navigacija Hrvatska 3
Ultimatum

EK SAD-u: Imate šest mjeseci da Hrvatskoj ukinete vize!

Zagreb zasad nema šanse sam izboriti bezvizni režim: broj odbijenih zahtjeva je oko šest, a treba ih smanjiti na tri posto

EK SAD-u: Imate šest mjeseci da Hrvatskoj ukinete vize!

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Europska komisija postavila je ultimatum SAD-u: imate šest mjeseci da ukinete vize svim članicama Europske unije. Hrvatska je jedna od njih.

Uz nju, tu su Bugarska, Rumunjska, Cipar i Poljska, kaže portal EurActiv dodajući da je Europska komisija poručila prekooceanskom partneru da bi “u suprotnom EU mogao odgovoriti reciprocitetom, odnosno uvođenjem viza za pojedine američke diplomate”.

Reakcija Komisije dolazi nakon što je krajem prosinca na snagu stupila direktiva o reakciji na nejednak tretman građana država članica EU u slučajevima vizne regulacije. Unatoč inicijativi EK, svaka će država i dalje za sebe pokušati izboriti ukidanje viza. Kako doznajemo, Hrvatska u ovom trenutku nema izgleda – s jedne je strane broj odbijenih zahtjeva za vizama porastao i sada je oko šest posto (uvjet za ukidanje viza je da on bude manji od tri posto), a s druge, američka politika trenutačno je okupirana internim problemima.

>>Hrvatski građani imaju uvjeta putovati u SAD bez vize

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (19 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

29
Registracija
 • KroničarHr KroničarHr

  05.02.2014 u 18:27h

  Hrvatska se nikada nece rijesiti viza za USA koliko god to trazila EK jer Amerikanci imaju vrlo precizan zakon o tome, a Hrvatska preko stotinu tisuca Srba sa hrvatskim drzavljanstvom koji nikada nisu, niti ce prihvatiti Hrvatsku kao svoju domovinu, a zive danas u Republici Srpskoj i Srbiji, podnoseci zahtjeve za odlazak u USA. Zasto Hrvatska ne zatrazi od USA veleposlanstva ispis zahtjeva u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu? Tu su odgovori na rezim viza za Hrvatsku.
  17 94% 1
 • Balkanische_Seljacina Balkanische_Seljacina

  05.02.2014 u 19:03h

  Dragi Amerikanci, ni slucajno nam nemojte ukinuti vize! jer ova drzava je korumpirana do bola i cak vlastite putovnice ilegalno prodaje srpskim teroristima i mafijasima.
  14 93% 1
 • ufrm ufrm

  05.02.2014 u 18:54h

  Sve dok kriminal cvjeta u Hrvatskoj a decki iz zemunskog klana/rusi/talijanski mafijasi preko svoje hrvatske brace dobivaju legalne Hr putovnice USA nam vize nece ukinuti.
  8 89% 1
 • zigazigic zigazigic

  01.03.2014 u 17:35h

  ne interesira me amerika vec australjija
  0 0% 0
 • slyvia slyvia

  06.02.2014 u 11:23h

  Nije to samo SAD. Ima jos puno zemalja koje u viznom rezimu ne tretiraju Hrvatsku jednako sa drugim clanicama EU. MVP bi se trebalo vise pozabaviti time!
  1 100% 0
 • Nexus

  06.02.2014 u 09:46h

  Ne znam zbog čega bi uopće išli u USA? Zbog njene ljepote? Pa Hrvatska je najljepša zemlja na svijetu. To ti je kak da si oženjen s najljepšom pucom na svijetu, al ti se diže na Merzel, mislim ne mora to bit ona stvar more to bit i želudec. Zbog "Dream of Live? To je samo propaganda. Ta su vremena prošlost. Čim se prijaviš da bi ih štel posetit, već te stave na listu potencijalnih terorista. Osim toga NSA te presluša bolje neg tvoj doktor i zna više o tebi nek ti sam. Nema tam niš kaj nema i u Hrvatskoj. Imaš sirumaka kaj kopaju po kantama za smetje, čak i više nek prinami, a sem toga su i jako agresivni, kaj se za naše siromake nemre pak reći. Mi njim nesme interesantni pak zakej bi oni nam bili? Reciprocitet kak se to veli: "Ti meni ja tebi"
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare