Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

EKSKLUZIVNO Objavljujemo kartu iz 1991. na kojoj su Slovenci nacrtali granicu po sredini Piranskog zaljeva kako to od početka traže Hrvati!

Naslovnica 11.12.
Foto: VL
11.12.2016.
u 00:02

Karta koju u nedjeljnom izdanju ekskluzivno objavljuje Večernji list uistinu ima status posebno vrijednog dokaza, možda i ključnog o tome da je istina o razgraničenju u zaljevu na hrvatskoj strani. Slovenski su kartografi i Svetu Geru ucrtali u Hrvatsku

Hrvatski umirovljeni političar Dražen Budiša pronašao je slovenski Atlas iz 1991. godine u kojem su na 102. stranici, pod nazivom “Zahodna Hrvatska” (Zapadna Hrvatska), slovenski kartografi ucrtali, debelom crnom crtom, razgraničenje na moru.

Linija je išla sredinom Piranskog zaljeva, kako to Hrvatska tvrdi od početka graničnog spora sa Slovenijom.

Karta koju u nedjeljnom izdanju ekskluzivno objavljuje Večernji list uistinu ima status posebno vrijednog dokaza, možda i ključnog o tome da je istina o razgraničenju u zaljevu na hrvatskoj strani.

Nepobitna je činjenica da je stručni tim Geodetskog zavoda, dakle ugledne državne ustanove Slovenije, napravio kartu na kojoj pola Piranskog zaljeva pripada Sloveniji, a pola Hrvatskoj.

Podjela zaljeva crtom sredine temeljena je na međunarodnom pravu i slaže se s rješenjem koje Hrvatska zagovara od početka graničnog spora.

Na drugoj karti slovenski su kartografi i Svetu Geru ili Trdinov vrh ucrtali u Hrvatsku.

>>Kartu koja dokazuje da su Slovenci još 1991. godine granicu povukli na sredini Piranskog zaljeva ekskluzivno objavljujemo u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista

U današnjem izdanju donosimo i sljedeće teme:

>>Prošlo je 25 godina od nastanka kultne fotografije iz Domovinskog rata: Mitraljezac danas vozi kamion u Francuskoj

>>Nove Sesvete: Imat će 90.000 stanovnika, Central Park i vjetrenjače na hotelima

>>Nives Celzijus, intervju nakon premijere: Volim Slavonce jer su jako srdačni i pažljivi, već prvi put kad sam došla donijeli su mi domaći kulen i kobasice

Foto: VLm

Komentara 53

Avatar salaso
salaso
20:27 10.12.2016.

Slovenci su tri puta u povijesti imali "obnavljanje krvi" s srbima i za to se zna.Otuda takav misaoni sklop i ponašanje balkanaca iza fasada europe.

IS
Iszrian
20:05 10.12.2016.

Izmisliti ce nesto slovenci, bez brige.

Avatar sniper
sniper
20:50 10.12.2016.

Linija nije išla sredinom Piranskog zaljeva, nego sredinom Savudrijske vale!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije