Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kukuruz, soja...

EK odobrio 19 GM proizvoda koji mogu u Hrvatsku, 17 u hrani

Jean-Claude Juncker
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
25.04.2015.
u 08:30

Predložena i uredba kojom bi države mogle zabraniti GMO u hrani

U odluci koja može služiti kao podsjetnik da je ulaskom u EU Hrvatska otvorila svoja vrata i za genetički preinačenu hranu odobrenu na razini EU, Europska komisija jučer je odobrila korištenje 10 novih genetički izmijenjenih proizvoda u hrani za ljude ili stočnoj hrani te produljila prije izdano odobrenje za još sedam takvih GMO-a u hrani. Prije jučerašnje odluke o odobrenju dodatnih 17, za korištenje u ljudskoj prehrani i stočnoj hrani u EU bilo je odobreno 58 genetički modificiranih organizama, koji su također automatizmom odobreni i u Hrvatskoj kao članici EU.

Među jučer odobrenim GMO-ima su sorte kukuruza, soje i uljane repice, a ta je odluka donesena samo dva dana nakon što je Komisija predložila novu uredbu koja bi državama trebala omogućiti da na svom nacionalnom teritoriju ograniče ili zabrane upotrebu GMO-a u hrani čak i nakon što taj GMO dobije odobrenje EU. No, kako će ta uredba stupiti na snagu tek nakon što je usvoje Vijeće i Europski parlament, što stručnjaci ne očekuju da će se dogoditi u manje od četiri godine, i dalje vrijede pravila da svaki GMO koji od institucija EU dobije odobrenje za uvoz i korištenje automatski ima dozvolu za cijelu Uniju, pa i za Hrvatsku.

– Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker danas je otvorio brane za novi val GM usjeva samo da bi zadovoljio američke korporacije i trgovinske pregovarače. Ovo je TTIP u akciji – komentirala je Franziska Achterberg, direktorica za prehrambenu politiku u organizaciji Greenpeace. Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) je sporazum koji se pregovara između SAD-a i EU, a europski pregovarači tvrde da neće pristati na snižavanje europskih standarda o GMO-u, koji su viši od američkih. No, dok pregovori o TTIP-u ne završe, nemoguće je znati što će biti konačan dogovor o GMO-u u hrani. Dok aktivisti iz Greenpeacea i sličnih organizacija smatraju da Komisija jučerašnjom odlukom o odobrenju novih GM proizvoda na europskom tržištu podilazi Amerikancima, Amerikanci smatraju da europski zazor od GMO-a u hrani nije uvijek temeljen na znanstvenim dokazima, nego na predrasudama. Jučer odobrenih 17 GM proizvoda prošlo je znanstvenu provjeru u Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA). Osim 17 dozvola za hranu, Komisija je jučer odobrila i prodaju dviju genetički modificiranih vrsta karanfila.

>> Od 145 uzorka hrane u RH samo četiri GMO pozitivna

Komentara 19

TO
tolitol
08:54 25.04.2015.

Hrvatska nije ulaskom u EU otvorila vrata GMO-u nego se Hrvatska GMO-u nije protivila. Odluke Europske komisije ne nastaju iz hira nekog birokrata već na temelju odluke država članica, među kojima je i Hrvatska. Kao što se primjerice, i to anticivilizacijski, Hrvatska kao jedina država članica protivila ukidanju plastičnih vrećica. To bi se uvijek trebalo naglasiti kako bi i ljudima ovdje bilo jasno da se hrvatsku vladu može i treba pozivati na odgovornost zbog ove ili one odluke koju je Komisija donijela.

BR
Branko102
08:52 25.04.2015.

Trovanje ljudi gmo otrovima se legalizira.Na čelu EU je smiješna marionetska kamarila koja usredno radi sve protiv članica i naroda EU.Sa tim smećem žele potpuno otrovati EU,baš kao što su USA,koje su pune glisofata - djelatne tvari herbicida round up,otrova koji su akumulira u organizam i njen DNK.Sa EU upravlja USA i Rockfelleri čiji biotehnološki korporativni div Monsanto ,sam proizvodi preko 90% gmo u svijetu.Nema druge no povesti borbu protiv korumpiranih EU birokrata na čelu sa Junckerom,koji je umjesto šefa EK,trebao čamiti u zatvoru jer je za vrijeme svog mandata premijera Luksemburga zamračio na desetine milijardi usd ,američkih i EU korporacija,koje su otete iz proračuna matkičnih država.Kriminalna organizacija na djelu.

Avatar deziderij
deziderij
10:22 25.04.2015.

"EK odobrila Hrvatskoj .... " itd. a zapravo se radi o naređenju. Nemamo mi političara, koji su inača rak-rana ove jad zemlje, koji bi se oduprli takvim zahtjevima i naređenjima EK-e nego imamo poslušnike i bezkralježnjake koji su uz to i prodane duše za judine škude. Što su nam sve spremili i što tek pripremaju uskoro će i to izići na vidjelo a svakako će biti na našu štetu. U ovoj banana tvorevini od države ionako sve ide u ku... krasni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije