Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove instalacije

Elektroničko glasovanje od jeseni opet u Saboru

Sabor,glasanje
Foto: Davor Puklavec/24sata
22.07.2014.
u 14:45

Stari sustav ne koristi se od ožujka 2012., a novi stoji 1,7 milijuna kuna

Ručno prebrojavanje ruku u Saboru “za” i “protiv” zakona od jeseni bi konačno trebalo otići u prošlost. Ovo će ljeto saborske zastupnike zamijeniti radnici koji trebaju rastaviti cijelu sabornicu da bi prokopali nove instalacije i uveli novi konferencijski sustav zbog kojeg će ponovno zaživjeti elektroničko glasovanje.

Naime, elektroničko glasovanje u Sabor je uvedeno 2002., a počelo se upotrebljavati 2003. godine, no taj se sustav, što zbog zastarjele tehnologije, što zbog ostalih problema, prestao koristiti u ožujku 2012. godine i vratilo se klasičnom prebrojavanju ruku. Nije se jednom dogodilo da su se zastupnici žalili kako su njihovi glasovi pogrešno prebrojeni i da ih je u sabornici više ili manje nego što brojač računa. Tim načinom prebrojavanja bila je zakinuta i javnost jer nije mogla provjeriti kako su pojedini zastupnici glasovali za koje zakone te se moglo samo doznati koliko je zastupnika glasovalo za neki zakon ili protiv njega, odnosno koliko ih je bilo suzdržano. Ključni su to razlozi zbog kojih su se u Saboru odlučili na ovu investiciju vrijednu 1,7 milijuna kuna.

Osim što će omogućiti elektroničko glasovanje, novi će sustav popraviti i ozvučenje u sabornici koje je stvaralo probleme zastupnicima u posljednjim klupama jer uopće nisu čuli kolege ispred sebe pa tako, recimo, don Ivan Grubišić cijelu sjednicu prati sa slušalicama. Posao nabave, isporuke i instalacije konferencijskog sustava kakav imaju i zastupnici u Europskom parlamentu nakon provedenog postupka javnog nadmetanja dodijeljen je zajednici ponuditelja, tvrtkama LMT Laboratorij multimedijskih tehnologija i AS Kongresni sistemi. Osim uvođenja novog konferencijskog sustava radnici će se ovog ljeta u Saboru baviti i održavanjem pojedinih dvorana na koje će se potrošiti dodatnih 300 tisuća kuna.

>>Zamjenica ministra uspjela 'naživcirati' predsjednika Sabora

Komentara 3

KA
kafka
15:00 22.07.2014.

Ima li to veze sa sličnim napuštenim sustavom glasovanja u Saboru od prije više godina?

ZD
zdepar
17:23 22.07.2014.

lovica je opet( !) pala, a glasanje se neće promjeniti da posao ne izgube sdp-ovi priučeni brojači

ZV
zdravko.vugrinec
16:28 22.07.2014.

utpali hrpu novaca u elektroničko glasovanje koje ne radi nego dva lika s balkona broje glasove.di vam je domar da to popravi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije