Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Diša, imamo problem'

EKSKLUZIVNA SNIMKA Direktor u HEP-u tražio da zaposle rođaka iako je po zakonu branitelj imao prednost

HEP
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
08.12.2016.
u 23:08

Večernji list u posjedu je audiosnimke koja je s prijavom o namještanju posla u HEP-Toplinarstvu došla na adresu saborskog Odbora za veterane.

Večernji list u posjedu je audiosnimke koja je s prijavom o namještanju posla u HEP-Toplinarstvu došla na adresu saborskog Odbora za veterane jer su u HEP-u posao htjeli namjestiti nećaku predsjednika uprave Perice Jukića, a na štetu nezaposlenog hrvatskog branitelja Vedrana Ciglara koji prema zakonu kao branitelj ima prednost pri zapošljavanju. Tako u prijavi tvrdi Mario Marjanović, direktor Pogona posebne toplane, koji je snimio razgovor s Ivicom Martinekom, direktorom HEP-Toplinarstva (svojim nadređenim), a na snimci se jasno čuje kako Martinek govori da ta osoba mora biti zaposlena na radno mjesto električara u Pogonu posebne toplane jer je nećak (podaci poznati redakciji) predsjednika uprave Jukića. Identitet nećaka Perice Jukića ne objavljujemo jer nije javna osoba i zato što tijekom današnjeg dana nismo uspjeli stupiti s njim u vezu. 

Marjanović pak kaže da ni pod cijenu otkaza, a ne samo smjene kojom mu je Martinek suptilno zaprijetio, to ne može učiniti. Marjanović je kao direktor Pogona posebne toplane ujedno i član komisije za odabir kandidata na radno mjesto električara, a danas nam je rekao kako je razgovor s Martinekom odlučio snimiti jer je bio izložen pritiscima da mulja i zaposli nećaka predsjednika uprave, a u tome nije htio sudjelovati. Marjanović kaže da nije član nijedne stranke.

Tekstualno donosimo dio razgovora, a cijelu snimku poslušajte ispod teksta

Marjanović: Diša, imamo problem.
Martinek: Koji?
Marjanović: Bila mi je Mirjana za onaj Sisak... Imamo nezaposlenog branitelja koji se isto javio... Kako ćemo to riješiti?
Martinek: Ovako, napisat ćeš lijepo fino pitanja koja ćete čovjeka pitati. Onda ćemo gosponu (...) dati pitanja i odgovore, a ostalima ne bumo dali... Treba se potruditi da on bude najbolji... to je rješenje za osvježenje.
Marjanović: Vi ste još stava da (...) mora biti zaposlen?
Martinek: Jesam.
Marjanović: U čemu je poanta s njim?
Martinek: Poanta je u tome da ti je on nećak predsjednika uprave.
Marjanović: Ali znate da tamo imamo nezaposlenog branitelja.
Martinek: Nema veze. Zato sam rekao da napravite testiranje, pitanja, odgovore, kurce palce...
Marjanović: Sve je to pet, ali i dalje kršimo zakon.
Martinek: Nema veze. Nije to prvi put. 
Marjanović: Ja ovakav slučaj nisam imao.
Martinek: Mi smo zapošljavali dosta branitelja.... Piše (u zakonu op.a.) da ima prednost ako ima iste kvalifikacije, zato sam ti rekao za pitanja i odgovore...
Marjanović: Ali to je farsa.
Martinek: Joj, moj Bože, pa farsa je svugdje!
Marjanović. Kršimo vrlo ozbiljan zakon!
Martinek: Ne kršimo!...Moramo ga primiti.
Marjanović: Koje su posljedice ako ga ne primimo?
Martinek: Posljedica je možda da bute imali novog direktora. Ja sam dobil naredbu od nekoga da ga zaposlim. Inače, s tim dečecom nemam niš.... Pišite izdvojeno mišljenje predsjedniku uprave i recite mu – taj tvoj ne zadovoljava...
Marjanović: Uf, uf, uf...kršimo zakon.
Martinek: Po čemu kršimo zakon? Da se javi branitelj lud k'o prangija, di to piše da ga moramo primiti? Šta 'oćeš da ih sve šaljemo psihijatru i vidimo koji je najbolji?
Marjanović: U ovom slučaju to baš nije tako!
Martinek: Vi to možete izabrati, ali ja to neću potpisati. Poništit ću natječaj, pa idemo ispočetka... Jebiga, ako niš, zaposlit ću ga u Osijeku i onda prebaciti u Sisak.
Marjanović: Ne pod cijenu smjene, nego pod cijenu otkaza to neću potpisati.
Martinek. Pa nemoj, Mario. 

Danas smo za komentar upitali HEP s pitanjem je li Perica Jukić naredio zapošljavanje svog nećaka, hoće li podnijeti ostavku zbog cijelog slučaja i koje će biti posljedice za Ivicu Martineka. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"HEP-Toplinarstvo je 10. listopada 2016. godine raspisalo javni natječaj za radno mjesto električara u Pogonu posebne toplane u Sisku. Do sada je proveden razgovor s prijavljenim kandidatima, a slijedi prijedlog odluke o odabiru kandidata. Naglašavamo da je postupak još uvijek u tijeku te da Odluka o odabiru kandidata nije donesena. Prijedlog odluke o odabiru kandidata neovisno i nepristrano donosi komisija čiji je član i g. Mario Marjanović.

Svi postupci zapošljavanja novih radnika u Hrvatskoj elektroprivredi provode se sukladno zakonskim propisima i internim aktima. Kao i u svim dosadašnjim postupcima zapošljavanja, i u ovom postupku na prijedlog povjerenstva bit će izabran kandidat koji zadovoljava sve tražene uvjete, uvažavajući sve zakonske propise. Ako komisija ili bilo koji član komisije kao i kandidat u postupku, uputi službeni prigovor, Uprava društva naložit će provedbu kontrole navedenog postupka s ciljem utvrđenja eventualnih nepravilnosti. Uprava HEP-a pa tako ni predsjednik Uprave nemaju saznanja o provedbi selekcijskog postupka odabira kandidata za radno mjesto u HEP Toplinarstvu. Taj postupak provodi tvrka-kćer HEP Toplinarstvo. S obzirom na ovlasti, a temeljem dostupnih medijskih informacija, Uprava HEP-a  će pokrenuti internu provjeru postupka odabira kandidata s ciljem utvrđivanja svih okolnosti. Naglašavamo da su HEP i Uprava HEP-a posebno osjetljivi na pitanje statusa branitelja i da u pitanjima radnog prava i svim drugim aspektima u potpunosti poštuje zakone RH, te da, između ostalog, ima primjeren odnos s HEP-ovom Udrugom hrvatskih branitelja."

OVDJE POSLUŠAJTE SNIMKU PRVOG DIJELA RAZGOVORA

OVDJE POSLUŠAJTE SNIMKU DRUGOG DIJELA RAZGOVORA

Komentara 144

SD
sdpesticid
23:23 08.12.2016.

zapošljavanje na ''hrvatski način'', ništa novo. još će na sudu završiti onaj tko je snimao ovaj razgovor a ovi će opet po staroj špranci. eh..

BJ
Bjelovar112
23:37 08.12.2016.

Tako je u svim firmama i zupanijama i gradovima

DU
Deleted user
23:40 08.12.2016.

Kao prvo u HEPu rade samo rođaci. To svatko zna. Pa je ovakav politički iskorak večernjeg upitan. AKo je ovo sve istina onda uprava mora razriješiti poslovnog ugovora i Marija i ivice. Znači otpustiti ih, ili ih poslatu na jedno manje odgovorno mjesto. A sad vi iz večernjeg pratite pa nam recite da li se što dogodilo.. Pa ćemo znati što je istina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije