Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vojna povijest

Ekskluzivne fotografije: Vježba kojom je JNA '71. plašila Hrvatsku

vježba (1)
Foto: Hrvatski državni arhiv
1/6
11.02.2013.
u 18:07

40.000 sudionika: Hrvoje Gržina iz Hrvatskog državnog arhiva navodi kako je to zacijelo bila najveća vojna vježba u poslijeratnoj Europi.

Novi broj VP-a, mjesečnika za vojnu povijest, donosi još jednu ekskluzivu. U njemu je objavljeno mnoštvo nikad dosad viđenih fotografija s velike vojne vježbe JNA koja se događala 1971. pod nazivom “Sloboda 71”.

Poruka reformistima

Hrvoje Gržina iz Hrvatskog državnog arhiva, koji je i pripremio građu za objavu, navodi kako je to bila zacijelo najveća vojna vježba u poslijeratnoj Europi, u kojoj je sudjelovalo čak oko 40.000 pripadnika JNA i Teritorijalne obrane! Ta se vježba, u Jugoslaviji nazivana kao veliki manevar, održavala od 2. do 9. listopada 1971., nekoliko godina nakon vojne intervencije snaga Varšavskog pakta u Čehoslovačkoj, a u prilično burnom trenutku jugoslavenskog političkog života jer je očito trebala poslužiti za plašenje onih koji su tražili reforme u bivšoj Jugoslaviji. To je, naime, bilo vrijeme Hrvatskog proljeća. Vježbom je zapovijedao načelnik generalštaba JNA general-pukovnik Viktor Bubanj, a izvođenju određenih akcija nazočio je i vrhovni zapovjednik, maršal Josip Broz Tito. Vojna vježba odvijala se na području jugozapadne Slovenije (Bela krajina), središnje Hrvatske (Pokuplje – Lika – Kordun – Banija) te zapadne Bosne, a trebala je pokazati različite taktičke situacije: djelovanje zračnog desanta i odgovor na to, nasilni prelazak rijeke iz pokreta oklopno-mehaniziranim snagama, obranu rijeke te protunapad s bojevim gađanjem.

Obuhvat u tri republike

Prostor na kojem je izvođena vježba bio je podijeljen na širi i uži. Širi je bio omeđen rijekama Unom, Savom, Krkom i planinskim masivima Velike i Male Kapele te Plješivice, a obuhvaćao je Žumberak, Belu krajinu, Pokuplje, Baniju, Kordun, Cazinsku krajinu i dio Like. Uži prostor, na kojem je izvođena većina borbenih djelovanja, protezao se linijom Petrova gora – Jastrebarsko – Metlika – Črnomelj – Ogulin – Plaški – Bihać – Tržac – V. Kladuša.

>>Otkrivamo gdje se u Austriji od ’45. do ’46. skrivao poglavnik NDH

Komentara 35

Avatar TvojUjko
TvojUjko
20:34 11.02.2013.

1.srpanj 2013. konačna točka na "I" gdje se odvajamo od Zapadnoga Balkana i pridruživamo se Srednjoeuropskim zemljama i nakon puno desetlječa dolazimo kamo i pripadamo i vjerom i ponašanjem i gospodarskim mogučnostima za napredak.. Hrvatska sve najbolje i Bog neka te čuva!

YU
yututu
15:37 12.02.2013.

Ovo je potvrda da su se srpski planovi o osvajanju celog YU-regiona planirali još za života zločinca starog, čekalo se samo da odapne pa da se srpska mašinerija smrti pokrene po strateškim pravcima, poglavito u pravcu Karlovca, radi cepanja rvackog "pereca" i seckanja ostataka

SR
Srboje
20:19 11.02.2013.

sve u svemu,mante se bajki i glupih naslova,daleko ste od njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije