Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Jelušić

'EK je rekao da smo najgori? Nije, ali je netko to stavio u naslov i svi sad vrte'

Ivo Jelušić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
06.11.2014.
u 08:30

Sad se svi čude da smo sad takvi u EU. Pa nije nam ništa bilo bolje prije pet ili 10 godina. Već dugo smo mi na začelju, ovo nije nikakva novost, čuli smo ono što ne volimo čuti, a to je da smo na začelju 20 godina, upozorio je Jelušić

– Kad se uđe u Europsku uniju, prve dvije godine ne vide se pozitivni efekti jer se plaća članarina iz proračuna. Europska komisija je rekla da smo najgori? Na sreću, nitko to iz EK nije rekao. To je netko stavio u naslov i sad se to vrti. EK je iznijela određene podatke takve kakvi jesu – kazao je Ivo Jelušić, saborski zastupnik SDP-a jutros u emisiji Hrvatskog radija ''U mreži prvog''.

Komentirajući prognozu EK prema kojoj će Hrvatska u 2015. godini biti zemlja s najslabijim kretanjem BDP-a u EU, Jelušić je kazao kako je Branko Grčić u pravu i da su sve ono što je rekao činjenice.

Dugo na začelju

– Sad se svi čude da smo sad takvi u EU. Pa nije nam ništa bilo bolje prije pet ili 10 godina. Već dugo smo mi na začelju, ovo nije nikakva novost, čuli smo ono što ne volimo čuti, a to je da smo na začelju 20 godina – upozorio je Jelušić.

– Činjenica je da smo zadnji ušli u EU i kako su sve zemlje koje su ušle prije deset godina doživjele određeni gospodarski oporavak. Optimist sam da će se i Hrvatskoj to dogoditi – dodao je. Njegov optimizam ne dijele ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić i saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar financija Ivan Šuker koji nije zaboravio istaknuti da se Kukuriku vlada nije uhvatila u koštac s nužnim reformama zbog čega sada trpimo posljedice.

– Za reforme treba imati političku volju. To su nepovoljni potezi koji kratkoročno donose dobre, a dugoročno bolje rezultate. Nisu se poduzele mjere i tu smo gdje jesmo. Nije nam problem 2014. koliko će biti 2015. jer Vlada nije ništa učinila da bi nam sljedeće godine bilo bolje. Ako kažu da će sljedeće godine biti nekog efekta, onda su ti zakoni već trebali biti dani i usvojeni u Saboru. A nisu. Stoga se i sljedeće godine ništa neće promijeniti – precizirao je Šuker. Kao jedan od primjera neprovedenih reformi naveo je administraciju koja koči razvoj i investicije u lokalnim sredinama.

– Sve jedinice lokalne samouprave u RH imaju prostorne planove koji su koštali. Ako vi nešto napravite sukladno prostornim planovima, a koče vas, zašto se to događa? – upitao je. Prisjetio se i vremena kada su učinjeni neki pozitivni pomaci.

– 2008. godine deficit državnog proračuna bio je 0,8 posto i tada je smanjen javni dug. Došla je kriza 2009. i nije bilo dovoljno političke volje da se nešto napravi. 2010. je krenuo gospodarski oporavak koji je pokazao neke efekte, ali nije se nastavio provoditi. Ključna stvar su proračun i politička volja, a ako je nemate i bježite u politikantstvo, budete ondje gdje ste sada – pojasnio je Šuker.

A da je politička volja ili nedostatak iste itekako bitan, smatra i ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić. Komentirajući analizu kolege Ivana Lovrekovića koji je ustvrdio da '' su nas i Vlade HDZ-a i SDP-a podjednako zadužile, pojasnio je: – Ne treba tu imati mišljenje, postoji statistika. Javni dug i deficiti nisu samo stvar financija, nego su rezultat ukupne ekonomsko-društvene politike. Država mora imati svoju strategiju, a s druge strane javnu potrošnju i proizvodnju. Rashodovnu stranu određuje vlada, a prihodovnu ministar financija. Današnje stanje je rezultat politika ne samo prije tri, već i prije pet, 10 godina... Pogrešno se potpuno vraćati u prošlost jer je ova Vlada nešto i naslijedila, a to je 300 milijardi kuna proizvodnje. Mi radimo i proizvodimo.'' 

Proračun za 2015. za 15 dana

Jurčić smatra da je ova Vlada napravila pogrešku na početku kada je digla cijene PDV-a i energenata. To je, tvrdi, dovelo do pada BDP-a od 2%, a proračun će samo zbog tih mjera biti kraći za tri milijarde kuna.

– Treba povećati domaću proizvodnju koja bi povećala domaću potrošnju. Onda će ona povećati uvoz. Onda morate restrukturirati financije. Imate i još jednu mjeru. Kamatu plaćamo preko 5%. Nema nikakve razlike da sve te kredite zamijenimo kamatom ispod 3%. EU nas neće spasiti ako se ne organiziramo. Turska raste, a izvan je EU. Španjolska i Grčka ne, a u EU su – upozorio je Jurčić.

Jelušić je kazao da je prijedlog proračuna za sljedeću godinu još uvijek u proceduri. Očekuje da će ga Vlada usvojiti za 15 dana.

– Neki pomaci će se napraviti. Hoće li doći do poboljšanja sljedeće godine? Naravno da Vlada pokušava nešto učiniti, vidjet ćemo – rekao je Jelušić i dodao da raste izvoz i rastu investicije, ali imamo pad osobne potrošnje što utječe na pad BDP-a. Osvrnuo se i na izmjenu poreza na dohodak.

– Oko 2 milijarde kuna ostat će građanima na njihovim plaćama. Očekujemo da će ljudi taj novac potrošiti, a ne staviti na štednju. Nadamo se da će doći do potrošnje i da će ona utjecati na društveni proizvod – optimističan je Jelušić.

>>HDZ: Izmjena poreza na dohodak šteti građanima. Izgubit će djeca i bolesni

>>Najnovija izreka u EU – Propali ste kao Hrvatska!

>>Europska komisija danas predstavlja jesensku ekonomsku prognozu

Komentara 30

BA
babanko
08:35 06.11.2014.

Nije EU rekao..nego samo iznio podatke iz kojih se vidi da smo najgori..NIJE GOVNO NEGO SE PAS POSRA...

DR
draxy
08:38 06.11.2014.

I Slovenija je bila u krizi a ove godine je ostvarila rast.Grčka je bila najgora a sada smo mi gori i od Grčke.Znači nije baš uvijek bilo ovako,sada je najgore a iduće godine će biti još gore.

Avatar comandante
comandante
08:39 06.11.2014.

Pa ovaj uspješni predsjednik Cibone, kandidat za gradonačelnika je ipak živ!! ajde dobro, eto tko kaže da je nemoguće biti mrtav a živ, uhljebi su to doktorirali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije