. – Ovdje se nalaze tvrtke poput Dogus Grupe i drugih važnih tvrtki, koje ulažu u Hrvatskoj – naglasio je Vardan.

– Vjerujem da je pred nama mnogo zajedničkih poslovnih prilika, a kao ministar gospodarstva želim vam poslati poruku da možete računati na nas – naglasio je Panenić i dodao kako investicije očekuje u industriji, brodogradnji, IT industriji...

11.15 sati – Hrvatsko-turski gospodarski forum otvorio je predsjednik HGK Luka Burilović. Na samom početku istaknuo je da je ovo najveći skup s Republikom Turskom, ali i najveći skup koji su organizirali s našim gospodarstvenicima.

– Turska je danas 15. ekonomija svijeta. Pod vodstvom predsjednika Erdogana turska je ekonomija procvjetala i siguran sam da će uskoro ući u top 10 ekonomija svijeta – naglasio je Burilović i time istaknuo važnost hrvatsko-turske suradnje. Istaknuo je da je najveća prednost Hrvatske njezin geostrateški položaj. – Hrvatska Turskoj nudi prirodan ulazak u EU i bitna je za pozicioniranje na tržištima u zapadnom svijetu – naglasio je Burilović. Podsjetio je i da se ove godine obilježava 100. obljetnica priznanja islama u Hrvatskoj. – Različitost među kulturama pridonosi i gospodarskom boljitku – kazao je predsjednik HGK i upozorio turske gospodarstvenike na problem viza za hrvatske državljane.

– Moram istaknuti problem viza, iako je uvjetovan članstvom u EU. To se negativno odrazilo na turizam, broj turista se prepolovio – kazao je Burilović i dodao da će se i dalje tražiti trajno i efikasno rješenje tog problema.

11.10 sati – Turski predsjednik na forum je stigao u pratnji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Erdogan će, između ostalog, tijekom poslijepodneva sudjelovati i na svečanoj akademiji u povodu 100. obljetnice pravnog i institucionaliziranog islama u Hrvatskoj u HNK. Akademiju organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, a nakon govora predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftije dr. Aziz efendija Hasanović, nazočnima će se kratkim govorima obratiti, među ostalima, predsjednik Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner te predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

>>Hrvatska i Turska brinut će o budućnosti BiH, dogovorena i suradnja oko borbe protiv terorizma

>>Erdogan: Gospodarske odnose moramo poboljšati! Grabar-Kitarović: Podržavamo put Turske prema članstvu u EU

Komentara 205

SU
SUBARU
11:34 27.04.2016.

Odoše nam pimpeki!

DU
Deleted user
10:18 27.04.2016.

Turska je protjerana s ruskog tržišta, ne dolaze im dotad najbrojniji ruski turisti, prekinuti su im trgovačke veze s terorističkom Islamskom državom, u velikom su problemu... otud i ova posjeta. Da bi se nadoknadili gubitci među ostalim poslužit će ucjena prema EU vezano uz izbjeglice.

Avatar delminium
delminium
11:47 27.04.2016.

Sa svima, sa svima pa i sa Novim sadom ali s Beogradom nikad i nikako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije