Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

EKSKLUZIVNO Večernji list otkriva hrvatsku vezu terorista džihadista koji su napali Europu

naslovnica 29.3.
Foto: VL
29.03.2016.
u 00:03

Pariški bombaši koristili su mobitel kupljen u Hrvatskoj.

U petak 13. studenoga 2015. u 20.30 sati, četvorica muškaraca izišla su iz stana u pariškoj četvrti Bobigny i sjela u automobil Renault Clio kojim će, pola sata kasnije, stići pred stadion gdje se igrala nogometna utakmica između Francuske i Njemačke. Trojica od njih aktivirat će ondje samoubilačke prsluke i time započeti krvavi teroristički pohod po francuskoj prijestolnici u kojem je pobijeno najmanje 130 ljudi, a stotine ranjeno.

Na vozačkom mjestu nalazio se 26-godišnji Belgijac marokanskog porijekla Salah Abdeslam, glavni logističar i mjesecima poslije najtraženiji terorist na svijetu, uhićen prošli tjedan u Bruxellesu, dok su ostali putnici bili Francuz iz Belgije Bilal Hadfi te dvojica Iračana koji su u Europu iz Sirije stigli s krivotvorenim sirijskim dokumentima preko Hrvatske. U slično je vrijeme iz istog stana krenula druga skupina terorista predvođena Abdelhamidom Abaaoudom, šefom pariške grupe, u pohod po kafićima i restoranima.

Uz Abaauda, u Seatu Leonu sjedili su Chakib Akrpugh te Brahim Abdeslam, stariji brat Salaha Abdeslama. Brahim je nekoliko dana ranije unajmio stan u ulici Tarral u Bobignyju koji je sedmorici terorista bio baza i u kojem su od 11. do 13. studenoga obavljali posljednje pripreme za terorističku akciju i pri tome se koristili isključivo mobitelom iz Hrvatske. No hrvatska veza s ISIL-ovim napadima u Parizu, i posljedično u Bruxellesu, time ne staje...

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Iz sutrašnjeg Večernjeg lista izdvajamo i ove teme:

>>Krvnici prošli sve provjere na migrantskoj ruti i kontaktirali s nekim u Hrvatskoj

>>Europol: Na Balkanu postoji niz kampova u kojima vježbaju ISIL-ovi novaci

>>Slaven Dobrović: Gradnja spalionice otpada u Zagrebu nije dobra ideja

>>Divlja Europa - U Liku stigli divlji konji iz Letonije

>>Božo Petrov sprema mjere za popravak rejtinga

Foto: VLm

Komentara 44

DU
Deleted user
21:07 28.03.2016.

Lako za mobitele,teško nama ako su neki ostali u ilegali u Hrvatskoj.

ZA
zakaria
21:09 28.03.2016.

Da, da, a jedan je cijelo vrijeme nosio i tenisice kupljene u Hrvatskoj.

DU
Deleted user
21:57 28.03.2016.

Jesu li ovi letili business klasom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije