Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivana maletić

'EK zahtijeva dugoročna rješenja, a ne kratkoročna Milanovićeva'

Ivana Maletić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
27.02.2015.
u 17:02

Od Vlade tražimo da prestane sa zanemarivanjem preporuka EK – i napokon krene s konkretnim mjerama, poručila je HDZ-ova europarlamentarka iz središnjice stranke u Zagrebu

Eurozastupnica Ivana Maletić i predsjednik Odbora za financije Tomislav Ćorić iz HDZ-a održali su danas u središnjici stranke u Zagrebu novu konferenciju na kojoj su se osvrnuli na posljednje izvješće Europske komisije o Hrvatskoj i na rad Kukuriku vlade.

– Tražimo da Milanovićeva vlada napokon ozbiljno shvati upozorenja Europske komisije da Hrvatska iz dana u dan postaje sve siromašnija, nema obećanih reformi, poslovno okruženje je loše… Ukratko – rezultati nikakvi! I dok se države u našem okruženju oporavljaju, Hrvatsku se upozorava na uvijek iste probleme. Zar su potrebna upozorenja EK da bi ova vlada učinila nešto dobro za svoj narod?! – upozorila je ponovno Maletić, javlja HDZ.

Podsjetila je da je izvješće EK samo nastavak analize iz studenog 2014.

– Tada je EK upozorila Vladu da je – jako malo napravila! I sada je – u veljači – ponovljena glavna poruka: niste proveli obećane reforme, nemate rezultata, Hrvatsku ste doveli u situaciju da u odnosu na druge države članice EU postaje sve siromašnija i na sve nižoj razini gospodarskog razvoja – izložila je Maletić. HDZ-ova europarlamentarka istaknula je i da ostale države članice EU snažnije obavljaju reforme i potiču investicije dok Hrvatska zaostaje. Smatra da bi Vlada na takve poruke trebala reagirati ozbiljnim, konkretnim rješavanjem problema.

– Od Vlade tražimo da prestane sa zanemarivanjem preporuka EK – i napokon krene s konkretnim mjerama! A koje će uistinu poboljšati poslovno okruženje. Primjerice – ukloniti administrativne barijere i rasteretiti poduzetnike neporeznih davanja. Vlada je, naime, prošle godine obećala da će ukinuti 51 porezni namet. A ukinuto ih je – sedam – kazala je Maletić te utvrdila da je Vlada tek pod pritiskom EK uvela metodologiju potrebnu za dubinsku analizu EK.

Vezani članak

– U ovakvoj situaciji ne možemo dopustiti da imamo Vladu koja reagira samo na temelju pritisaka iz EU. Zar EK treba tjerati Vladu da napravi nešto dobro za narod?! Uistinu žalosno! Tijekom cijelog mandata Milanovićeve vlade BDP pada – čak ni to nije dovoljno da se trgne i učini nešto. A sve su analize napravljene, preporuke su tu – samo treba vlada koja zna što učiniti. Milanovićeva vlada – nažalost! – ne zna – napominje europarlamentarka. Odgovorila je i na upit novinara je li Milanovićev ''novi početak“ poput ''mjere“ zamrzavanja tečaja švicarskog franka utjecao na izvješće EK.

– EK zahtijeva dugoročna rješenja, a ne kratkoročna Milanovićeva – kazala je. Ćorić se pak osvrnuo na priopćenje Državnog zavoda za statistiku (DZS) o BDP-u u zadnjem kvartalu 2014.

– Raduje, naime, činjenica da je izvoz u tom kvartalu barem malo rastao – da su izvoznici u vremenima potpune porezne nestabilnosti i izrazito nepovoljne investicijske klime – u stanju generirati izvoznu aktivnost. Ali – padaju sve komponente domaće potražnje! Osobna potrošnja, naime, u zadnjem kvartalu 2014. pala je 0,6 posto. Državna potrošnja pala je pak 0,5 posto! Investicije su se, nadalje, dodatno srozale u odnosu na isti kvartal 2013. – pale su 3,7 posto! Sve to govori u prilog činjenici da je rast izvoza posljedica gospodarskog oporavka država u okruženju – koje su naši najvažniji trgovački partneri. A ne strukturnih reformi ove vlade – objasnio je Ćorić.

Komentara 29

AR
arjavas
17:48 27.02.2015.

Da je ova Maletička ikakav ekonomski sručnjak ,izradila bi program za izlazak iz krize , Čak ni HDZ nema povjerenja u nju jer inače nebi dao da program rade Njemci . Ona je "brbljava dalmatinka " i najobičnije politikantica ,a , bez realnog ozbiljnog znanja u makroekonomiji .

VA
vanelic
17:31 27.02.2015.

SDP ima "dugoročna" rješenja kao i HDZ kad je bio na vlasti. Pa nismo tu gdje smo zbog samo jedne stranke.

K1
kazablanka 149
17:57 27.02.2015.

Ne znam kako je nije sram! Ona je u bivšoj HDZ-ovoj vladi bila pomoćnica ministra financija. Vidimo kako su bili uspješni! A koliko su veliki stručnjaci (pa i ona) vidimo po tome da im Švabe moraju raditi ekonomski program. Također vidmo kako je bila uspješna u povlačenju love iz fondova. I bilo bi dobro da prestane tračati svoju zemlju vani, za što još prima i novac!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije