Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreme za Schengen

EK produljio rok i spasio novac dodijeljen Hrvatskoj

Schengen
Foto: Oliver Dietze/DPA/PIXSELL
1/2
29.07.2016.
u 08:45

Zagreb nije u propisano vrijeme iskoristio novac iz fonda za Schengen te su sva sredstva trebala biti vraćena Bruxellesu

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj produljenje roka za korištenje novca iz tzv. schengenskog instrumenta i tako spasila desetke milijuna kuna od propadanja. Novi rok do kojeg će Hrvatska morati iskoristiti taj novac sada je 1. srpnja sljedeće godine, kazali su nam u Europskoj komisiji.

Naime, za ispunjavanje standarda u nadzoru i kontroli buduće vanjske granice Europske unije, EU je Hrvatskoj stavio na raspolaganje 120 milijuna eura iz schengenskog instrumenta. Ta su sredstva trebala biti iskorištena do 23. srpnja ove godine. Sve što se tog datuma ne iskoristi ili neopravdano utroši, mora biti vraćeno Europskoj komisiji. Stoga je Ministarstvo unutarnjih poslova zatražilo šestomjesečnu odgodu, a Komisija je odobrila odgodu od čak godinu dana.

Da je Komisija odgovorila negativno, Hrvatska bi ostala bez znatnih sredstava iz schengenskog instrumenta pa bi samo za opremanje graničnih prijelaza u Slavonskom Brodu, Srbu i Bajakovu izgubila oko 50 milijuna kuna. Naime, granični prijelazi, ponajprije željeznički te pomorske i zračne luke još nisu tehnički spremni za ulazak u schengenski granični prostor.

Do sada je ugovoreno 92 milijuna eura, pregovara se za još 12 milijuna eura. U Hrvatskoj je ove godine provedeno nekoliko terenskih evaluacija pripremljenosti i spremnosti za pridruživanje Schengenu.

Evaluacija služi kao element na osnovi kojeg će EK sastaviti prijedlog odluke o hrvatskoj spremnosti za Schengen i poslati je Vijeću EU.

No odluka o primanju u Schengen isključivo je politička i donosi se tek kad sve države članice daju zeleno svjetlo. U prvotnom kalendaru odluka se očekivala sljedeće godine.

No neslužbeno se iz EK doznaje da je Hrvatska kasnila s povlačenjem novca iz fonda za Schengen jer je sve “stajalo” tri-četiri mjeseca za vrijeme bivše Vlade te se nisu mogli nastaviti projekti vezani uz ispunjavanje uvjeta za Schengen kao što je, primjerice, kupnja opreme za granične prijelaze.

>> Straža EU čuvat će po potrebi i granicu Hrvatske

Komentara 9

DI
dino85
09:07 29.07.2016.

E prijatelju nema interesa jer nigdje "nema mene" sve je transparentno kao staklo. Dasu nasi novci vec bi se i pretzaduzili, farbali bi autoceste i nogostupe ne samo tunele po 10tostrukoj cijeni.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
09:01 29.07.2016.

Nude ti lovu,a ovi naši nesposobni!Zemlji otvori se!

ST
Starotopoljanin
09:16 29.07.2016.

to je dokaz da nasi namjestenici u supu nista ne rade ,malo love maznu,pa malo kao nesto naprave,i na kraju jos ce mo mi gradani vracati lovu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije