Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas U VEČERNJEM

Ekskluzivno otkrivamo: Dosad neobjavljeni američki dokumenti o Oluji

naslovnica
Foto: VL
1/2
03.08.2015.
u 00:00

Povijesno vrijedni dokumenti demantiraju spekulacije

Večernji list u današnjem tiskanom izdanju otkriva nikad dosad objavljene tajne dokumente State Departmenta i američkih obavještajnih službi o planiranju Oluje.

Na dokumentu koji je pisao američki veleposlanik u Hrvatskoj 22. srpnja 1995. stoji oznaka "deklasificirati nakon 24. srpnja 2015. godine", što je rok koji je istekao pretprošlog vikenda. No, dokument je deklasificiran nešto prije, 11. prosinca 2013. nakon što je bivši američki diplomat Daniel Serwer podnio zahtjev za ostvarivanje prava javnosti na pristup podacima. To je povijesno vrijedan dokument, čiji sadržaj Večernji list prvi objavljuje.

Dokument otkriva što je CIA mislila kada će početi Oluja.

Američki veleposlanik piše: "Predsjednik Tuđman donio je odluku da izravnom vojnom intervencijom spriječi pad bihaćke sigurnosne zone, rekao mi je sinoć (21. srpnja) hrvatski ministar obrane Šušak."

>>Cijelu priču pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte u e-izdanju Večernjeg lista

>>U povodu 20. obljetnice Oluje donosimo i sljedeće teme:

Operacija koja je hrvatske oružane snage pretvorila u glavnog igrača

Tko je sve bio u operativnom stožeru za Oluju

Stipetić: U Ženevi sam trebao nagovoriti srpskog generala da prijeđe k nama

Mareković: Ulazak u Knin Miro Tuđman i ja slavili smo francuskim konjakom

Foto: VLm

Komentara 58

BD
BDD
22:27 02.08.2015.

Nemojte tako, zbog takvih vijesti komšije više ne gledaju Američke filmove a u školama se uči samo Ruski. Velike migracije idu prema Sibiru u obećanu zemlju.

Avatar A-10
A-10
22:13 02.08.2015.

Hvala Bogu na ovakvim prijateljima, doniraju vojnu opremu, pomažu kada je najteže, rješavaju nam muljaže na arbirtažama, prisluškivaju za nas, lobiraju...itd... A s druge strane i srbi imaju prijatelje Ruse koji su im poklonili dva akumulatora i to skoro besplatno.

Avatar Chupacabra
Chupacabra
21:54 02.08.2015.

Hvala Amerika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije